Miénk a világmindenség

Ki mondta, hogy tanulni csak addig lehet, míg fiatal vagy? Az ELTE új kezdeményezése a fővárosi önkormányzat támogatásával az idősebb korosztály felé fordul.

A Harmadik Kor Egyeteme nevet kapta az a tanulási lehetőség, ami a nyugdíjasokat célozza. Már ötvenéves kortól lehet jelentkezni a programra, hogy annak is legyen lehetősége új ismeretekre szert tenni, aki korkedvezménnyel lépett az „aranykorba”.

Még meg sem hirdették az előadásokat, még nincs pontos terembeosztás, de máris túljelentkezés van – meséli Talyigás Katalin, aki az Életet az Éveknek Nyugdíjas klub elnökeként dolgozik. Véghné Reményi Mária, a Budapesti Nyugdíjasok Szövetségének elnöke is megerősítette, hogy hatalmas érdeklődés övezi az új egyetemi programot, máris 565-en kívánnak az egyedülálló szak hallgatói lenni. Hogy miről is van konkrétan szó?

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar két féléven keresztül előadásokat tart majd az öregedés folyamatáról, bevezet az internet világába, de szó lesz a kognitív folyamatokról és az idős kori szexualitásról is.

A Bölcsésztudományi Kar főként történelmi ismeretekkel járul hozzá a Harmadik Kor Egyetem tananyagához. A lelkes és érett nebulók a nemzetközi politikai rendszerekről, az uniós folyamatokról és a magyar külpolitikáról hallgathanak előadásokat. A program nyitott a hallgatók témajavaslataira is. Hiszen ezek a diákok átélték a kádári konszolidációt, ott voltak a mezőgazdaság átszervezésénél és a világháború utáni különös politikai rendszerben. Egészen más szemszögből vizsgálhatják a történelmet, mint a tizen- és huszonévesek, akik a tankönyvekből ismerték meg a régi világot.

Harmadik résztvevőként a Természettudományi Kar száll be az újdonsült kezdeményezésbe. Az ő feladatuk, hogy a környezetünk élővilágát mutassák be. Mindezt a biológia, a matematika, a fizika és a kémia tárgykörén keresztül szemléltetik. Mi a helyzet a prímszámokkal, a világegyetemmel, milyen szinten áll az űrkutatás, és mi ez a szoros kötődés kutya és ember között?

Az új Egyetem az idősebb generációhoz szól a jelenkor célkitűzéseit követve. Az élethosszig tartó tanulás jelszavával valósul meg idén ősztől az új oktatási program. Az aktív tanulás mindenkit megillet, nem csak fiatalon lehet új ismeretekre szert tenni. A cél egy tájékozottabb társadalom, egy minőségibb öregedés, a szemléletformálás, és nem utolsó sorban a fiatalabb és idősebb generációk közelebb kerülése egy közös tevékenységeken keresztül. Mert nem csak a húszéveseké a világ, hanem mindenkié.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]