Vajon hogy alakul a női kézilabda Eb a mieink számára?

Egy hónappal ezelőtt még kérdéses volt, de végül Dánia mégis megrendezi egyedül, Norvégia visszalépése ellenére december 3. és 20. között a női kézilabda Európa-bajnokságot. A torna egyben egyike a kvalifikációs lehetőségeknek a 2021-es világbajnokságra.

Többek szerint csoda, hogy sikerül lebonyolítani a vírus közepette egy ilyen nagyszabású tornát, mivel nem rendeztek olimpiai selejtezőket sem, azaz sokaknak ez lesz az első meccsük, ahol nem a saját egyesületük mezében lépnek pályára. Nagyon sok klasszis játékos és szövetségi kapitány produkált pozitív tesztet, ami miatt ki kell hagyniuk a kontinensviadalt. Emiatt nem lehet megjósolni, hogy hogyan végződhet az Európa-bajnokság, hiszen a hétszeres Európa-bajnok norvég válogatottnak is vannak hiányzói, de így is a torna egyik esélyesének számítanak.

Korábban az év magyar edzője, Ambros Martín. forrás: AFP/Charly Triballeau

Rajtuk kívül az orosz együttest mondják a bajnokság másik esélyesének, annak ellenére, hogy az egyik kulcsjátékos, a tavalyi világbajnokság All-Star Team tagja, illetve a legutóbbi Eb legértékesebb játékosa, Anna Vyakhireva sérülés miatt kénytelen kihagyni a kaotikus körülmények között megrendezésre kerülő tornát. Az orosz csapat másik kulcsembere maga az edző, Ambros Martín, aki négy Bajnokok Ligája-címhez vezette a Győri Audi ETO csapatát.

A lebonyolítás ugyanúgy zajlik, mint ahogy eddig: a csoportokból három csapat jut tovább a középdöntőbe, ahol 12 együttest osztanak szét kettő csoportba, majd ott az első két helyezett kvalifikálja magát az elődöntőkbe, a harmadik helyezettek pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje szerez kvótát a 2021-es világbajnokságra.

Az Eb-t megelőzően egy felkészülési tornán vett részt a női magyar válogatott Svédországban, ahol először legyőzte 28–27-re, majd vereséget szenvedett 31–25-tel a hazaiak együttesétől.

A bronzérmes csapat 2012-ben.

Legutoljára 2012-ben lett érmes a magyar gárda Karl Erik Bøhn vezetésével. Azóta jelentősen átalakult a válogatott, ugyanis a 8 évvel ezelőtti bronzérmes csapatból három játékos képviseli most hazánkat Kovacsics Anikó, Tomori Zsuzsanna és Csiszár-Szekeres Klára személyében, akikről elmondható, hogy rutinjukkal nagyon sokat tehetnek hozzá a válogatott szerepléséhez. A 2012-es csapat kapitánya, Görbicz Anita most szakmai tanácsadóként van jelen a Danyi Gábor – Elek Gábor duó mellett, akik az ország két legjobb csapatának, a Győri Audi ETO-nak és a Ferencvárosnak a vezetőedzői. Manapság ritka, hogy egy edzőpáros vezetésével szerepeljen válogatott egy világversenyen.

A Danyi–Elek-páros.

Görbicz Anitáról érdemes tudni, hogy az ő neve mellett jegyzik a legtöbb címeres mezben szerzett gólt (1111). A még aktív játékosok közül Tomori Zsuzsanna számára megközelíthető ez a szám, ugyanis ő 444-nél jár az egy évvel ezelőtti adatok szerint.

Az utóbbi években sajnos hullámzó teljesítményt nyújtott válogatottunk: a 2014-es horvát–magyar közös rendezésű Eb-n 6. helyen végzett, a 2016-os ötkarikás játékokra nem sikerült kiharcolniuk a részvételt, és emellett edző- és generációváltás történt. A fiatalok számára hatalmas lehetőséget jelent az Eb, nemcsak tapasztalatszerzés, hanem a további fejlődés miatt is. Három junior-világbajnok robbanhat be igazán a válogatottba: Klujber Katrin, Lakatos Rita és Tóvizi Petra.

Tóvizi Petra számára nagyon jó tapasztalatszerzés az Eb.

Kapusposzton a Ferencváros hálóőre, Bíró Blanka a két évvel ezelőtti Eb-n is remek teljesítményt nyújtott, és az idei statisztikája alapján elmondható, hogy most is remek védéseket mutathat be. A még mindig fiatal, de már klasszisként játszó Háfra Noémi a két évvel ezelőtti tornán bekerült az All-Star Teambe, és a felkészülési mérkőzésen is biztató volt a játéka.

Háfra Noémi Győrben folytatja pályafutását.
Kép: SEBASTIEN BOZON / AFP

A magyar együttes december 4-én kezdi meg szereplését Horvátország ellen. A két csapat legutóbbi találkozóján a mieink győzedelmeskedtek. Utána Szerbia következik. Nehéz lenne megmondani a találkozó eredményét, de a csoportbeli második helyhez mindenképpen fontos lenne elhozni a győzelmet érő 2 pontot. Végül a tavalyi világbajnok, Hollandia ellen zárjuk az előselejtezős szakaszt.

Igaz, a kézilabda szövetség nem tűzött ki célt a válogatott számára, de biztos, hogy a lányoknak alapvető célkitűzés a középdöntőbe való bejutás.

A magyar válogatott Eb-re utazó kerete:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC), Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállósok: Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Képek forrása: hatharom.hu, dehir.hu, promotions.hu, infostart.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]