Bölcsész Bajnokság – Harc a pozíciókért

Furcsa helyezkedés figyelhető meg a Bölcsész Bajnokság két ligájának összesen három csoportjában: megdöbbentő módon mindenki a lehető legelőkelőbb helyen kívánja zárni az őszi idényt.

Örömből legtöbbet az A-ligás listavezető FC Segnalato markolhatott fel, akik az első hét fordulóban begyűjtött huszonegy pontjukkal magabiztosan várhatták a Szigeti veszedelem elleni rangadót, a tavalyi bajnoki döntő visszavágóját. A csere nélkül kezdő kékek érthetően a védekezésre koncentráltak, ám kontráik mindig magukban hordozták a gólveszélyt, és előbb Fülöp, majd a félidőben megérkező csereember, Juhász talált a hálóba. A Szigeti ekkortól öt mezőnyjátékossal támadott, de sokáig csak helyzetekre futotta, valami kis pontatlanság mindig megakadályozta a fekete mezes címvédőt a gólszerzésben, ám a hajrában Dunai és Árva góljaival sikerült elérni, hogy megosztozzanak a pontokon. A Szigeti így a vesztes helyzetből kihozott pontszerzésnek örülhet, a Segnalato pedig annak, hogy három fordulóval az alapszakasz zárulta előtt csupán matematikailag nem biztos még az alapszakaszbeli bajnoki cím.

Ám amíg az alapszakasz bajnoki címével csak némi erkölcsi elismerés jár, az alsó- és felsőház határán egy helyezésen múlhat, hogy az érmekért, vagy a kisesés elkerüléséért küzdjön-e tavasszal valamelyik alakulat. A tömörülés pedig hatalmas, a második és a kilencedik helyezett között mindössze négy pont a különbség, azaz a még kiadó öt felsőházi helyre legalább nyolc csapat pályázik. És hogy senkit nem lehet előre leírni, arra intő példa, hogy legutóbb a középmezőny alján tanyázó Tao 12-4-gyel küldte haza az akkor még dobogós Atletrikó Margitot, Muhi egymaga nyolc gólt termelt.

Figyelemre méltó, hogy a három újonc mindegyike fel tud mutatni szép eredményeket, ami a két liga közötti színvonalkülönbség áthidalható mértékére utalhat. A Hazafias Népfront és a Zsuga Bonito versenyben vannak a felsőházért, és gyűjtöttek már be olyan skalpokat, amire sok más csapat is büszke lenne; míg a Torpedo egyelőre nem tudta pótolni a Taóba távozó Árendást, de a kiesést minden bizonnyal így is elkerüli a B-liga tavalyi ezüstérmese.

És hogy minden csapatnak jusson a jóból: a mezőny végén tanyázó Bandó Karesz is megszerezte első pontját a Zalagyöngye ellen a 8. fordulóban elért 2-2 alkalmával. A zalaiak részről pedig nem is ez volt az első pontszerzés, hanem a Szigeti bravúros elpáholása egy fordulóval korábban.

Természetesen a B-ligában is fodrozódnak a kedélyek. Az A-csoportban a Black Ram továbbra is megnyugtató előnnyel vezet, a mezőny többi tagja a dobogóért versenyezhet csak. Meglepetés a Bozsik program mélyrepülése, a KuKás(z)októl és a Kopa Kőbányától elszenvedett vereség után a hatodik helyre csúszott vissza a korábban feljutásra is esélyesnek tartott csapat. Miután pedig az Albion hatalmas meglepetésre pontot szerzett az élbolyba tarozó, ám összeállításában tartalékos Túlerőtől, immár ebben a ligában is van pontja minden együttesnek.

A másik csoportban az 1. FC Sör nagy menetelésének megtörése lepte meg legjobban a szurkolókat. A listavezetőnek nem hoztak szerencsét az újonnan beszerzett piros mezek, a hatalmasat játszó HajCsatok az utolsó percben szerzett két góllal 4-2-re legyőzték őket. A történészek az SS Ratio és a Sör legyőzése után már nem kisebb célokról, mint a csoportelsőségről beszélnek. De ehhez természetesen a többi csapatnak is lehet még egy-két szava.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]