Fény derülhet az egyiptomi halotti maszkok rejtelmeire

Egy folyamatban lévő kutatás során azt próbálják megvizsgálni a szakemberek, hogy milyen írást rejtenek az ősi egyiptomi halotti maszkokhoz felhasznált papiruszok. Ennek megfejtéséhez lézeres módszer mellett röntgensugarakat is alkalmaznak.

A kutatásban már értek el sikereket, azonban a tudósok több nehézséggel is szembe találták magukat, mivel a maszkokat különböző oldószerekkel kellett szétválasztani. Ezek az ősi értéktárgyak, melyeket a középosztályhoz tartozó emberek haláluk után kaptak, abban különböznek a fáraók maszkjaitól, hogy nem aranyból készültek, hanem papiruszból, amit gipsszel és festékkel erősítettek meg.

Uwe Bergmann fizikus szerint a megoldást az jelentené, ha rájönnének, hogy milyen fémeket tartalmazott az íráshoz használt tinta, így a szöveg láthatóvá és olvashatóvá válna. Teljes sikert viszont ez sem jelentene, hiszen az ősi Egyiptomban az íráshoz szén alapú tintát is használtak.

Jelen pillanatban a kutatók a Berkley Lab részecskegyorsítójával igyekeznek megtalálni azt az energiaszintet és technikát, amivel pontosan meghatározhatják az ősi írást. Egyes esetekben már látni lehet a szöveg halvány körvonalait, illetve az írás közben ejtett barázdákat a papiruszon a képalkotó eljárásnak köszönhetően.

Forrás: hvg.hu
Kép: dreamstime.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]