Az ÁJK csapata ismét győzedelmeskedett, irány Oxford!

A Monroe E. Prince Media Law Moot Court Competition a világ leghíresebb nemzetközi médiajogi és szólásszabadsági versenye. Az ELTE ÁJK csapata az idei tanévben rendkívül sikeresen vette az akadályokat, immár negyedik alkalommal mérettették meg magukat. A verseny döntője Oxfordban kerül majd megrendezésre, melyen az ELTE csapata ismét megküzd.

A híres verseny nyolc lépcsőből áll, melyek regionális fordulókat jelölnek. Ez a nyolc megmérettetés állt az ELTE ÁJK csapata előtt is, míg végül elmeneteltek a világdöntőig. Több magyar csapat is versenybe szállt a dél-kelet-európai regionális válogatón, aminek az ELTE volt a házigazdája a University of Oxford felkérésére.

A regionális fordulón – melyen az ELTE győzedelmeskedett – igen összetett feladatokban kellett a résztvevőknek megcsillogtatniuk tudásukat. Az angol szaknyelven megírt írásbeli anyagok is nagyban segítették a felkészülést, hiszen ezáltal a versenyzők a szóbeli fordulón magabiztosabban, fejlettebb szaknyelvi tudás birtokában tudtak szerepelni. A szóbeli fordulón – azaz a perbeszédversenyen – a résztvevőknek egy adott jogesetet kellett feldolgozniuk. Mindkét oldalt – tehát a kérelmezőit (Unger Ras és UConnect) és az ellenoldalit is (mely jelen esetben egy fiktív állam: Magentonia volt) – meg kellett vizsgálniuk. A szóbeli fordulón a résztvevők 45-45 percet kaptak, hogy a három tagból álló bírói testületet meggyőzzék a perbeszédekben foglalt érvekre támaszkodva. A testület mindeközben kérdéseket szegezett az éppen beszédet mondókhoz. A zsűritagok között helyet foglalt többek között Dr. Paczolay Péter, Dr. Haraszti Miklós, Dr. Ewa Galewska és Dr. Koltay András.

A múlt héten megrendezett fordulónak, melyet 2018. december 5. és 7. között rendeztek, az ELTE Egyetem téri épülete adott otthont. Ez alkalommal a csapatoknak kétszer felperesi, kétszer pedig alperesi oldalon kellett versenyezniük, ezeket csapatunk kivétel nélkül győzelemre vitte. Ezután meccs-szerű megmérettetés következett, ahol kieséses alapon jutottak előre a joghallgatók. Az elődöntőben a University of Bucharest csapata ellen alperesi oldalon nyert, majd a döntőben felperesként győzte le az ÁJK a University of Tiranát. Ezekkel az eredményekkel csapatunk hat meccset megvívva, 100%-os teljesítményt nyújtva az első helyet foglalta el.

Végül a világdöntőbe regionális szinten az első három csapat jutott be. Dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára adta át a díjakat, s beszédében kiemelte, mennyire fontosak az efféle versenyek a magyar joghallgatók számára.

A világdöntő 2019. április 8–12. között kerül majd megrendezésre Oxfordban, ide a világ legjobb 38 egyetemi csapata jut ki.

Az ELTE ÁJK csapatának tagjai: Erdősi Rebeka, Gyetván Dorina, Kiss Nóra, Mező Emese, Sziládi Péter és Tatár Attila. Felkészítő oktatójuk Dr. Gosztonyi Gergely volt.

Az ÁJK csapatának további sok sikert kívánunk!

Cikk forrása: www.majt.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]