Innováció- út a fejlődéshez

Február 26-án ismét megrendezték az ELTE Lágymányosi Campusán az Innovációs Napot, ahol többek között az Innovatív Kutatói Díjat is átadták.

Az évek során már hagyománnyá vált az ELTE Pályázati és Innovációs Központ szervezésében megvalósuló Innovációs Nap. A rendezvény célja, hogy a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő állami és piaci szereplőket egymáshoz és a felsőoktatási intézményekhez közelebb hozza, valamint, hogy szabad eszmecserét biztosítson a kutatási és fejlesztési tevékenységet folytatók számára az aktuális trendekről és törvényi szabályozásról, pályázási lehetőségekről. Nem utolsó sorban pedig az esemény végén átadásra kerül az Innovatív Kutatói Díj, amelyet a legkiemelkedőbb ELTE-s kutató kapja meg.

A tavalyi győztes Bagi Péter találmányát a 3D-s sudokut szerkesztőségünknek volt szerencséje személyesen is kipróbálni.

A rendezvényt Frei Zsolt az Egyetem tudományos, kutatás-szervezési és innovációs ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg. Frei szerint bár az ELTE-n még mindig az alaptudományok elsődlegessége figyelhető meg az innovációval szemben, mégis minden évben ki tudnak tüntetni valakit a kiemelkedő kutatási eredményéért. Idő, pénz és energia kutatni, mégis fontos, hiszen a nemzetközi rangsorok a kutatási eredmények mérésén alapulnak.

Őt követte a felszólalók között Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki az innováció oktatás és kutatás területén betöltött szerepéről beszélt. Palkovics úgy látja, hogy Magyarország változásban van, az innováció szerepe egyre növekszik. Mindehhez a szellemi tőke megvan, a gazdasági háttér javulása viszont szükséges. A felsőoktatás helyzetét a kutatás-fejlesztésben azonban már nem látja ennyire biztatónak, ugyanis a K+F szektorban tevékenykedő felsőoktatási intézmények aránya mindössze 1,5%. Ennek javítására szolgál a Fokozatválás a felsőoktatásban elnevezésű kormánystratégia.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint kiszámítható és átlátható támogatási forma kell, amit nyugodtan nevezhetünk befektetésnek. Jelenleg a professzionális igazgatás kiépítése folyik. Az eredményes munkához pedig partnerségre és bizalomra van szükség.

Duda Ernő Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke a vállalkozások szemszögéből közelítette meg az innováció kérdését. Úgy véli az innováció célja a munkahelyek teremtése és a gazdasági fejlődés növelése, ezért az államnak olyan vállalkozási környezetet kell megteremtenie, ahol lehetőség van a fejlődésre. Pozitívnak tartja az innovációs törvényt és a kormány felől érkező törekvéseket. Ugyanakkor óriási problémát jelent ma az értelmiségi kivándorlás. A felsőoktatás kapcsán Dudás megjegyezte, hogy fontos, hogy ne szakadjon el az ipar résztvevőitől, ahogy a vállalatvezetők oktatásba való bevonása is serkentően hatna.

Ezek után Karsai Tamás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP), Kalocsai Kornél pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Programot (VEKOP) mutatta be. A szekciót Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára zárta. Ő szintén a megfelelő vállalati háttér szükségességéről és a nemzetközi viszonyoktól való elmaradásról beszélt. Csepreghy szerint a rendszer egészen az alapoktól kezdve átalakításra szorul.

A második szekcióban az elérhető pályázati lehetőségekről volt szó. Többek között a Horizon2020 programot és az Erasmus+ programot ismertették az előadók.

A szekcióelőadások után került sor az Innovatív kutató díj átadására, melyet idén az ELTE TTK Genetikai Tanszékének oktatója, Vellai Tibor vehetett át. Vellai szakterülete az öregedési folyamatok szabályozás, a díjat pedig az autofágia, vagyis a sejtes önemésztés területén elért eredményei miatt kapta meg. A kutatások során sikerült fokozni a sejtek öntisztító folyamatát, ezáltal pedig a sejt élettartamát is növelni tudták 20-30%-kal. Mindez az Alzheimer kórban szenvedők számára nyújthat a jövőben segítséget, ugyanis a folyamat eredményeként visszafordíthatóvá válhat a betegség.

Az Innovatív Kutató díj mellett kihirdették a Pályázati és Innovációs Központ és az Infopark Alapítvány közös pályázatának a Film Up!-nak a győzteseit. Az első helyezett Mihályi Dávid Krisztián, a Természettudományi Kar hallgatója lett a Zebráktól a napelemekig című rövidfilmjével. A második helyezett Újszászi Bogár László BTK-s doktorandusz hallgató lett Üzleti retorika című kisfilmjével. A harmadik helyezett pedig Pálfy Gyula és Hegedüs Kristóf vegyész hallgatók lettek, az ő kisfilmjük témája a Színváltó festékekkel foglalkozik.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]