Hass, alkoss, innoválj!

Csütörtökön hatodik alkalommal rendezték meg az ELTE Innovációs napot. A kutatásfejlesztés fontosságáról és lehetőségeiről, a felsőoktatási intézmények innovációs folyamatokban betöltött szerepéről, a díjazott hallgatók kutatásairól tájékozódhattak többek között az érdeklődők.

Idén hatodik alkalommal rendezte meg Innovációs Napját az ELTE, melyre február 23-án, csütörtökön a Lágymányosi Campus Gömbaulájában került sor. Az előadások mellett átadták az ELTE Innovatív kutatója díjat és bemutatták a Hallgatói ötletpályázat díjazott projektjeit is.

Mezey Barna rektor köszöntő beszédében elmondta, hogy a felsőoktatás jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a folyamatosan létrejövő új eredményeket közvetítse és a szellemi értékek tiszteletét hangsúlyozza diákjai felé.

A média érdeklődését leginkább Cséfalvay Zoltán államtitkár beszéde keltette fel, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos jövőbeli terveit foglalta össze. Beszédében hangsúlyozta, hogy a napjainkban érezhető gazdasági válság megoldása az innovációs tevékenységek támogatásában rejlik. A kutatásfejlesztésben központi szerepet szán a fiatal, gyorsan fejlődő munkaerőnek. Az egyetemek és a kutatószféra együttműködését versenyképességi szerződéssel kívánja támogatni.

­­Az államtitkár beszédét követően egyetemisták kisebb csoportja szakította meg a program menetét, szót emelve a felsőoktatási törvény ellen. Kardon Béla – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője – nem kívánt erre reagálni. A program során felmerülő incidensre utalva Dr. Brenner Koloman hozzátette: „az ELTE-n belül meglévő kreativitást talán arra is fel lehetne használni, hogy a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos 27 jogszabály formálásába beleszóljanak a hallgatók, úgy alakítsák, hogy megfelelő legyen”.

A rendezvény során számos szervezet mutatta be programját, célkitűzéseit, közöttük Turi Ferenc a Capitol Consulting Group stratégiai tanácsadócég vezetője rámutatott: a kutatóegyetemekre kettős nyomás nehezedik, hiszen egyszerre kell végrehajtaniuk egy szemléletváltást, valamint a belső működés átalakítását. Komoly változásra van szükség a kutatóegyetemek rendszerében, hiszen a kulcsfontosságú innovációs folyamat a karok és tanszékek egymással való rivalizálása helyett összefogást igényel. A cég jelentős innovációs lehetőséget lát az ELTE-ben, különösen a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai, a Természettudományi és az Informatikai Karban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]