Kitüntetésben részesült az ELTE PPK két oktatója

Bányai Éva és Fülöp Márta is megkapta 2018. május 31-én a Ranschburg Pál-emlékérmet.

Ranschburg Pál (1870–1945) elme- és ideggyógyász, egyetemi tanár, valamint a kísérleti, illetve a gyógypedagógiai pszichológia megteremtője volt Magyarországon. 1970-ben alapítottak róla elnevezett emlékérmet, amelyet a Magyar Pszichológiai Társaság kiemelkedő szakmai munkáért, illetve magas szintű tudományos tevékenységért adományoz a szakma képviselőinek.
Idén az ELTE PPK két oktatója, Bányai Éva professzor emeritus és Fülöp Márta egyetemi tanár részesült a kitüntetésben. Mindketten meghatározó alakjai a magyar pszichológiai életnek.

Bányai Éva szakterülete a hipnóziskutatás. Az ELTE után a Stanfordi Egyetemen tanult, majd ott fejlesztette ki az ellazulásra alapuló aktív-éber hipnózis nevű eljárást, amely alvásszerű állapotot hoz létre. Jelenleg rákbetegeknél alkalmazható hipnoterápiás módszerek kidolgozásával foglalkozik, azok hatásait vizsgálja. Számos rangot magáénak tudva, Bányai Éva 2001 óta az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola Magatartáspszichológiai Programjának kidolgozója és vezetője, 2014-ben pedig elsőként kapta meg a világon az elismerést, az Európai Hipnózis Társaság tiszteletbeli tagjává fogadta.

Fülöp Márta fő témája a versengés pszichológiája. Amellett, hogy az ELTE PPK professzora és a Pszichológiai Doktori Iskola témavezetője, szintén vezetőként vesz részt az MTA TTK Idegtudományi és Pszichológiai Intézet Társadalom és Kulturális Pszichológiai Kutatócsoportban. A kutatócsoport nagy témákat jár körül, többek között foglalkoznak a versengés mentálhigiénés és szomatikus összefüggéseivel, a csúcsteljesítmény pszichés összetevőivel, de az állampolgáriság is a témák között szerepel, ahogyan a háború utáni pszichológiai szakma- és társadalomtörténet és a női alkotó életpályák is.
Ezenkívül Fülöp Márta tagja több hazai és nemzetközi szaklap szerkesztőbizottságának, valamint számos szakmai szervezet munkájában is részt vesz, többek között a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület is a tagjának mondhatja.

Bányai Évának és Fülöp Mártának gratulálunk az emlékéremhez, és további sikeres munkát kívánunk!

Forrás és kiemelt kép forrása: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]