2015 legjobb találmányai

Az idei év legmeghatározóbb találmányait a Mashable nevű lap szedte össze; nem meglepő, hogy a listán taroltak az amerikai felsőoktatási intézmények. Viszont nem csak észak-amerikai egyetemek kerültek be a rangsorba, a perui Universidad de Ingeniería y Tecnología találmánya (növényekkel működő lámpák, melyek segíti a vidéki gyerekek esti tanulását) is előkelő helyen szerepel.

A Mashable nevű lap 26 incredible innovations that improved the world in 2015 címmel készített összeállítást az év leghihetetlenebb találmányairól. Az első helyet a Janicki Bioenergy vezérigazgatója, Peter Janicki innovációja nyerte el. A gép képes percek alatt átalakítani a csatornaiszapot tiszta ivóvízzé, elektromos energiává és kórokozóktól mentes hamuvá. Még Bill Gates is megkóstolta a vizet.

A második helyezett a University of Southern California egyik találmánya lett, amely egy olyan algoritmus, mellyel kiválasztható egy adott közösségen belül, hogy kit kell HIV vírusra tesztelni ahhoz, hogy képet nyerjenek a környezetében lévők állapotáról. Ezt főleg az Egyesült Államok fiatal hajléktalanjai körében alkalmazzák, mivel náluk gyakori a vírus továbbterjedése. A University of North Carolina találmányán, az eGranary-n elfér szinte az egész világ; gyakorlatilag egy óriási könyvtár, amit telefonra vagy laptora illesztve internet nélkül is lehet használni, ami főleg a nettel kevésbé ellátott helyeken nagy segítség. Ez utóbbi a lista 5. helyét birtokolhatja.

A teljes listát képekkel és videókkal itt találjátok.

forrás: eduline.hu
kép: fastcoexist.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]