Létezik természetes tűzijáték? Hogyne, méghozzá egy tónál

Van egy különleges tó Venezualában, ahol évente 300 éjjel van villámlásos vihar – a NASA adatai szerint. A Maracaibo-tóba emiatt évente több millió villám becsap, ezzel átvette az legtöbb villámot megélt tó helyet a exrekorder Viktória- tótól. Természetes tűzijátékot lehet látni a tó partján, mivel majdnem mindennap villámok százai csapnak le. A lenyűgöző látvány miatt a villámok szerelmeseinek kötelező elem a bakancslistán, de a fotósoknak se ajánlatos kihagyni a helyet.

A venezualai Maracaibo-tóba négyzetméterenként 233 villámcsapás érkezik évente. Mivel maga a tó 13 210 négyzetkilométer, így több mint 3 millió villámcsapást kap, Zeusz valamiért kedveli ezt a helyet.

A millió villámos tó

A kutatók 16 évnyi anyagot összesítettek a NASA trópusi esőmérőjéhez tartozó villámszenzorral (Lightning Imaging Sensor – LIS), az adatok mutattak rá a szokatlan villámmennyiségre a tónál, így került a dobogó második helyére az afrikai Kongó-medence. A NASA kutatói több egyetemmel is együttműködtek a kutatás során, többek között a São Paulói és a Maryland Egyetemmel is.

A szóban forgó Maracaibo-tó a legnagyobb tó Dél-Amerikában, híres a természetes tűzijátékairól. A tetemes mennyiségű villám oka a tó földrajzi elhelyezkedése. Az Andok lábánál található, így a hegyekből érkező hűvös szél a tó felett ütközik a tóról felemelkedő meleg párával. Ezeknek hála folyamatos viharok keletkeznek, főleg éjszaka. Aminek, ha a helyiek nem is annyira, a fotós turisták biztos örülnek.

A Föld villámtérképe: a világosabb lila helyekre csapott be a legtöbb villám (forrás: NASA)

A trónfosztott tó

A vizsgaidőszak lecsengése után a viharidőszak szeptemberben éri el a csúcsát, a kutatók szerint a különleges körülmények kb. 300 vihart okoznak évente. Az eredményeket a LIS megfigyeléseivel tudták kiszámolni, ami elemezte a villámlási hot spotokat és ezeket rangsorolták a villámok mennyisége szerint. Hasonló földrajzi adottságok miatt 6 hot spotot azonosítottak Afrikában is.  Ezek közül a legtöbb villámolt megélt a Kongó-medencében Viktória- tó, a mostani eredmények előtt ezt tartották a legvillámosabb területnek. Viszont a kutatások bebizonyították, hogy a villámok szívesebben tűzijátékoznak Venezualában.

 

Forrás: Origo

Kép: NASA, rekordcenturion.co.za

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]