„Az A liga a főváros egyik legszínvonalasabb bajnoksága” – Interjú Simon Krisztiánnal, a BEAC foci társszervezőjével

A BEAC foci nyári bajnokságára rekordszámú nevezés érkezett, így a több hónapos kihagyás után, immáron két helyszínen, a jól ismert Bogdánfy utcában, illetve a Mérnök utcában is zajlanak már mérkőzések. Simon Krisztiánnal, a BEAC foci egyik szervezőjével, sportösztöndíjas hallgatóval beszélgettünk arról, mit kell tudni a bajnokságokról, hogyan, milyen rendszerben zajlanak az összecsapások.

Először is ismertesd az olvasókkal, mi is ez a BEAC foci, mikor alakult meg, illetve mit lehet tudni rólatok.

A BEAC foci az ELTE egyetemi bajnokságaként startolt el 2011-ben, amikor megépültek a Bogdánfy úti műfüves pályák. A bajnokságot Sajben Marcell koordinálta a kezdetektől Simon Gábor és Árendás Tamás szakmai iránymutatásával, akik a BEAC vezetését, illetve a futsalszakosztályt képviselték a szervezői stábban. A legfőbb cél az volt, hogy az ELTE hallgatóit sportolásra, focizásra bírják, és megalkossanak egy olyan közösséget, ahova minden egyetemista szeret lejárni focizni hétről-hétre. Fontos volt a minőségi pályák, szervezőmunka mellett az is, hogy baráti hangulatú mérkőzések legyenek még az első osztályban is. Az utóbbi évekre a brand kinőtte magát, hiszen a Bogdánfy utcát kinőve a KCSSK-ba, majd az Orczy parkban lévő műfüves pályákra is szerveztünk bajnokságokat, és az új Pluhár István Labdarúgópálya megépültével idén nyártól a Mérnök utcai ELTE-sporttelepet is belaktuk. Itt is szeretnék köszönetet mondani az ELTE és az MLSZ vezetőinek, akik ezt a fejlesztési ötletet támogatták. Természetesen egyetemi bajnokság lévén a legfőbb célunk minél több egyetemista bevonzása, azonban az ELTE Alumni Központjával együttműködve már körülbelül 150-200 alumnus is sportol bajnokságainkban.

Mióta vagy ennek részese?

Ha jól emlékszem, 2018 tavasza óta vagyok sportösztöndíjasként részese ennek, előtte Sajben Marcell volt ugyanúgy sportösztöndíjas. Mi ismerjük egymást korábbról középiskolából, egyszer ő, majd én szerveztem a bajnokságokat. Tulajdonképpen most is ez van, ugyanis ketten csináljuk. Közöttünk oszlanak el a bajnoksággal kapcsolatos feladatok.

Milyen feladataid vannak, mik hárulnak rád?

Az elején be kell osztani, melyik csapat melyik bajnokságban indul, az egy nagyobb feladat. Aztán idény közben a bíróknak a menedzselése, illetve az eredménye felvezetése, ha egy csapat lemondja a meccset, a másiknak az értesítése, esetleges problémáknak a megoldása. Emellett más BEAC-os események szervezésében is segítek.

Térjünk át a bajnokságokra. Hány bajnokság van, milyen csapatok indulhatnak el?

Minden évszak elején szoktak kezdődni a bajnokságok. Az aktív, egyetemi hallgatókat megszólító bajnokság az őszi és a tavaszi. A téli és a nyári bajnokság kevesebb csapattal is szokott zajlani. Most éppen átalakulóban a bajnokságrendszer a Mérnök utca miatt, ott négy új kispályánk lesz. Úgy néz ki, hogy A, B, C, D ligák vannak, piramisszerűen felépülve. Átjárhatóság van a ligák között, nyilván az A bajnokság a legszínvonalasabb, a D-be pedig várunk minden csapatot, aki újonnan nevez. Minden bajnokságból az első kettő jut fel, nyilván ez önkéntes alapon van, aki nem akar, azt nem rakjuk feljebb.

IMG_1728

Ki nevezhet a bajnokságba? Csak ELTE-sek?

Bárki nevezhet. A nevezőknek a 80%-a ELTE-s, de szoktak lenni általában más egyetemi hallgatók, társegyetemekről, az összegyetemi hallgatók jelentik a nevezők 90%-át. Tegyük fel, kialakult középiskolában egy baráti társaság, együtt akarnak focizni, de ugye nem mindenki ELTE-s, és akkor hozzánk neveznek. Vannak különböző besorolások, ami alapján a nevezési díj olcsóbb vagy drágább. Ezek a következők: hallgatói, vegyes vagy külsős.

Hány csapat szokott egy őszi-tavaszi bajnokságban elindulni?

