A tetoválás eddig nem ismert hatása

A tetoválás sokaknak az egyediséget jelenti, mások divathóbortnak tekintik és vannak, akik még mindig előítéletesek azokkal, akik tetoválást viselnek. Alapvetően díszítőelemként funkciónál, de a tudomány most bebizonyította, hogy más meglepő jótékony hatása is van: erősíti az immunrendszert.

Most csak ezért senki se csináltasson tetoválást, mert ez a hatás csak akkor jelentkezik, ha valakinek egynél több tetoválása van.

A University  of Alabama kutatói szerint a tetováltatás folyamata felér egy edzéssel. A testet ugyanis elsőként legyengíti az új stressz, az edzőteremben ilyenkor gyengék az izmok, hasonló a helyzet tetováláskor is, mert ekkor is érezni a fáradtságot, idegen anyag kerül a bőröd alá. További edzések után az izmaid pedig erősödni kezdenek, és nő a teherbíró képességed, egyre kevésbé leszel fáradt sportolás után.

A kutatás szerint pedig a tetoválás esetében is ugyanez a folyamat mutatható ki.  Felkeresték a helyi tetováló szalont, és megkérdezték az önkéntesektől, hogy mennyi ideig tartott a tetkó felvarratása, és összesen hányat viselnek. Ennek megfelelően elemezték a vérüket, az immunglobulin A szintjét. (Az immuglobin egy ellenanyag, ezek fehérjemolekulák, amiket a szervezetünk arra termel, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen testeket.)

Az elemzések alapján megállapítható, hogy az első tetoválás alkalmával leesik az IgA-szint, de a sokadik tetoválásnál már alig csökken. Tehát a szervezet erősödik.

Azért azt még mondjuk el, hogy a kísérletbe csak nagyon kevés embert vontak be, 24 nőt, és 5 férfit, így sokkal többen kellenének ahhoz, hogy a hipotézis valóban bebizonyosodjon.

Forrás: index.hu

Kép: www.theatlantic.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]