Liftbeszédtréning?!

A liftbeszédkurzussal olyan képességekre tehetsz szert, amelyet a filmművészettől a kutatási lobbizáson át az üzleti területekig bárhol hasznosíthatsz, amikor csupán percek állnak rendelkezésedre, hogy megnyerd beszélgetőtársadat.

Az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa egy kommunikációs tréninget szervez két időpontban a liftbeszéd, vagy más szóval „elevator speech” témakörében. A képességfejlesztő kurzust a BTK-n március 21-én, illetve a Lágymányosi kampuszon március 28-án tartják a szervezők. A tréning időtartama mindkét esetben 5-5 tanóra, és azonos tananyagúak, valamint egymástól teljesen függetlenek.

A liftbeszéd azt a kommunikációs helyzetet jelenti, amikor maximum kettő percben kell beszélned a kutatási területedről, szakterületedről, innovációs ötleteidről; vagy éppen céljaidról, kompetenciáidról. Az elevator speech célja, hogy a meggyőzendő fél érdeklődjön a beszélő és a kitűzött céljai iránt, ezért rendkívül fontos a hatásos kommunikációs eszköztár, hogy minél sikeresebb legyen az, aki ebbe a szituációba kerül. Például érdemes tudni, hogy mi az, ami a szakterületed valódi esszenciája, mert lehetséges, hogy elveszel a részletekben, amikor nap mint nap ezzel foglalkozol.

53892515_2503456323057909_5730820698943782912_o

Az elevator speech megnevezés egy anekdotához kötődik, ami különböző szakterületeken különböző módon hangzik. A kifejezés általam ismert eredete a filmiparhoz kapcsolódik, pontosabban ahhoz a szituációhoz, mikor a producernek csupán annyi ideje van meghallgatni a filmötletet, amíg a liftben áll. Az üzleti szféra verziójában a producert leváltja az igazgató, de ez a lényegen alapvetően nem változtat: annyi idő alatt kell (csúnya szóval élve) eladnod magad, amíg a liftből ki nem száll a meggyőzendő fél. A tréning hasznosíthatósága kapcsán természetesen nem csupán a klasszikus liftes helyzetre lehet gondolni, manapság elég sokszor kényszerülhet arra az ember, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, koncentrált mondatokkal prezentálja ötleteit a másik félnek.

A liftbeszéd technikáiba Constantinovits Milán, a Corvinus egyetem oktatója vezeti be az érdeklődőket. Constantinovits a Mandiner újságírója és a Mathias Corvinus Fiatal Tehetség Programjának vezetője, valamint neve már ismerős lehet az ELTE-s hallgatók számára, hiszen az idei ELTE Press Akadémián tartott plenáris előadást az egyetemi újságírás útjairól. A kurzusok során először a liftbeszéd elméleti oldaláról tudhatsz meg többet előadás keretében, ezután a gyakorlati rész következik, ahol a meggyőzés erejét sajátíthatod el feladatok által, melynek kulcsszavai a dióhéj és a közérthetőség.

A létszám korlátozott és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt tudsz.

A kiemelt kép forrása ez, a beágyazott képé pedig ez.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]