Ilyen volt az Élve boncolás 2.

Ma vette kezdetét az Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN), az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete által szervezett programsorozat. A nyitórendezvény az Élve boncolás 2. – Találkozás az író-költő hallgatókkal volt – pont olyan ütősre sikerült, mint amilyennek ígérkezett!

A program sikerességéről a szép számú közönség is tanúskodik, melyet egyetemisták, oktatók és ELTE Alumni-tagok egyaránt alkottak. De mit is tartogatott számunkra ez a rendkívül figyelemfelhívó című esemény?
ean1-002-2

Hat ELTE-s alkotó tollából kortárs lírát (melyet fel is olvastak személyesen), majd azok elemzését, gondolatébresztő megjegyzések hozzáfűzését szakértőktől (egyetemi docensek, adjunktusok, oktatók). Tehát a cél egy kevésbé tradicionális író-olvasó találkozó kreálása volt, professzionálisabb megjegyzésekkel. Természetesen végül a közönség is lehetőséget kapott saját véleménye hangoztatására. Nézzük sorban a terítékre került műveket!

Evellei Kata Ünnep című verse nyitotta a sort, melyhez a vitaindítót Palágyi László kezdeményezte. Hozzászólását az érzetek sokféle fogalmi feldolgozására élezte ki, valamint felvetette a kérdést, hogy vajon nosztalgiát vagy egy egzisztenciális krízist látunk-e. A vita végül a megszólító és megszólított viszonyának boncolásával végződött.

Ezután Fehér Renátó következett a Holtidény című művével. Melhardt Gergő a vitaindítóját az időszembesítés kérdésével kezdte, miszerint a múlt jobban megfogható a versben, mint a jelen. A továbbiakban mind ő, mind a többi hozzászóló a vers szubjektumnélküliségén mélázott, mely valahol azért mégiscsak emberi, hiszen a lüktetése az emberek testmozgásra emlékeztet – mindezt egy épületen bemutatva. Hallottál már ilyet valaha?

ean1-004

A sort Nyerges Gábor Ádám folytatta a Régi idők rajzfilmjei-vel. Simon Gábor hangsúlyozta, hogy ez a vers gyakorlatilag provokálja az olvasót. Szándékosan tér el a költészet hagyományos nyelvezetétől, hibákat ejt – de mit is várhatnánk tőle, egy szédelgő bokszolótól?

Seres Lili Hanna (lapunk kultúrarovat-vezetője) Várunk című műve kapcsán Tátrai Szilárd egyetemi docens megjegyzéseit hallhattuk, aki műfaji kérdéssel indított, és ez heves vitát váltott ki a pódiumon tartózkodókból. A líraiságban megegyezve és a témán túllépve a legérdekesebb koncepció, ami elhangzott, az a következő: a sok tőmondat, a csupasz megfogalmazás arra enged következtetni, hogy az elbeszélő vagy egy gyermek, vagy esetleg egy értelmileg akadályozott személy.

ean1-003

Amíg a dolgok nem rendeződnek című Tinkó Máté-vers mind Molnár Gábor Tamás, mind a többi résztvevő (és a szerző) olvasatában is egy identitáskereső mű. A szöveg csak úgy ontja magából a bizonytalanságot, illetve az is az önkeresésről árulkodik, hogy a megszólító hol egy elhagyott férfi, hol egy kamasz ifjú.

Befejezésül Vida Kamilla verse szolgált: A gép pihen, melyről a vitát Szemes Botond indította. Azt gondolom, bátran kijelenthetem: mind az alkotó, mind a műve ironikusan ütősen szólt. Mialatt olvasott, mi, a közönség röhögtünk, de azért (valahol mélyen) nagyon fájt is nekünk. Ugye már olvasod is?!

Aki lemaradt volna, az alábbi linken elolvashatja az Élve boncolás 2. verseit és vitaindítóit. 

Holnap és holnapután is izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várunk! 

● CSÜTÖRTÖKI PROGRAMOK ●

Ha a nyelvi képesség kifejlődése, a nyelvészet és az etológia kapcsolata érdekel, ülj be 15 órától a kari tanácsterembe a Szót értenek-e velünk a kutyák? c. előadáscsokorra. Andics Attila etológus a téma világviszonylatban is kiemelkedő kutatójaként a kutyák nyelvfeldolgozó képességéről tart előadást. A Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet részéről fonetikai, jelnyelvi és kognitív nyelvészeti hozzászólások egészítik ki a programot, amely így a nyelv és megismerés tág (a fajspecifikus jellemzőkön és a verbális kommunikáción túlmutató) megközelítését ígéri. Előadóink lesznek még: Deme Andrea, Hattyár Helga és Imrényi András.

Ha a zene, a tánc és az ehhez köthető rigmusok világa kelti fel az érdeklődésedet, csatlakozz a Tánc-szók-hoz, tarts velünk 17 órától szintén a kari tanácsteremben. A táncokat Simon Gábor mutatja be.

● PÉNTEKI PROGRAMOK ●

Te is diákköri tag vagy? Vagy csak érdekel, mit csinálnak a többi műhelyben? 13 és 14 óra között az A épület II. emeleti folyosóján poszterek segítségével bepillanthatsz a nyelvészeti diákműhelyek tevékenységébe.

Nézőként részt vehetsz az alábbi versenyeinken:

08.30 | Digitális helyesírási verseny – Ifjúsági épület II. emelet 1-es terem
10.00 | Szépkiejtési verseny – ELTE BTK A épület 114-es terem
10.00 | Versmondó verseny – ELTE BTK A épület 245-ös terem
11.00 | Trefort-kerti tájfutás – (több helyszínen)

Az eredményhirdetés 14 órától lesz a kari tanácsteremben.

Gyere te is az EAN-ra! Megéri! 

 

Fotók: Poósz Patrik (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]