Sokszínűségből közösséget

Szakkollégiumi cikksorozatunk következő állomása a Széchényi István Szakkollégium, mely elsősorban társadalomtudományi beállítottságú,de a közgazdaságtan iránt is érdeklődő első- és másodéves alapszakos hallgatókat vár.

Az ELTE-sek közül a legtöbben az ELTE TÁTK-ról és az ÁJK-ról érkeznek, de van például szabad bölcsész és nyelvszakos hallgató is a szakkollégisták között, sőt a szakkollégium iránt érdeklődők között akad biológus is. Ahogyan Farkas Attila, a Felvételi Bizottság elnöke fogalmaz: “A sokszínűségből szeretnénk közösséget teremteni. Érdekes például látni a folyamatot, amikor a jogász és a közgazdász hallgatók megtanulják egymás “nyelvét” és tudnak szakmai kérdéseken vitatkozni.” A közös nyelv elsajátítása egyszerre cél és eszköz a tagok számára, az itt születő szakmai együttműködések TDK dolgozatokban, közös publikációkban és hosszútávú szakmai kapcsolatokban élnek tovább. Az idei évben például 28 tudományos diákköri dolgozatot adtak le a szakkollégium tagjai, vagyis minden második tag részt vesz ebben a tehetséggondozási formában. Mivel a kurzusok nem vizsgával, hanem beszámolóval zárulnak, ezek a dolgozatok már jó alapot adnak egy TDK elkészültéhez. Az oktatók listáján olyan “húzónevek” is megtalálhatók, mint Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balás Gábor, a Hétfa Szakpolitikai Kutatóintézet vezetője és Váradi Balázs, a Budapest Intézet vezetője.

A szakkollégiumban kétféle kurzus közül választhat a tagság: a szabadon választható társadalomtudományi tárgyak mellett léteznek ún. sávos kurzusok is. Egy sáv négy félévnyi kurzust takar, a sávok közül már a jelentkezéskor választani kell. Sávos rendszerben vehető fel a pénzügy, a szociológia, “a jog közgazdasági elemzése” és a kormányzati gazdaságtan. A felvételi jelentkezési időszak május 7-ig tart, egy kérdőívet kell kitölteni, majd minden jelentkezőt szóbeli elbeszélgetésre hívnak be. A mintegy félórás felvételi beszélgetés alatt szó esik a sávhoz kapcsolódó szakmai kérdésekről is, de igyekeznek a jelöltek személyiségéről, szakmai együttműködő képességéről is képet kapni. A kollégium épülete a Ráday utcában található, de nemcsak belsős, hanem külsős tagságra is lehet pályázni. A szakmai programok mellett kikapcsolódásra is van mód: sportolási lehetőségek közül a foci, a kosárlabda és a röplabda a legnépszerűbbek. Az elsősöket összerázó kiránduláson is igyekeznek integrálni a közösségbe, a végzettekkel való kapcsolattartást pedig minden évben egy bál segíti. “A legerősebb közösségformáló erő azonban az, hogy együtt lakunk, együtt dolgozunk” – mondja Farkas Attila.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]