„Ájulásra késztethetjük a politikusokat, hogy mennyire trendik vagyunk”

Művészetelméleti és Médiakutatási Intézeti Éjszaka – Milyen, amikor egy csapat esztéta, média- és filmtudós birtokába vesz egy emeletet az ELTE BTK főépületében?

Elő programként a KERET Koalíció a Szexuális Erőszak Áldozataiért (http://keretkoalicio.blogspot.com/) nyílt szemináriumot tartott a Nők elleni erőszak a médiában című programjáról. Ennek keretében szerveztek már korábban konferenciát (http://elteonline.hu/kozelet/12-17-a-n337k-mint-az-er337szak-aldozatai-a-mediaban) is a közreműködők (NANE, PATENT, MONA, AIHU, Női Érdek), és a nemrég megjelent kiadványban az intézet diákjainak esettanulmányai is olvashatók. További részletekért keressétek a koalíció és a partnerek honlapjait, és ne felejtsétek a szexuális erőszak áldozatainak szóló segélyhívó kékszámot: 06-40-630-006.

Ezek után kezdetét vette az Intézeti Éjszaka, melynek első hivatalos etapján, az akadályversenyen Fluor Tomitól Walter Benjaminig terjedt a kvíz-skála. Ráadásul hosszas tanakodás után lehetett csak rájönni, hogyan is kell alufóliából emberi fejet, sőt oktatófejet kreálni. A leghitelesebbre Somlyó Bálint portréja sikeredett, de különdíjat érdemel az élő modell fejéről – bevallhatóan az Online sport rovatának vezetőjéről – mintázott, majd György Péterré formált verzió kreatív és bizarr megvalósítása is.

A némileg komolyabb felvonást, a kerekasztal-beszélgetést a nem alufólia György Péter intézetigazgató nyitotta. A tanszékvezetőkkel, Bacsó Bélával, Kovács András Bálinttal és Müllner Andrással arról beszélgettek, hogy mire is jó a szabadbölcsész képzés. Abban mind egyet értettek, hogy három év alatt nem lehet szakmát tanulni – és ez nem csak a bölcsész területre igaz. A szabadbölcsész képzés tágabb perspektívát kínál, nem szakmát. Egy szocializációs periódus, melynek során a hallgatók megtanulják, hogyan kell megérteni az emberi szituációkat, problémamegoldó és kommunikációs készségekre tesznek szert. Müllner András szerint ez olyan, mint egy kreatív technikum: kreatív ipar, a szépség vizsgálata, film és média egyben, összevonva – „ezzel ájulásra késztethetjük a politikusokat, hogy mennyire trendik vagyunk” – véli a médiások tanszékének vezetője. Hiszen az itt végzettekben kódolva van, hogy sokféleképpen tudnak reagálni a világra, ami folyamatosan változik. Prischetzky Réka demonstrátor hozzátette, nagyon fontos, hogy senki ne lógassa a lábát, és sok tapasztalatot szerezzen, ugyanis a rátermettség különösen lényeges. A beszélgetés végére a végzett és jelenlegi diákok, oktatók is konstruktív vitába keveredtek egymással, ami külön örömmel tölthette el azokat, akik nehezményezték a némán eltöltött szemináriumokat. Az Alumni Teaházban pedig mindez folytatható volt a már diplomások és sikeresek társaságában. Az este további részében szakos előadások közül lehetett választani: Körösvölgyi Zoltán nyílt órája során szintén azt a véleményt erősítette, hogy az intézetben felszedett skillekkel kvázi bármi lehetsz, ha elég kitartó, talpraesett és tájékozott vagy.

Az afterparty-t megelőzve a legbölcsészebb módon zárult az Intézeti Éjszaka, mielőtt a főépület kapui is hasonló sorsa jutottak volna: a Sátántangó Party Jam Session keretei között a helyi főelőadóban visongva lehetett röhögni többek között azon, ahogy a Who let the dogs out című számra vonulnak hosszú percekig a tehenek. Szívem szerint mind a hét órán át folytattam volna. Hisz esztétikásnak, filmesnek és médiásnak lenni függőség.

 

                          [YOUTUBE URL=”http://www.youtube.com/embed/CrOdtP16XcM”]

 

Kocsis Andrea
ELTE Online

Fotók: Szájer Fanni

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]