Hat vita idén ősszel tanácstalanságunk leküzdésére

Az ökológiai kihívás politikai színtéren való megjelenése a Karátson Gábor Kör és az ELTE TáTK humánökológia mesterszakának jóvoltából kerül megvitatásra az őszi félévben.

A vitasorozat, amely a tavaszi félévben indult útjának a humánökológia mesterszak és a Karátson Gábor Kör szervezésében, a Tanácstalan Köztársaság nevet viseli, és a politika újragondolására késztet az ökológiai válság tükrében. Maga a Karátson Gábor Kör is hasonló célt tűzött ki 2016-os megalakulásakor: az ökológiai gondolkodásmód jegyében úgy megszólítani az embereket, hogy valós jelentéssel ruházódjon fel és elérhetővé váljon számukra a politikai cselekvés fogalma.

Azóta pedig még inkább szükség lett a vitára, hiszen a tét hazai és nemzetközi színtéren is nagy, a klímaválság mindenütt megkerülhetetlenné vált. Jelenleg nem csupán az a kérdés, hogy miként lehet a zöld szín helyét megtalálni a politikai élet palettáján, hanem az sem tűnik egyértelműnek, hogy egyáltalán adható-e politikai válasz a klímaváltozásra. A vita műfaja ennek a kérdéskörnek a felfejtéséhez különösen jó alapot biztosít, az előadók témafelvetésein túl a moderátorok bevonása szintén a közös gondolkodást segíti a félév során.
Tanácstalan Köztársaság

A Tanácstalan Köztársaság péntekenként megrendezésre kerülő beszélgetései szeptember 27-én kezdődnek, a vendégek között egyetemi oktatók, politikusok, kutatók és gyakorlati szakemberek is ott lesznek. Az első három alkalom a politikai szféra különböző szintjein vizsgálja a környezeti aktivisták lehetőségeit. Szeptember 27-én Lányi András filozófus, nyugalmazott egyetemi docens és Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő osztja meg gondolatait arról, hogy napjainkban milyen politikai erők mögé lehet felsorakozni zöldként. Összefér-e a kapitalizmus, a szocializmus, a neoliberalizmus vagy épp konzervatív beállítódás az általuk képviselt ökológiai nézetekkel? Október 11-én (a választások előtt két nappal) az önkormányzatiságé lesz a főszerep. A pódiumvita a települések környezeti koncepcióinak vagy azok hiányának tárgyalása mellett az aktuális kampány tanulságait is összegezni kívánja. Ez után két héttel, október 25-én ismét a globális kérdésekre kerül a fókusz: kik lehetnek azok, akik felvállalják a klímaválság megoldását, létezik-e zöld kapitalizmus?

A sorozat második felében egy-egy konkrét, napjainkat megosztó téma kerül megvitatásra. November 8-án a migráció, november 22-én az atomenergia felhasználása, zárásként pedig az ökológiai szemlélet alkalmazása a szakpolitikában lesz a beszélgetések középpontjában. A vitaesteken túl a Karátson Gábor Kör saját Facebook-oldalán további híreket is megoszt a témában, hogy felhívja a figyelmet az Ökopolitikában rejlő lehetőségekre.

A vitákra a Társadalomtudományi Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) 1.71 termében kerül sor 17 órás kezdettel.

Szeptember 27. És mi zöldek hova álljunk? (Európa válaszúton)

Lányi András filozófus, nyugalmazott egyetemi docens

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő

Moderátor: Szücs László Gergely filozófus

 

Október 11. Az önkormányzati választások elé.  Pódiumvita. 

Pálné Kovács Ilona akadémikus

Czédli Herta egyetemi docens

Márvány Péter polgármester, Kapolcs

Sallai R. Benedek polgármester-jelölt, volt országgyűlési képviselő, Túrkeve

Varga Illés Levente építész, érdi blogger

Moderátor: György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang

 

Október 25. Ki akar itt klímapolitikát?

Pintér László egyetemi docens, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet főmunkatársa

Fabók Márton kutató, Helyzet Műhely (energia és társadalom)

Moderátor: Takács-Sánta András egyetemi docens, humánökológus

 

November 8. Migráció és klímaváltozás

Tallár Ferenc filozófus, professzor emeritus

Melegh Attila szociológus

Moderátor: Stumpf András újságíró

 

November 22. Nincs klímapolitika atom nélkül? Pódiumvita.

Felsman Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tudományos főmunkatársa

Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs, NKE Víztudományi Kar

Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, ELTE TTK

Timár Gábor geofizikus, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE TTK

Moderátor: Polgár Emese szociológus

 

December 6. Az utolsó csatlós esete az ökokatasztrófával Pódiumvita.

Hajósy Adrienne geofizikus

Kajner Péter közgazdász, az ELTE humánökológia szak óraadó tanára

Molnár László Árpád közlekedési szakértő, a FŐMTERV volt elnök-igazgatója

Szigeti Cecília közgazdász, egyetemi docens

Tóth Gergely egyetemi tanár, Kaposvári Egyetem

Moderátor: Hargitai Miklós újságíró

 

Borítókép forrása: maxpixel.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]