Az élethez szükséges anyagokat találtak a Ceres törpebolygón

A NASA Dawn űrszondája szerves anyagokat fedezett fel a 4,5 milliárd éve keletkezett Ceresen, amik a vizsgálatok szerint a bolygón alakultak ki, nem pedig üstökös-becsapódás által kerültek oda.

Az ammóniatartalmú hidratált ásványok, a vízjég, a karbonátok, a sók és más szerves anyagok előfordulása bizonyíték arra, hogy a törpebolygón megvannak az élet kulcsfontosságú alkotóelemei. Vizsgálatukkal információ nyerhető a szervesvegyület-fajták eredetéről, evolúciójáról és elterjedéséről a Naprendszerben. A Dawn űrszonda az Ernutet-kréter környékén találta az anyagokat, szokatlanul nagy koncentrációban. Mivel a Ceres belső anyagai is kimutathatók a karbonátos és ammóniás vegyületfajtákban, biztosra kijelenthető, hogy az anyagok nem külső hordozó által kerültek a bolygóra, hanem belső folyamatok eredményeként jöttek létre helyben.

Christopher Russell, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársa szerint ezek a szerves molekulák nagyon messze állnak a mikrobiális élettől, de a kutatók folytatni fogják a Ceres vizsgálatát. A bolygón megtalálhatók a 4,5 milliárd évvel ezelőtti Naprendszer-keletkezéskor jelen lévő anyagok is. Feltehetően őrzi a keletkezésének idejéből való belső hőt és felszín alatti óceánja is lehet. A bolygón tehát megvannak a földi élet kialakulásához szükséges anyagok, fennáll a primitív életforma kialakulásának esélye.

Forrás: Origo

Kép: Origo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]