Rétor és tudós kerestetik – A FameLab nemzetközi verseny

Idén először rendezi meg a FameLab tudománykommunikációs versenyt Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary. A verseny célja, hogy megtalálja azokat az új tehetségeket, akik tudományterületüket a leginspiratívabban, lelkesítően, mégis szakmaian képesek kommunikálni.

2018. március 26-ig lehet jelentkezni a FameLab tudománykommunikációs versenyre. A versenyzőknek három perc áll majd rendelkezésükre, hogy lenyűgözzék a bírókat és a közönséget karizmatikus, közérthető, informatív előadásukkal. Az indulók választhatnak, hogy természettudományi, műszaki tudományi, orvostudományi, informatikai vagy matematikai témát mutatnak be.

A verseny kiíróinak álláspontja szerint a tudomány jó kommunikációja világszerte növekvő elvárás – hiszen ha a szakemberek összetett elméleteiket közérthetően tudják közvetíteni, az nemcsak a leendő tudósgeneráció számára lehet inspiráló, de a tudomány társadalomban elfoglalt szerepét, elfogadását is megerősíti. Emellett a tudósok új anyagi és kapcsolati tőkét is nyerhetnek ezzel munkájuknak. Éppen ezen szempontok miatt rendezik meg 2005 óta a versenyt, 2007-től nemzetközi közegben – idén pedig már Magyarországon is.

A versenyre jelentkezhet minden 18. életévét betöltött személy, aki a felsorolt tudományterületek egyikével foglalkozik: legyen egyetemi hallgató, doktorandusz vagy oktató; de részt vehetnek középiskolai tanárok és szakértők is. Egyedül jelentős tudománykommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkező előadók jelentkezését nem fogadják el, mivel a verseny új tehetségek felfedezését célozza. PowerPoint, Prezi és más elektronikus prezentációs eszköz nem használható.

A versenyt másik 28 országban is megrendezik. Innen jutnak tovább a versenyzők a nemzetközi döntőre, Nagy-Britanniába, ahol a versenykiírók szándékai szerint nemcsak tapasztalatokra tehetnek szert, de kapcsolatokat is építhetnek.

Jelentkezni az online regisztrációs lap kitöltésével vagy a FameLab appon keresztül lehet. Az április 5-én tartott elődöntőt egy mátrafüredi mesterkurzus követi a döntősök számára (brit instruktorokkal). A május 14-én megrendezendő országos döntő eredménye dönti el, ki vehet részt a FameLab International döntőn a brit Cheltenham Science Festivalon.

További információ az MTA honlapján érhető el.

Kiemelt kép: British Council

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]