Középpontban a francia irodalom

A doktori és mesterszakos hallgatók nemzetközi szaktekintélyekkel találkozhatnak és konzultálhatnak 2011. november 7-11. között a BTK-n.

A résztvevők öt külföldi vendégprofesszor előadásait, illetve szemináriumait hallgathatják meg. A rendezvényre Oxfordból két doktorandusz-hallgató is érkezik, akik így megismerkedhetnek az Egyetemmel, betekintést nyerhetnek az itteni doktori képzésbe és kapcsolatot építhetnek magyar doktoranduszokkal is. Az intenzív hét szorosan kapcsolódik a szintén a kutatóegyetemi projekt által támogatott júniusban rendezett Udvari kultúrák közötti párbeszéd nemzetközi konferenciához és Michelle Szkilnik doktori mesterkurzusához is.

Az előadások „A francia irodalom a középkortól a XVIII. századig” doktori program tematikáját ölelik fel, így elsősorban a középkori francia irodalom területét érintik, illetve egy XVII. százados előadó is érkezik. Igazi kuriózum, hogy egy bizantinológus professzort is fogadnak, aki francia nyelven tart előadást a XII. századi bizánci udvari irodalomról. Fontos kiemelni, hogy a professzorok egyetemeivel a kutatóegyetemi projektben komoly együttműködések jöttek létre, az intézmények között keretegyezmények születtek, illetve születnek. Az intenzív hét programjai mindenki számára nyitottak. Az előadások elméleti, bevezető jellege mellett a szemináriumokon elmélyültebb műhelymunkára nyílik majd lehetőség.

Az előadások tematikája és időpontjai:

2011. november 7. 10:00
Alain Corbellari (Université de Lausanne): „Guillaume d’Orange ou la naissance du héros épique dans les textes médiévaux”

2011. november 8. 10:00
Christine Ferlampin-Acher (Université Rennes 2 – Haute Bretagne): „La matière arthurienne à la fin du Moyen Âge : nostalgie et chevalerie”

2011. november 9. 09:45
Bénédicte Milland-Bove (Université Paris III – Sorbonne Nouvelle): „Erec et Enide, un roman courtois?”

2011. november 10. 10:00
Paolo Odorico (École des hautes études en sciences sociales): „Un poème d’amour entre dimension politique et roman de la cour: le Digénis Akritas

2011. november 11. 10:00
Claude Bourqui (Université de Fribourg): „La recherche dix-septiémiste à l’ère d’Internet: le cas de Molière”


Időpont:
2011. november 7–11.
Helyszín:
ELTE BTK Doktori Kiválósági Központ (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., Trefort-kert, Ifjúsági épület III. em.) 

A 2011. évi Magyar Tudomány Ünnepének összes ELTE-s rendezvénye itt megtalálható.

ELTE Kutatóegyetem

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]