Unod a hagyományos vízi sportokat? Akkor ezt Neked találták ki!

2019. március 14-18. között került megrendezésre a World International Ice Swimming Championship (szabad fordításban és a továbbiakban: Nemzetközi Jeges Úszó Világbajnokság). Már első hallásra is érdekesen hangzik, de ismerjük meg még közelebbről! Mi kell a felkészüléshez? Ki versenyezhet? Milyen távok vannak? A kérdésekre választ találunk a cikk részleteiben.

„Van, hogy belemegyek ebbe a szó szerint jéghideg vízbe, és az jár a fejemben, hogy milyen borzasztó érzés is ez”– mondja a jégúszás bajnoka, Jade Perry, aki elmondja, hogy mennyire nem átlagos sport is ez, mennyire nem átlagos tesztje az ember fizikumának, kitartásának.

Hideg, mínusz hőmérsékletű vízben mártózás, egy igazi orosz, hideg télen, befagyott tó kifaragott medencéjében… Az előző héten mintegy 34 ország 400 úszóversenyzője utazott az oroszországi Murmanskba, hogy részt vehessen a 2019-es Nemzetközi Jeges Úszó Világbajnokságon. Példának okáért a britek 15 csapatukat küldték a versenyre. Egyik figyelemreméltó sportolójuk a 36 éves Jade Perry, aki nagy reményekkel vágott neki a küzdelemnek.

De kezdjük az alapoknál. Mi is az a jeges úszás?

_105999653_03

2009-ben mutatkozott be a nyílt vízi úszás e fajtája, melynek lényege, hogy a versenyzők -5 és -20 Celsius-fok hőmérsékletű vízben mérettetik meg magukat, miközben a külső hőmérséklet is csupán -14 és -20 fok között mozog (képzeljük el, hogy ez hidegebb, mint egy mélyhűtőben). Idén a Semyonovskoye tó 25 méter hosszú medencéjében küzdöttek a sportolók egymással és a hideggel egyaránt. A fagyos időre való tekintettel sem viselhetnek plusz réteget a sportolók, ugyanaz van rajtuk, mint a „hagyományos” úszást űző társaikon, úszóruha viselése sem megengedett. A versenyzők létrán keresztül mennek bele a vízbe, a beugrás azonnal diszkvalifikációt von maga után a hirtelen szívleállás, hipotermia, hideg sokk veszélyei miatt. „Minden sportnak vannak egészségügyi kockázatai. A téli úszást gondosan ellenőrzik a biztonsági és helyreállító csapatok, minimalizálva ezzel a lehetséges kockázatokat.”– nyilatkozta Leon Fryer, a jeges vb vezetője. A bátor versenytársak napirendjén olyan események szerepelnek, mint a „jeges kilométer” vagy „jeges mérföld”, 1000 és 500 méteres szabadúszás, vagy 100 méteres mellúszás.

Perry a rekordere az 1000 méteres jeges úszásnak. A BBC reggeli műsora kérdezte őt a sport iránti vonzódásáról. „Sokszor kérdőre vonom saját magam, mit keresek itt, de higgyétek el, fantasztikus érzés, mikor bent vagy a vízben, egyszerűen csak szabadnak érzed magad. Nem aggódsz a munka, a család és hasonló körüli problémákon, csak az úszásra koncentrálsz. Miután túl vagy azon, hogy milyen hideg is a víz, nincs más hátra, mint élvezni és versenyezni. Én 2014 óta csinálom. Évről éve fokozatosan fejlődöm. Míg a legelején csak 3-4-5 perceket bírtam ki a vízben, ez a szám ma már 20-25 percre fejlődött.” A kérdésre, hogy mi veszi rá az embert, hogy a hagyományos úszásforma helyett a jégúszást válassza, azt felelte: „Egyszer megkértek, hogy vegyek részt egy jótékonysági úszáson, mely során keresztülúsztunk a La Manche csatornán. Azt hiszem, ennyi kellett – beleszerettem a sportba. Hamarosan elkezdtem nyílt vízen, télen úszni, részt vettem pár versenyen. Mindig is úszóversenyző voltam, csak a hagyományos értelemben, aztán elkezdtem a nyílt vízi úszásokat, mely végül kinőtte magát, és most itt vagyok.”

IISA-banner-iceswim-slide-NEW-LOGO2018-b

Később Jade a felkészülésekről mesélt, melyhez az észak-skóciai hőmérséklet és tavak megfelelőnek bizonyultak. Szó esett továbbá az elsősegélyt nyújtó csapat felkészültségéről is. „Hétvégékre felmentem a skóciai tavakhoz, melyek hőmérséklete 3,8 Celsius-fok, melyhez 1 Celsius-fokos levegőhőmérséklet párosul. A csapat folyamatos egészségügyi kontroll alatt tart minket, számos vizsgálatnak kell alávetnünk magunkat a megmérettetés előtt és utána is. Továbbá a versenyek alatt is egy stáb szigorúan ellenőriz minket. Miután kijössz a vízből, egy alapos felmelegítési folyamat következik, biztosra mennek, hogy a sportolónak ne essen semmilyen baja.”

A sportág képviselői és kitalálói küzdenek azért, hogy a 2022-es téli olimpia hivatalos versenyszámaként tüntessék fel a jégúszást. A sport 2009-es kigondolása óta világszerte 315 ember teljesítette a „jeges mérföldet”, melyek közül 104 brit állampolgár. Remélik, hogy a FINA látja az egyre növekvő népszerűséget a sport iránt, és hamarosan ugyanúgy elismerik, mint más sportokat.

Képek forrása: bbc.co.uk, redbull.com, internationaliceswimming.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]