7 sport, amit érdemes kipróbálni a nyáron

Bár az idei nyarunkat nagymértékben befolyásolja a koronavírus, mégsem mondhatjuk azt, hogy teljes mértékben elúszott minden reményünk, ha a kikapcsolódásról van szó. Mivel ilyenkor lényegesen több időnk van, és valószínűleg a többség egész évben a nyarat várta a legjobban, érdemes minél több időt a szabadban tölteni. Még jobb, ha közben új dolgokat próbálunk ki, például szabadtéri sportokat. Felfoghatjuk akár edzésnek, akár csak egy jó programnak – az egészen biztos, hogy jól fogjuk érezni magunkat.

Íme öt olyan sport, amelyet erősen ajánlott kipróbálni a vízimádóknak:

Wakeboard

Ha szereted az extrém sportokat, és esetleg még egy kicsit adrenalinfüggő is vagy, viszont még soha nem wakeboardoztál, akkor éppen itt az ideje. Talán kevesen tudják, de egy müncheni mérnök és egy lelkes fiatal munkájának gyümölcse ez a sport, ami a szörf, a vízisí és a snowboard ötvözete. Amit tudni kell róla, hogy egy erre fejlesztett deszkán egy kötélpálya húzza a sportolni vágyót. Egyszerűnek semmiképp nem mondható, viszont egészen biztosan nagy élmény. Azok, akik már snowboardoztak korábban, előnnyel indulnak.

Országhatáron belül is több helyen van lehetőségünk kipróbálni; ezek közül négyet emelnék ki: Balaton, Győr, Lupa-tó, Velencei-tó.

Szörf

Semmiképpen nem összetévesztendő a windsurffel, amiről majd ezután lesz szó. A Hawaii-szigetek partjainál merült fel először az emberekben, hogy a hullámok erejét egy deszka segítségével sportolásra is lehet használni. Természetesen az idő előrehaladtával a deszkák is folyamatosan változtak. Könnyebbek lettek, és a formájuk is eltérő aszerint, hogy milyen hullámokon milyen trükköket akarunk csinálni.

Mielőtt felszállnál a repülőre, hogy nyakadba vedd a világot, és mondjuk az óceán partján szörfözz, először érdemes itthon elsajátítani az ehhez szükséges tudást. Ha pedig már elég jó vagy, különböző figurákat is csinálhatsz, hogy aztán mindenkinek leessen az álla. Ha nem találsz elég nagy hullámokat a Balatonon vagy a Velencei-tónál, ebben az esetben akár Budapest néhány strandján is megszerezheted az alapokat, hogy később villoghass a tudásoddal.

Forrás: meglepkek.hu

Windsurf

Mint már említettem, eltér a hullámlovaglástól. Ez lényegében a szörf továbbfejlesztett változata. A deszkára rá van erősítve egy háromszög alakú vitorla, aminek segítségével a szél erejét is kihasználhatjuk, így ha nincs hullám, akkor is sportolhatunk. Ha pedig mindkettő adott, akkor lesz igazán teljes az élmény. Ebben az esetben kimondottan jó, ha az átlagosnál jobban fúj a szél. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ilyenkor látni a Balatonon a legtöbb windsurföst. Természetesen nem összekeverendő a szeles idő a viharral.

Miskolc közeli tavakon, a Balatonon vagy akár a Velencei-tónál is kipróbálhatod.

Vízisí

Amellett, hogy ez a legrégebbi vízisport, a legelterjedtebb is egyben. Egy testvérpár próbálta ki először 1922-ben. 22 év elteltével pedig már az első világbajnokságot is megrendezték. Nagy előnye, hogy nem függ sem a széltől, sem pedig a hullámoktól, hiszen egy motorcsónak húzza egy kötél segítségével a vállalkozó szelleműeket. Elsajátítása is egyszerűnek mondható, így egészen nyugodtan belevághatunk.

Szintén több helyszín áll hozzá rendelkezésre. Talán a Balaton erre a legalkalmasabb, de mehetünk akár a Velencei-tóhoz is, vagy Tiszaújvárosban és Győrben is kipróbálhatjuk ezt a sportot.

Kajak

Amit érdemes tudni róla, hogy eleinte eszkimók használták, később pedig elterjedt az egész világban. Az öt közül talán a legkevesebb külső tényezőt igénylő sport. Nincs másra szükségünk hozzá, mint egy erre kialakított csónakra, egy kétvégű evezőlapátra és persze jó időre. Egy- és többszemélyes kajak is megtalálható. Bérelhetünk fél, egy vagy több órára is kajakot, de ha ennél többre vágyunk, akár túrákra is mehetünk.

A már korábban említett tavakon és számos folyón is űzhetjük ezt a sportot.

Mindegyiknél fontos a megfelelő nap elleni védelem, hiszen a vízről még jobban visszaverődik a napsugárzás. Továbbá mindegyik fegyelmezettséget és megfelelő tudást igényel. Ha mindennek birtokában vagyunk, egészen biztos, hogy nem eshet bajunk.

Azoknak, akik nem igazán szeretik a vízisportokat, itt van plusz két sport, amihez még csak víz közelébe se kell menni.

Forrás: futasrolnoknek.hu

Krav maga

A szó héber eredetű, ami egyébként közelharcot jelent. Gyakorlati tapasztalatokra épülő taktikai és önvédelmi rendszer. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez nem függ sem évszaktól, sem az időjárás viszontagságaitól. A krav maga egy olyan sport, ami azt a célt szolgálja, hogy meg tudjuk védeni magunkat, ha belénk kötnek az utcán. Emellett pedig még erősödhetünk is. Semmiképpen nem hasonlítható a tévében és a mozivásznon látható karate mozdulatokhoz vagy bármilyen látványos verekedéshez. Sokkal inkább arra készít fel, hogy ha veszélyes helyzetbe kerülünk, minél gyorsabban és hatékonyabban tudjunk reagálni; legyen szó bottal, puszta kézzel vagy akár késsel történő támadásról. Itt nincsenek kötött mozgásformák vagy formagyakorlatok. A tanuló van a középpontban, minden róla szól, és minden szituáció gondolkodásra készteti.

Jóga

Amennyiben békésebb természetű vagy, és meglehetősen távol áll tőled az önvédelmi sportok világa, akkor a jóga valószínűleg jobban fog tetszeni. Elsőre könnyűnek tűnhet, de ne tévesszen meg senkit, hogy elég hozzá egy matrac és egy törölköző. A kitartott pózok nagyon is nehezek tudnak lenni, és megmozgatják a teljes izomzatunkat. A jóga egyfajta egzakt tudománynak is mondható, aminek a fegyelmezettség a lényege és az önuralom az alapja. Mondhatjuk, hogy ez az önművelés gyakorlati módszere. A jógának meglehetősen sok változata ismert, amelyeket különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki.

Nyugodtan végezhetjük a szabadban is, hiszen így talán még nagyobb élményben lesz részünk, mintha egy jóga stúdió zárt falai között végeznénk a gyakorlatokat.

 

Szerző: Gerencsér Zsófia

Kiemelt kép: meglepkek.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]