A leginnovatívabbak: az enzimektől a divatelméletig

Idén negyedik alkalommal adták át az Innovációs Nap keretében az ELTE Innovatív Kutatója díjat, valamint jutalmazták az ELTE Hallgatói ötletpályázat nyerteseit.

Az ELTE Innovatív Kutatója díjjal idén Pál Gábort, a Biokémiai Tanszék oktatójának munkáját ismerték el. Az oktató Irányított Fehérje-evolúció Kutatócsoportban elért eredményeiért kapta a kitüntetést.  Laboratóriumában négy munkatársa segítségével olyan fehérjéket hozott létre, melyek bizonyos fehérje bontó enzimeket, proteázokat semlegesítenek.

A Hallgatói ötletpályázatra, 28 munka érkezett be a legkülönfélébb szakterületekről. Az üzletvezetőkből, kockázati tőke befektetésekkel foglalkozó személyekből álló neves zsűri végül tizennégy projektből választotta ki az első 3 helyezett, illetve 2 különdíjas pályamunkát.

Megosztott harmadik helyezést ért el – Magyar Szilvia pályázata mellett – Korényi Anna, Müller Barbara és Szegedi Judit „Integrálj okosan!” című társasjátéka, melynek keretében a játékosok tapasztalati úton ismerhetik meg a fogyatékkal élők helyzetét bizonyos szituációkban.

A második helyezésért járó oklevelet Obrankovics Aladár Gábor vehette át azért a műszerért, amely az anyagszétválasztási eljárást alkalmazó laboratóriumok munkáját segíti hatékony, megbízható és környezetkímélő módon.

Lehotay-Kéry András és Dudás András győztes projektje képes megoldani azokat a szituációkat, mikor nehézkes mobiltelefonunk használata. Egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, melynek segítségével fejmozgással is irányíthatjuk a készüléket. Az első helyezetteket a fejlesztésükkel kapcsolatos jövőbeli terveikrők kérdeztük: „Szeretnénk a szoftvert piacra vinni. Valószínűleg egy játékfejlesztő cég integrálni tudná az ötletünket. Például médialejátszóknál hangerő-szabályozás vagy Angry Birds fejirányítással. Ezek olyan apróságok, melyek a kényelmet szolgálják.”

Ketzer András Gábor mellett különdíjban részesült Antal Nikolett és Hermann Veronika által megalkotott divatelméleti portál, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a divat nemcsak öltözködés, hanem egy összetett kulturális konstrukció, identitáselmélet, emellett sok szempontból elemezhető.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]