Tizennyolcas karika női szemmel

Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium által szervezett Spájz programsorozat keretében a nők és a pornóipar kapcsolatáról beszélgettek a meghívott vendégek a TÁTK-n.

Mérő Vera, a Pornográcia című könyv szerzője, Schleicher Nóra szociológus, illetve Dr. Szabó Mónika szociálpszichológus és gender-szakértő feszegette a női pornónézési szokásokat, amiből egymás nézeteit támadó vita kerekedett.

Mérő Vera tavaly megjelent könyvében – és a rendezvényen is – vitába száll az evolúciós pszichológiával és a radikális feminista nézettel, miszerint a mainstream pornó a nők elnyomásáról szól. Az evolúciós pszichológia szemszögéből a nők „küldetése” az, hogy gondoskodó családanyák legyenek, a férfiaknak pedig az az evolúciós céljuk, hogy minél több nőt megtermékenyítsenek, ezáltal biztosítva genetikai állományuk továbböröklődését. Mérő Vera szerint ez nem igaz, a nők igenis képesek élvezni a pornófilmeket, és felmérései azt mutatják, hogy a megkérdezett nők 3/4-e nézett már pornót a maga örömére.

Ezzel szemben a másik két beszélgetőpartner szerint előfordul, hogy a nők csak kényszerből néznek felnőtt filmeket, mert szeretnének megfelelni párjuknak, hiszen nem csak a hasán keresztül lehet megfogni egy pasit, hanem a szexszel is – ehhez pedig a pornó a legjobb receptkönyv.

Szabó Mónika (aki nyíltan vállalja, hogy feminista) elmondta, hogy az újabb evolúciós pszichológiai elméletek alapján a nőnek kétféle párválasztási stratégiája van: vagy a legszuperebb alfahímet választja, aki nemz neki egy szupergyereket – viszont valószínűleg hamar lelép és öt másik szupergyereket csinál öt különböző anyának. Vagy jön a B mint biztonságos verzió: a kedves, helyes, megbízható pasit választja, aki bár nem csinál neki szupergyereket, de legalább ott lesz az átlagos poronty szalagavatóján, miközben a nő aktuális szeretője diszkrét távolságból összemosolyog a nővel.

A feministák szerint a nőknek is jár a szexuális kielégülés, ám a pornófilmek általában nem a női orgazmusról szólnak, hanem a férfi kielégüléséről. Persze van, aki naivan azt hiszi, hogy a lányok folyamatosan élveznek (ez az ún. műorgazmus); valójában akkor van vége a filmnek, amikor a pasi elmegy. De ez nem lenne probléma, ha úgy néznénk a felnőtt filmeket, mint egy művészeti alkotást, aminek megvannak a műfaji sajátosságai és a maga dramaturgiája. A gond akkor van, ha a mai tinik csak és kizárólag a pornófilmekből tanulják a szexuális együttlét „mikéntjét”, és azt a forgatókönyvet veszik alapnak. Schleicher Nóra szerint a szexuális viselkedés tanult viselkedés, ezért nem jó, ha valaki oktatófilmként nézni a pornót. Ezért is fontos a szülői felvilágosítás: ha a gyereket nem készítik fel időben, mire számítson, akkor kíváncsiságában nagy valószínűséggel kiköt egy 18+ -os oldalon, és ha azt hiszi, a való világban is így működik a szex, akkor nagyot fog csalódni az első igazi szexuális együttlét során.

Abban egyetértés van, hogy a nők néznek szexfilmeket, abban is, hogy a pornó valójában mese felnőtteknek, tehát nem feltétlenül a valóságot tükrözi – bár kétségkívül realisztikus ábrázolásban.  Sok kérdés nyitva maradt, hogy milyen az etikus/feminista pornó vagy például hogyan lehetne kedvezni a női fogyasztóknak, de remélhetőleg egy következő előadáson jobban a felszín alá merülünk a témában.

Akit meghallgatná az előadást, az esemény facebook-oldaláról letöltheti a beszélgetésről készült hangfelvételt.

Kép: tesztauto.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]