Hogyan írjunk szakdolgozatot?

A Hallgatói Követelményrendszer rögzíti, hogy minden hallgató számára kötelező szakdolgozatot írnia a szakzáráshoz. Mivel sokak számára aktuális a téma, megpróbálunk egy kis segítséget nyújtani a teendőkkel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb feladat odafigyelni a határidőkre. Kellemetlen tud lenni, amikor azért csúszik valaki a tanulmányai lezárásával, mert elfelejti bejelenteni a diplomamunkája témáját, vagy nem jelentkezik záróvizsgára. A kari honlapokon jó előre fent szoktak lenni a következő félévben végezni kívánók számára aktuális időpontok, néha nem árt rálesni.

Általában a tervezett szakzárást megelőző félévben kell leadni a témabejelentő űrlapot, de karonként eltérések vannak. Eltér az is, hány lépcsőben történik a témaválasztás. A Társadalomtudományi Karon például rangsoros, majd versenyjelentkezés formájában választhatnak témát a hallgatók, a Bölcsészkaron viszont csak egyfordulós a procedúra.

A téma kiválasztásánál először érdemes megnézni, milyen témákat javasolnak a kar intézetei, tanszékei. Egyrészt itt megtalálhatod álmaid szakdolgozati témáját, ha pedig nem, ötletet adhatnak saját téma kitalálására. Jó tudni, hogy nem csak alapszakos, hanem szakirányos, minoros témát is választhatsz, a lényeg, hogy valamilyen módon köthető legyen a szakos tanulmányaidhoz. Lehet akár egy korábbi, jól sikerült szemináriumi dolgozatod folytatása, saját kutatás összegzése is. Nem árt utánajárni, van-e megfelelő mennyiségű fellelhető szakirodalom. Hiába találsz ki rendkívül izgalmas témát, ha dolgozat írása közben azon vérzel el, hogy nincs forrás, amiből dolgozhatnál.

Ha megvan a kiválasztott téma, akkor következnek az adminisztrációs feladatok. Ha a felajánlott témák közül választasz, nagy eséllyel konzulenst is nyersz magadnak. Saját téma esetén át kell gondolni, lesz-e olyan oktató, aki szívesen foglalkozik az ötleteddel. Számba kell venni, mennyi segítséget igényelsz majd a munka során. Ha tudod, hogy sok konzultációra lesz szükséged, jobban jársz, ha olyan oktatót keresel fel, akinek várhatóan több ideje lesz rád, és nem vállal el túl sok szakdolgozót egyszerre. Lehetőség van nem ELTE-s konzulens felkérésére, de ezt indoklással külön engedélyeztetni kell.

A címadás szokott még problémát okozni. Ha nincs még teljesen kiforrott ötleted, csak nagy vonalakban látod át a témádat, próbálj kicsit általánosabb címet adni, így még ráérsz a kutatási fázisban konkretizálni. Persze nem szabad túlzásba sem esni, kevés esély van rá, hogy egy “Nők a világirodalomban” címet befogadjanak.

A kari honlapokon megtalálható témabejelentő űrlappal fel kell keresni a kiválasztott konzulenst, a tanszéki vagy intézeti vezetővel is alá kell íratni, ezt követően lehet leadni a Tanulmányi Osztályon. Tervben van a témabejelentés folyamatának Neptunba való integrálása, ami jelentősen felgyorsítja majd az ügyintézést.

Kép forrása: paperwritingservice.info

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]