A La Femme felfedezettjei – Egy sokoldalú közösségi ember

Így nevezte a La femme magazin Horváth Dávidot, az ország első NetMiniszterelnökét, aki drog- és toxikológiai technikus, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő hallgatója, a Dunaújvárosi Főiskolán pedig kommunikáció és médiatudomány szakon tanul. Az 50 tehetséges magyar fiatal program kapcsán beszélgettünk vele.

Ki jelölt a La Femme magazin pályázatára?

A La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal programjába Máté Krisztina jelölt. Ő műsorvezetést és stúdió gyakorlatot tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), most ő vezeti az RTLII Forró nyomon c. műsorát.

Mit gondolsz, miért kerültél be a legjobb 50 közé?

Hát ez az, amit én sem feltétlenül tudok megmagyarázni. Sokat gondolkodtam rajta, és végül arra jutottam, hogy a magazintól kapott „Egy sokoldalú közösségi ember” jellemzés lehetett az, ami meghatározóvá válhatott. 2010. április elsején megnyertem a NetMiniszterelnöki online kampányversenyt, azóta is ezért tevékenykedem. Az SZFE-n EHÖK elnöknek választottak, és újraszerveztük a térítési és juttatási rendszert. 2011. márciustól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kommunikációs koordinátora, tanácsadója is vagyok. Igyekszem összefogni a budapesti művészeti felsőoktatási intézményeket is. Nyaranta Magyarország a PEOPLE TEAM-táborban foglalkozom gyerekekkel. De megemlíthetem a selmecbányai hagyományőrzők közösségét is, melynek tagja vagyok és így a http://selmeciszellem.hu/ -t is üzemeltetem. Ez sok-sok egymástól eltérő dolog, aminek az a lényege, hogy egy közösségen belül tevékenykedem.

Ki lett a mentorod?

Walitschek Csilla, a Libri Zrt. korábbi ügyvezető igazgatója, közgazdász. Szerintem nagyon egymásra találtunk, nagyon szerencsés vagyok, hogy így alakult és ennek őszintén örülök. Csilla sokat mesél olyan történeteket, amik emberileg is tanulságosak, sőt.

Vannak más mentoraid is?

Igen, Csermely Ákos, a Media- és Internet Hungary-k főszervezője és Kis Gergely, az eNET ügyvezetője. Ők sokat segítettek nekem és a mai napig jó a viszonyunk. De említhetném a z SZFE teljes tanári gárdáját, mert ott mester-tanítvány viszonyban folyik az oktatás.

Hogyan kanyarodtál a drog- és toxikológiai technikusi pályától a médiatechnológus asszisztensihez?

2006-ban nem vettek fel se gyógyszerésznek, vegyésznek. Így elmentem drog- és toxikológusnak egy két éves OKJ-s képzésre. Nagyon élveztem, kifejezetten szerettem is, de hamar rájöttem, hogy egyelőre nem szeretném jobban elmélyíteni a tudásomat ezen a területen. Valami kreatívabb, mozgalmasabb dolog érdekelt. Közben a gyerektáborban már videóztam egy ideje, ami nagyon tetszett, így még időben beadtam a Dunaújvárosi Főiskola médiatechnológus asszisztensi szakára a jelentkezésemet. Azért ide, mert az alapokról akartam indulni és tudatosan megismerni a technológiai eszközöket, hogy idővel magasabb szinten már átfogóan ismerjem a folyamatokat.

Médiát, kommunikációt tanulsz. Mi a legfontosabb, amit eddig megtanultál?

Hadas Krisztina, Keleti Andrea, Máté Krisztina és Bárdos András is mindig azt tanították nekem, hogy a lehető legnagyobb alázattal kell a szakma iránt lenni és így képviselni a nézőt/olvasót a legfontosabb. Nyilván nem lehet tökéletesen betartani, de igyekszem ezt követni.

Rengetegen vannak ma a médiában. Te hogyan tervezel elhelyezkedni?

Így van, és ez elég összetett feladat. Egyrészről még közgazdasági szemléletet szeretnék elsajátítani, mert az nekem nagyon fontos. Másrészről a diplomadolgozatom egyben üzleti terv is. Most a startup-ok, a cross-média idejét éljük, ahol az általános push médiastratégia mellett megjelent a pull média is. Igyekszem képben lenni.

Van fontossági sorrend azok között a dolgok között, amelyekkel foglalkozol?

Ez több összetevős, így nem tudsz belőlem konkrét sorrendet kihúzni. Van, ami időszakos és van, ami folyamatos.

Milyen közösségi célok fontosak számodra? A HÖOK nem inkább munka, mint közösségi tevékenység?

Ez egy nehéz kérdés, de talán a közös alkotás öröme, a tenni akarás és az elért eredmények olyan dolgok, amikért megéri időt és energiát fektetni bármibe. A HÖOK-ban az adminisztratív közösségi célok másfajták, de legalább ennyire fontos a közeg is. Nagy Dávid vagy Körösparti Péter remek képviselők, sokat tanultam tőlük emberileg is, mert segítőkész, jó vezetők, de említhetnék másokat is, olyan sokan vannak. Szakmain kívül emberi kapcsolatok is kialakulnak; ott segítjük egymást, ahol tudjuk.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amibe belevágtál és teljesítetted?

Az egyik az az online kampányverseny, amelyben megválasztottak Magyarország NetMiniszterelnökévé, a másik még folyamatban van: a diplomadolgozatom egyben üzleti terv is; egy olyan összegzés, amit megfelelően kell összerakni.

Vannak elképzeléseid a jövődre nézve?

Rengeteg, alig tudnám felsorolni, de mindenekelőtt szeretnék elkezdeni dolgozni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]