ELTE tavaszeleji tudományos programajánló

Február második hetével nem csupán a tavaszi szorgalmi időszak vette kezdetét az ELTE-n. Az oktatás megkezdése mellett az érdeklődők számos, a tudományterületek széles perspektíváját lefedő előadáson és beszélgetésen vehettek részt már az első két hét során is. Február második fele, valamint a márciusi hónap is bővelkedni fog az eseményekben, így – megkönnyítve az áttekintést – a következőkben az ELTE által az elkövetkező két hétre szervezett programokat mutatom be.

Február és március bővelkedni fog a szakmai, tudományos rendezvényekből, mind a humán, mind a reáltudományok szakértői, valamint a laikusok is találhatnak számukra érdekes programokat.

Február 27-én az ELTE Természettudományi Karán a TTK Biológia Intézetének szervezésében megvalósuló előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a Lyme-kór diagnózisáról és kezelésről. Az előadás – mely az „Élő adás” című tudományos-ismeretterjesztő sorozat részét képezi – összefoglalja a Lyme-kór kórformáinak esetmeghatározását, a klinikai diagnózis lehetőségeit, valamint a laboratóriumi vizsgálatok buktatóit. Az előadó Lakos András, az MTA doktora, aki az előadássorozat részeként a biológia egyik legizgalmasabb kutatási ágainak egyikét és az így felmerülő kérdéseket mutatja be.

A februári hónapban megrendezésre kerül az immár hagyománynak tekinthető ELTE Press Akadémia is. Az ELTE Online szervezésében megvalósuló esemény fő témája a hallgatói újságírás helyzete, az újságírás és a szépirodalom kapcsolata, valamint a sajtófotózás. Az egész délutánt átölelő program egyik fő vezérfonala a hallgatói újságírás során felmerülő aktuális dilemmák kérdésköre. Az ELTE Press Akadémiát 2019. február 28-án rendezik meg a Bölcsészettudományi Karon.

depositphotos_68579149-stock-illustration-business-conference-icon

Ugyanezen a napon, február 28-án az ELTE BTK Ókortudományi Intézete Pataky Adrienn irodalomtörténészt látja vendégül, aki Nemes Nagy Ágnes költészetéről beszél az Egy istent kellene csinálnom címet viselő előadása során. A rendezvény az „Ókor a modern és kortárs magyar irodalomban” címet viselő sorozat részeként valósul meg.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének szervezésében, szintén február 28-án Umbrai Laura történész a fővárosi közélelmezési politika útját mutatja be a dualizmus korától kezdődően. Az előadás a „Fiatal Kutatók Klub” sorozat részeként kerül megszervezésre, a kutató a politikai és gazdasági életben bekövetkező változásokat és folyamatokat állítja a fókuszba.

A természettudományi érdeklődésű hallgatók is találhatnak programot, ismét csak február 28-án, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézetének szervezésében „Az atomoktól a csillagokig” programsorozat részeként Belgya Tamás előadásán vehetnek részt az érdeklődők. A kutató a Budapesti Neutron Centrumban végzett kutatások alapján mutatja be a különböző anyagvizsgálati módszereket, fókuszba helyezve a neutronok vizsgálatában kiemelkedő szerepet játszó eljárásokat.

2019. március 1-jén az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézete konferenciát szervez Európai jurisztokrácia versus európai demokrácia? Az Európai Unió jurisztokratikus szerkezetének kérdései címmel Pokol Béla tanulmánya kapcsán.

depositphotos_68580925-stock-illustration-business-conference-icon

Március 2-án az ELTE PPK és a Magyar Pszichológiai Társaság közös szakmai napja várja az érdeklődőket. A 2009-ben hagyományteremtő szándékkal elindított programsorozat célja, hogy a laikus nagyközönség számára érthető módon bemutassa a tudományág eredményeit és azok gyakorlati alkalmazhatóságát. Az idei szakmai nap fókuszában az iskolaválasztás áll.

Szintén pedagógiai és pszichológiai témák kerülnek a középpontba a március 2-án az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium szervezésében megrendezésre kerülő Mindannyiunk Tudománya címet viselő nyílt konferencián. Az egész napos program során workshopok és műhelybeszélgetések során ismerkedhetnek meg az érdeklődők az iskolai egészségfejlesztés, az integrált alaptantervek, a szülés-születés természetes endokrinológiájának témaköreivel.

Az ELTE Tanító-és Óvóképző Kara március 6-án Kollár-Klemencz László írót, dalszerzőt látja vendégül egy közönségtalálkozó keretein belül.

A hallgatók gyakorlatorientált képzések iránti érdeklődésére reagálva az ELTE Karrierközpont márciusban elindítja a személyes pénzügyek intézésére fókuszáló minikurzusát, mely során az érdeklődők megismerkedhetnek a pénzügyi alapismeretekkel. Az első, március 6-i előadást Limpár Imre tréner Az élet ára. Költségeink és kiadásaink a pszichológus szemével-címmel tartja.

images

Március 7-én az „Ókor a modern és kortárs irodalomban” című sorozat következő előadása kerül megrendezésre. Komoróczy Géza professor emeritus a Gilgames-eposz utóéletéről tart előadást. Az ELTE életében is kiemelt jelentőségű kutató a kérdést mind magyar, mind pedig világirodalmi színtéren vizsgálja az előadása során.

Március első hetében a természettudományok kedvelői sem maradnak program nélkül, a Kémiai Intézet tudományos-ismeretterjesztő sorozatának következő előadása március 7-én kerül megrendezésre. Az  „Alkímia ma” programsorozat részeként Lendvay György tart előadást az atomok kémiai reakció során történő mozgásáról.

Az ELTE BTK márciustól új tudományos, ismeretterjesztő sorozatot indít „A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések, új válaszok” címmel. A március 7-én megrendezésre kerülő első előadás vendége Reed Zsuzsanna lesz, aki a magyarországi események angol történetírásban való megjelenését mutatja be.

A következő két hét során megrendezésre kerülő programok változatossága mutatja az ELTE és hallgatóinak színességét is. Az előadások, konferenciák és beszélgetések – legyenek azok intézményi vagy diákok által szervezett programok – remek lehetőséget biztosítanak a tudományos ismeretek bővítésére, egy-egy specifikus terület kérdésköreiben való elmélyülésre.

Forrás: https://www.elte.hu/esemeny

Képek forrása: Borítókép; Konferencia; Előadás; Beszélgetés

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]