Kreatív fiatalok a Corvinban

Energiatermelő házak? Látványos metrómegállók? Hiperaktív vívóiskola? A TEDxYouth konferencia idei előadói mindezt már megteremtették – ismerjük meg őket!

Immár második alkalommal tartották meg Budapesten a világszerte egyre nagyobb jelentőséggel bíró TEDxYouth konferenciát. A tavaly is sikerrel zárult eseményre idén is sokan voltak kíváncsiak, túlnyomórészt egyetemisták ültek a Corvin Mozi nagytermének soraiban.

A TED egy alapvetően fiatalok számára létrejött nemzetközi szerveződés, amelynek révén az ifjú tehetségek kapcsolatba kerülhetnek idősebb mentorokkal, gondolkodókkal, tudósokkal. Ennek a társszervezete a TEDxYouth, mely annyiban tér el világhírű elődjétől, hogy az előadók maguk is saját érdeklődési területükön kiemelkedőt nyújtó fiatalok. Ennek szellemiségében pénteken körülbelül harminc ifjú géniusz lépett színpadra – az idősebb generáció csupán a különböző blokkok mentoraként kapott szerepet.

A konferencia idei témája a kreativitás volt: az előadók elsősorban arra hoztak példákat, hogy a mindennapi élet terén mit lehet kreativitással elérni. Hallhattunk és láthattunk tervezőt, informatikust, építészmérnököt, valamint kreatív freestyle-sportolót labdájával együtt, illetve betekinthettünk fogyatékkal élők mindennapi életébe is.

Utóbbihoz kötődnek a nap legmeghatóbb percei is. Az első blokk utolsó előadói Adámi Zsanett többszörös magyar és nemzetközi bajnok és Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszók voltak. A két lány ezúttal nem elsősorban sporteredményeiről beszélt, hanem mindennapjaikról. Vitathatatlan, hogy egy fogyatékkal élőnek nagy szüksége van kreativitásra, hisz számukra, olyan hétköznapi műveletek, mint a cipőfűző megkötése vagy a hajgumi felhúzása is problémát jelenthetnek.

A következő blokkban fiatal művészek produkcióikon át mutatták be, számukra mit jelent a kreativitás. Ennek jegyében több modern zenei irányzat képviselője is színpadra lépett. A konferencia során egyébként számos alkalommal elhangzott, hogy a művészi beállítottságú emberek a kreativitásra fogékonyabbak.

Az egyik előadó véleménye szerint kreativitás az, amikor például egy tárgyat nem rendeltetésszerűen használunk. Ezzel kapcsolatban tettünk egy kísérletet, ám az, hogy a belépőkártyánkat a fejünk felett lóbáltuk, a környező emberek inkább rosszalló, mint elismerő arckifejezéséből kiindulva nem bizonyult sikeresnek. Tehát a fentebbi meghatározás helyett inkább úgy fogalmazhatnánk: kreativitás az, amit máshogy csinálunk, mint azok, akik korábban foglalkoztak azzal.

Dicsuk Dániel
ELTE Online

A képek forrása: ©TEDxYouth@Budapest

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]