Íme, a bizonyíték: valóban létezik “man-struation”, azaz férfi havi ciklus!

Férfi klimaxról már biztosan hallottunk. A Popular Science szerint már több kutatás is megerősítette azt, hogy létezik férfi menstruáció is.

A menstruációra rengeteg kreatívabbnál kreatívabb szinonimát használunk (piros betűs napok, megjött a mikulás, havibaj stb.). Sokan mondják, hogy ilyenkor a nők ingerlékenyebbek, hisztisebbek, türelmetlenebbek vagy teljesen elviselhetetlenek lehetnek. A South Park szerint pedig nem szabad olyan lényben bízni, aki öt napig vérzik, és nem hal meg…

Gyakran viccelődtünk azzal, hogy a férfiaknak is biztosan van havi ciklusuk, hiszen ők is képesesek produkálni az említett tüneteket.

Kutatások bebizonyították, hogy ezeket a hormonális változásokat ugyanúgy ki lehet mutatni a férfiaknál is. Ez a  “man-struation”, ami azt jelenti, hogy pontos ciklusokban változik a férfiak tesztoszteronszintje.

Popular Science októberi számában több kutatást is áttekintenek ezzel kapcsolatban:

Egy 2002-es szlovák kísérlet rámutatottt arra, hogy a nőkhöz hasonlóan havi hormonális ciklusaik vannak a férfiaknak is, náluk 30 napos időszakokban mindig a 18. napon volt a legmagasabb a tesztoszteronszint.

Az északi országok (Norvégia, Dánia) eredményei inkább az évszakokhoz kötik a megfigyeléseiket. A felmérések megállapították, hogy nyáron a legalacsonyabb a tesztoszteronszintjük, télen pedig a legmagasabb. Az állítás megmagyarázza azt is, hogy a férfiak télen hajlamosabbak elhízni, nyáron pedig ezért sportolnak többet.

Forrás: hvg
Kép: www.acnease.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]