Az empatikusabb emberek empatikusabbnak látják a kutyájukat is

AZ ELTE TTK Etológiai Tanszékének nemzetközileg elismert kutyás kutatásainak legújabb eredményei szerint az empatikusabb emberek intenzívebben reagálnak egy kölyökkutya látványára, és úgy értékelik, hogy a saját kutyájuk az ember és más kutyák érzelmeire is fogékony. A tudományos közlemény a PloS One folyóiratban jelent meg.

A kutyás gazdák számára egyértelmű, hogy kedvencük képes értelmezni az érzelmeket. Ha a gazda szomorúan ül, akkor a kutyus az ölébe teszi a fejét, simogatásért bökdösi a kezét vagy éppen nagy szemeket mereszt. Ennek alapján feltehető a kérdés, vajon képesek-e empátiára a családi kutyák, vagyis átveszik-e mások érzelmeit? Mivel ez a jelenség viselkedéstesztekben nehezen vizsgálható, a kutatók kérdőíves módszert alkalmaztak.

Az empátia szorosan kapcsolódik a személyiség együttműködés nevű dimenziójához, éppen ezért a vizsgálathoz jó támpontot adhat az, ha a gazda empátiaszintjét vizsgáljuk meg – véli Kubinyi Enikő, az ELTE TTK Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa. Az előbb említett dimenzió mind a kutyák, mind az emberek esetében hasonló, akár barátságos közeledésről, akár bizalmatlanságról beszélünk. Szánthó Flóra doktorandusz hallgató szerint minél empatikusabb valaki, annál „cukibbnak” talál egy állatfotót. Ha ez a kutyák iránti empátiában is kimutatható, akkor megerősíti az empátia és a kutyák arckifejezéseire adott élénkebb reakció közötti összefüggést.

A közel háromezer kitöltött kérdőív eredménye alapján úgy tűnik, hogy azok a kutyák, akiket gazdáik saját érzelmeikre reaktívabbnak értékeltek, más kutyák viselkedésére is érzékenyebbeknek tűnnek. Az érzelmileg reaktívabb kutyák gazdái magasabb pontszámot értek el az empátiaskálán, vagyis a kutya és a gazda személyisége között az empátia vonatkozásában is összefüggés mutatható ki. Az empatikusabb gazdák kevesebb problémáról számoltak be kutyáikkal kapcsolatban, amit magyarázhatunk jobb elfogadó képességükkel, de elképzelhető, hogy empatikusságuknak köszönhetően több figyelmet fordítottak kutyáik kiválasztására, nevelésére, szocializálására – írja az elte.hu

A kutatás szerint az idősebb kutyák kevésbé reagálnak gazdáik érzelmeire, amit alátámasztanak az Etológiai Tanszéken nemrégiben indított Szenior Családi Kutya Program eredményei is. Azok a gazdák, akik úgy vélték, hogy a kutyájuk úgy gondolkodik, akár egy gyerek, empatikusabbnak értékelték kedvencüket. „Ez az eredmény arra figyelmeztet minket, hogy a kutyák viselkedését mindenképpen meg kellene vizsgálni valós helyzetben is, és az így nyert objektív adatokkal összevetni a gazdák véleményét” – mondta Miklósi Ádám egyetemi tanár, az Etológia Tanszék és az MTA–ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője. „A mi vizsgálatunk is megerősítette, hogy az empatikusabb gazdák aranyosabbnak találtak egy kölyökkutyáról készült képet, míg egy felnőtt kutya képével ezt az összefüggést nem tudtuk kimutatni” – összegzett Szánthó Flóra doktorandusz hallgató.

A vizsgálatot nem csak Magyarországon, de Németországban is lefolytatták, ahol hasonló eredményeket kaptak, mint idehaza. Az eredményekből jól látszódik, hogy a megfigyelt jelenségek általában jellemzők a családi kutyákra és gazdájukra.

További érdekességnek számít, hogy ez a kutatás Magyarországon elsőként használt olyan kérdőívet, amellyel vizsgálni lehet, hogy a gazdák hogyan vélekednek kutyáik érzelmi reaktivitásáról. Bár az empatikusabb gazdák nagy beleérző képességet tulajdonítanak kedvencüknek, ez adódhat abból is, hogy máshogyan értékelik kutyájuk viselkedését, mint egy kevésbé érzékeny személy, hiszen gyorsabban, pontosabban és intenzívebben értékelik mind az emberek, mind pedig a kutyák arckifejezéseit. Kubinyi Enikő egy friss finn kutatás alapján még arra is felhívta a figyelmet, hogy „nem biztos, hogy az empatikusabb emberek kutyái mások, mint a többieké, inkább arról van szó, hogy ők hamarabb észreveszik a kutyájuk viselkedésében az érzelmekre adott reakciókat”.

Forrás: elte.hu
Kép: www.pets4homes.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]