Saját magunk jelenthetjük a legnagyobb veszélyt jövőnkre nézve

Stephen Hawking, brit asztrofizikus már korábban is jelezte a társadalom felé, hogy a rohamos ütemben történő fejlődés pozitív hatása mellett a technológiának romboló eredménye is lehet. A mesterséges intelligencia nagy léptekben halad előre, egy számítógép minden évben duplájára növeli sebességét és memóriáját, és ezzel az emberiség nem tudja felvenni a harcot. Eljöhet az idő, amikor egy számítógép saját maga készít el egy mesterséges intelligenciát, eseetleg olyan gépeket, fegyvereket gyárthat, amit az ember nem is ért. Ezt a problémát azonban megelőzi saját gyarló természetünk.

A BBC Reith Lectures előadássorozatában beszélt Stephen Hawking a fekete lyukakról, azonban egy néző az emberiség jövőjéről kérdezte. Hawking részletesen beszámolt a nukleáris háborúk, a globális felmelegedés és a genetikailag módosított vírusok veszélyéről. Véleménye szerint az ember gyarló természete, a kielégíthetetlen vágyakozása és kíváncsisága ugyan kedvezően hat a fejlődésre, de ez a fejlődés idővel visszafordíthatatlan lesz és az emberiség ellen fordul. A tudós véleménye szerint az emberiségnek akkor van esélye a túlélésre, ha kolóniákat alapít más bolygókon. Mindemellett nem kell megijedni, a mi és az elkövetkezendő jó néhány generációt még nem fenyegeti ilyen veszély. Jóslatai szerint ugyan nincs sok időnk a világűr meghódítására, de a következő 1000-10000 évben muszáj lesz világlátásunkat kiszélesíteni.

Hasonló felhívásokkal lépten-nyomon összefutunk reklámokban, hirdetésekben, de ezek a dolgok abszolút megalapozottak és érdemes odafigyelni rájuk. Kis energia és idő ráfordítással napi szinten hozzátehetünk a jobb és biztosabb jövőnkért.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]