Az őszi-tavaszi szezonban 15 liga, körülbelül 150 csapat, míg a téli-nyáriban 10 liga és körülbelül 100 csapat. Most például a nyári szezonra 112 csapat nevezett, ez rekord, ami a nyári bajnokságot illeti. Ezen mi is meg voltunk lepődve, de nagyon örültünk, hogy ilyen sok csapat nevezett.
Továbbá minden bajnokságunk esetében a 11 fordulós lebonyolításra törekszünk, azért, hogy a csapatok folyamatos állandó minőséget és mérkőzésszámot kapjanak.

Térjünk át a bírókra. Kik a játékvezetők, honnan jöttek?

Az összes játékvezetőnk MLSZ játékvezetői képesítéssel rendelkezik, aminek köszönhetően egy hozzáértő csapat vezeti a találkozókat. Egy éve sikerült kialakítanunk egy masszív egyetemi játékvezetői csapatot is, akik számára kiváló rutinszerzési lehetőség az, hogy hétről-hétre Budapest egyik legnagyobb bajnokságában vezethetnek találkozókat. Alapvetően a rutin és a fiatalos lendület kiváló kohéziót alkot a játékvezetők között, azonban természetesen ez a labdarúgás egyik legsarkalatosabb pontja, így vitás helyzetek mindig lesznek. Ezúton jeleznénk, hogy várunk minden olyan ELTE-s hallgatót a stábba, aki érdeklődik a labdarúgás iránt, hiszen ha még nincs játékvezetői képesítésed, azt nálunk is lerakhatod egy minden ősszel induló, Neptunban felvehető kurzuson, amit a BEAC és az MLSZ közösen szervez a hallgatók számára.

Most épült a Mérnök utcán is egy pálya, négy bajnokságot fogtok ott rendezni, mesélsz erről?

Ez egy nagyon friss dolog, hosszú idő után megépült a BEAC műfüves pályája, a korábbi füves nagypálya területén. Nagyon sokat várunk ettől a pályától kiegészítő rendezvényeken kívül, a bajnokság bővülését is többek között. A Bogdánfy utcát már régebben kinőttük, ez a Mérnök utca nekünk nagy segítség. Az a fontos, hogy az ELTE-s csapatból sok legyen. Emiatt két éve el is kezdtünk ősszel gólyakupát szervezni, mert úgy nehéz nevezni, ha a szaktársaid nem ismered. A nevezés ingyenes, bárki eljöhet, és általában 8-10 csapat szokott részt venni ezeken.

IMG_1722

Milyen a bajnokság színvonala, mennyire veszik komolyan a csapatok?

Az A liga a főváros egyik legszínvonalasabb bajnoksága. Színvonalban még a B és a C liga számít erősebbnek, itt lehet látni futsalos elemeket, olyan játékosokat, akiken látni, tanulták a focit, értenek hozzá. A D liga főként baráti társasságokból, hobbicsapatokból épül fel. Tudni kell, hogy itt hibrid szabályok vannak, a kispályás foci és a futsal között van a szabályrendszer. Igaz, műfüves pálya, rendes labda, de például meg van szabva, a kapusnak hányszor lehet hazaadni a labdát, vagy nem bedobás, hanem berúgás van. 4+1 és kétszer 20 perc a játékidő, továbbá folyamatos játékidő van, nincsen közben időmegállás.

A koronavírus-járvány hogyan érintette az előző bajnokságokat?

A tavaszi bajnokság éppen indult volna, közel 160 csapat jelentkezését kellett visszamondanunk a vírus miatt, azonban az első az egészség. A nyári bajnokságban is kellő óvintézkedéseket vezettünk be, és a pandémiahelyzet alatt folyamatosan tájékoztattuk a csapatokat a várható indulásról, ami természetesen az ELTE szabályzatához és a kormányhatározatokhoz is teljesen idomult.

IMG_1725

Van tervben női bajnokság?

A női foci folyamatos fejlődésével ez stílszerű lenne, azonban azt tudni kell, hogy azok a játékosok, akik érdeklődnének egy ilyen bajnokság iránt, folyamatosan edzenek év közben a klubcsapatuknál amatőr csapatuknál. A KEK-en (Kárpát-medencei Egyetemek Kupája), ami minden tavasszal szokott lenni, tervben van lánytorna. De nem biztos, hogy össze tudna jönni annyi csapat, annyi játékos, amiből lehetne egy ligát csinálni. Egyébként nincs kizáró ok, hogy egy lány is játsszon a mostani bajnokságokban a fiúk között.

Milyen egyéb ligák vannak még?

Jogászbajnokság pénteken, míg a Bölcsész Bajnokság szombaton van, ide nem csak bölcsészek, jogászok neveznek, van átjárhatóság, még ha a csapatok többsége az adott karhoz tartozik is. Van olyan csapat is, amely 2-3 bajnokságra is benevez, de van olyan játékos is, aki a hét majdnem minden napján játszik a liga egészében.

A BEAC focibajnokságaival kapcsolatban minden részletet megtaláltok a
https://www.beacfoci.hu/ honlapon

Képek forrása: BEAC

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]