A 2018/19-es tanév, avagy az Eötvös-év megnyitójáról

2018. szeptember 7-én egyetemünk 384. tanévének ünnepélyes megnyitására került sor az Egyetem Dísztermében, az Aula Magnában. Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából az idei tanév az Eötvös-év.

Az ünnepségen megjelent díszes hallgatóságot Borhy László, egyetemünk rektora köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy bár sokak számára egyformának tűnhetnek a tanévek, ez azért nem egészen így van. Az idei már most bizonyította különbözőségét: a 2019-es év Eötvös Loránd halálának századik évfordulóját is jelenti. Így az egész tanévben rendezvénysorozatokkal készül az egyetem, így adva tiszteletét névadója iránt.

A rektor úr egy pár gondolattal kitért Eötvös Loránd munkásságára, olyan információkat osztva meg a jelen lévőkkel, melyek a kedves Olvasók számára is érdekesnek bizonyulhatnak.
Tudtad például, hogy „Eötvös Loránd nemcsak sokoldalú tehetség volt, de lelkiismeretes személyiség is, olyan ember, aki figyelmet fordított környezetére és saját ügyével mindig igyekezett másokat is szolgálni.” ? Miután Heidelbergben ledoktorált, hazatért, hogy fizikai kutatásait itthon folytassa. Megszerezte tanári kinevezését, illetve az akadémiai tagságát is, majd annak elnöke lett. 1891-1892 között ő volt az ELTE rektora, később vallás-és közoktatási miniszter lett. Az ő nevéhez köthető a tanítók honoráriumának növelése, valamint a hátrányos helyzetű, de tehetséges hallgatók megsegítésére létrejött báró Eötvös József Collégium is.
évnyitó 2018_2
Eötvös Loránd tehát élete számos területén alkotott maradandót, szögezte le Borhy László. Elmondása szerint felnőni biológiai folyamat, de egy feladathoz felnőni egészen mást jelent: egy göröngyös utat, mely magában rejti tehetségünk kibontakoztatásának lehetőségét. Ilyen feladat például Eötvös Loránd örökségének ápolása.
Az ELTE jó úton halad szerinte, nem tért el a megadott irányoktól. Megőrzi eredeti értékeit, de próbál hozzá is tenni: gondoljunk csak az új Gazdálkodástudományi Intézményre, vagy a szombathelyi Savaria Egyetemi Központra, melynek sikerült megtalálnia helyét az egyetemen belül. A tudomány sokféleségére koncentrálva „kiemelt figyelmet fordítunk a kiválóság és a fiatalok előmenetelének támogatására, amelynek eredményeként számos kutatási területen érünk el sikereket, beleértve többek között az agykutatást, a kvantumtechnológiát, a mesterséges intelligenciát vagy az asztro- és részecskefizikát.”
Az egyetemvezető kiemelte, hogy a jelen kor univerzitásának kiválósága egyben a nemzetközi kiválóságot is jelenti. „Ennek szellemében Egyetemünk több mint 150 kétoldalú megállapodás, 1000-nél is több Erasmus+ partnerség és 9 nemzetközi egyetemi hálózat – hazánkból több esetben egyedüli – tagjaként szoros kapcsolatot tart fenn a felsőoktatási színtér képviselőivel világszerte, Brazíliától Japánig. A nemzetközi kapcsolatok és hálózatok építésének aktív résztvevőjeként, az elmúlt tanévben számos rendezvény valósult meg Egyetemünkön is.”
Végül a testmozgásról beszélt, mely Eötvös Loránd elfoglaltságai között is kiemelt helyen szerepelt, hiszen lelkes hegymászó volt. A sok egyéni hallgatói siker mellett a BEAC számára más ok miatt is fontos évet írunk – fennállásának 120. évfordulója van idén.
„Az évnyitóval és az emléktábla avatással tehát hivatalosan is kezdetét veszi az az Eötvös-emlékév, amely a következő egy évben változatos programokkal emlékezik Eötvös Lorándra. Az emlékkiállítások, megemlékezések, tudományos rendezvények és sportesemények mellett Eötvös Loránd emlékbélyeg és emlékérme is kibocsátásra kerül, miközben a nagyszerű tudós fizikai területen végzett munkásságára emlékezve első ingakísérletét is rekonstruáljuk. Mindezek alapján úgy gondolom, mozgalmas tanév előtt állunk, és noha sosem lehetünk teljesen elégedettek, mindig törekedhetünk rá, hogy hibáinkat kijavítva jobbá váljunk, és méltó módon használjuk a ránk hagyott örökséget, amelyet esetünkben az Eötvös-emlékév is felelevenít. Hisz ha belegondolunk, örökölni nem csak annyit tesz, mint átmenetileg megőrizni egy-egy értéket, hanem annak a lehetőségét és felelősségét is magában hordozza, hogy gyarapítása és továbbörökítése révén mi is hozzájáruljunk ahhoz, hogy végül valóban örökkévalóvá legyen.” – hangzottak el a rektor záró gondolatai.

Ezt követően Székely László alapvető jogok biztosa szólt a jelen lévőkhöz, majd –hagyomány szerint- átadásra kerültek a több évtizedes kiemelkedően magas színvonalú, hazai és nemzetközi oktató tevékenység, tudományos teljesítmény, a tudományos utánpótlás nevelésében való részvétel, valamint az oktatás és kutatás terén végzett szakmai közéleti tevékenység elismeréseként a „professor emeritus” címeket. Idén 12 professzor részesült az elismerésben.
beac
Az „Eötvös-gyűrű” kitüntetést – mely a kiemelkedő szakmai és tudományos életút elismerésére hivatott- Németh János professor emeritus (ÁJK) és Lovász László, a TTK professzora, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kapták. Kiosztásra kerültek még: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Emlékérme kitüntetés, a Pro Universitate Emlékérem, a Szenátusi Érdemérmem, a Mária Terézia Emlékérem, a Pro Ingenio Nívódíj és a Pro Ingenio Elismerő Oklevél, a Trefort Ágoston Emléklap, illetve számos dolgozó részesült rektori és kancellári dicséretben.
Horváth Mihály, az EHÖK elnökének köszöntője következett. Sikerekben gazdag tanévet kívánt a gólyáknak, majd egy hangzatos mondattal zárta beszédét: „Az ELTE-n együtt írjuk a történelmet”.
A tanévnyitó Pázmány Péter emlékszobrának és Eötvös Loránd mellszobrának megkoszorúzásával, valamint a 120 éves BEAC új emléktáblájának felavatásával zárult.

Források:
elte.hu

Képek:
elte.hu
pottyoslabda.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]