Óriási vasfolyó áramlik a Föld belsejében

Bolygónk mágneses tere hatással van mindennapjainkra, sőt, ennek a mágneses térnek köszönhetően marad meg a Föld sűrű légköre, amely nélkül élet sem lenne. Megóv minket a káros sugárzásoktól, hatással van a navigációs rendszerek működésére, és több madár is útirányjelzőként használja. Az embereknek azonban láthatatlan. Kialakulásában szerepe van többek között a Föld folyékony vasból álló magjában zajló áramlásoknak is, az ott létrejövő elektromos áramok ugyanis mágnesességet generálnak.

Ennek a mindig változó mágneses térnek pontos feltérképezése volt az egyik feladata az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm (magyarul: „raj”) elnevezésű műholdhármasának, amelyet még 2013 novemberében indítottak útjára a földfelderítő küldetések (Earth Explorer) részeként. Most olyan jelenséget fedeztek fel a tudósok, amely közelebb vihet minket a Föld körüli energetikai mező működésének megértéshez.

A Swarm-műholdak méréseiből következtettek a Dán Műszaki Egyetem űrkutatói arra a mozgó vastömegre, amelyet úgy írtak le, mint egyfajta nagysebességű áramlatot („jet stream”), egy gyorsan sodródó „vas-folyót”. Ez a folyó a Föld belső magja körül nyugat felé áramlik, Alaszka és Szibéria alatt. A 420km szélesre és 7000km hosszúságúra becsült áramlat a felszíntől körülbelül 3000km mélységben kezdődik és valószínűleg 5000km mélységig ér. A tudósok szerint ez a jelenség magyarázhatja azt az intenzív erőtérváltozást, amelyet az északi póluson tapasztaltak.

A tudósok szerint a jelenség egy, a Föld magjában húzódó határhoz igazodik. Ezt a határt hívják „érintő hengernek” („tangent cylinder”). Úgy képzelik el, mint egy csövet, amely körülfogja a szilárd belső magot, és végig fut a Föld forgástengelyén. Amikor a folyékony vas megközelíti ezt a határt, akkor kiszorul oldalra, ezáltal pedig létrejön az az áramlat a Föld magja körül, amely körülöleli a képzeltbeli csövet.

A nem olyan rég felfedezett vas-folyó áramlása hasonló a többek számára ismerősebb légköri áramlatokéhoz, amelyekre a repülőgépek ráfekszenek, hogy így gyorsabban elérjék úti céljukat. Körülbelül 50 km-t tesz meg egy év alatt, vagyis nagyjából 5 métert óránként. Ahogy Dr. Chris Finlay fogalmaz, ugyan valóban nem tűnik túl gyorsnak, de valószínűleg mégis ez a leggyorsabb dolog, amelyet valaha is találtak a Föld belsejében, és háromszor olyan gyors, mint bármi más a Föld belső magjában. A vas-folyó egyre gyorsul, a tudósok szerint az elmúlt 15 évben mintegy megháromszorozódott a sebessége. Emellett komoly hatása lehet a Föld mágneses terének működésére, alakulására. Az, hogy pontosan mi okozza ezt a mozgást és a változásokat, egyelőre ismeretlen, ám a kutatók úgy gondolják, hogy mindehhez köze van a Föld magjának belsejében zajló mágneses terek változásainak is.

A megfigyelések folytatódnak, a kutatók azt remélik, hogy ezáltal jobban megértik azokat a folyamatokat, amelyek többek között az éghajlatot és az időjárást is befolyásolják. Emellett abban bíznak, hogy a műholdak adatait elemezve rájöhetnek, miért gyengült bizonyos századokban a Föld mágneses tere.

 

Szöveg: Branczeiz Anna

Kiemelt kép: BBC

Források: ŰrvilágOrigoIndexBusiness InsiderNature.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]