Őszi nyelvjárásgyűjtés és művelődéstörténeti kirándulás az Őrvidéken

A Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszék idén is megrendezi hagyományos nyelvjárásgyűjtő kirándulását 2018. október 4–6. között.

 

Az úti cél ezúttal a magyar nyelvterület nyugati peremvidéke és az Őrvidék (Burgenland). A résztvevőknek Felsőőrön (Oberwart) lehetősége lesz nyelvhasználati interjúkat készíteni, megfigyelni a helyi nyelvjárási jelenségeket és tapasztalatokat szerezni az élő kétnyelvűségről. A további programok a vidék gazdag kulturális örökségéből adnak ízelítőt: Kőszeg városa, Ottlik-emléktúra, Burgenland várai, Németújvár stb.

A kirándulás magyar szakosoknak különösen ajánlott, hiszen nyelvészeti stúdiumaik során jól hasznosíthatók az élőnyelvi terepmunka közben szerzett ismeretek: a Nyelv és társadalom, valamint a Területi és társadalmi nyelvváltozatok kurzusok hallgatói a gyűjtések anyagából írott dolgozatokkal is abszolválhatják ezeket az órákat. (A nyelvjárásgyűjtés főként a magyar szakosoknak szól, de korlátozott számban más résztvevőket is szívesen látunk.)

Az út tervezett költsége: 22 000 Ft/fő (utazás, félpanziós szállás Kőszegen, vacsora, reggeli, belépők stb.). Jelentkezni a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet titkárságán (A épület II. emelet 240.) lehet személyesen, 10 000 forint előleg vagy a részvételi díj befizetésével.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 24. További információk az intézet honlapján, Facebook-oldalán és a faliújságon találhatók. A kirándulás Facebook-eseménye elérhető itt.

***

A kirándulás résztvevői között pályázatot is hirdetünk: az úti élményekből, gyűjtésekből készült legjobb videóösszeállítás készítőjének visszatérítjük a részvétel költségeit.

Információ: Bárth János tanársegéd (A/238.), barth.janos@btk.elte.hu.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]