„A mozgás örömforrás, az egész életedet boldogabbá teszi” – Interjú Pulay Szilvivel, a BEAC Aerobik szakosztályvezetőjével

Május végén különvált a BEAC Aerobik és Cheerleader szakosztálya, így megalakult az önálló Aerobik szakosztály. Interjú a szakosztály vezetőjével, Pulay Szilvivel.

Az aerobik az egyik legnépszerűbb mozgásforma a BEAC-on, igazi közösség alakult ki az évek során, és a folyamatosan bővülő edzőgárda garantálja, hogy egyre több helyszínen tudjanak mozogni az érdeklődők. A mosolygós edzők segítségével mindenki számára öröm lehet a mozgás, az egészség megőrzése mellett minden adott, hogy jól is érezzék magukat a résztvevők. A karantén alatt online edzésekkel tették lehetővé, hogy az otthon maradás ellenére se puhuljunk el, júliustól pedig ismételten személyes órákkal várja a mozogni vágyókat a BEAC Aerobik. A szakosztály vezetőjével, Pulay Szilvivel beszélgettünk.

A BEAC egyik legnépszerűbb szakosztálya az Aerobik. Szerinted minek köszönhető, hogy ilyen sokan szeretik ezt a mozgásformát?

Ugyan aerobikszakosztálynak hívjuk, de tulajdonképpen nemcsak az aerobikot, hanem a zumbát, a pilatest és a gerinctréninget is magában foglalja, így nagyon változatos a kínálat. Mivel ennyire sokszínű a paletta, gyakorlatilag az összes érdeklődőnek, korosztálytól függetlenül, tudunk felmutatni olyan mozgásformát, amit szívesen csinál. Aki a dinamikusabb edzéseket szereti, az választhatja a kardio alakformát, aki a kicsit nyugisabbakat, neki ott a gerinctréning, aki pedig táncolni szeret, az zumbára jár. A változatosságot emelném ki.
Emellett nagyon figyelünk arra, hogy közösséget építsünk. Az edzők hozzáállása is ennek megfelelő, nem vagyok talán elfogult, ha azt mondom, edzőink nagyon kedvesek és segítőkészek. Ők is ugyanabból a közegből jönnek, mint bérleteseink, hasonló korosztály, edzőink is zömében egyetemisták. Az egésznek van egy varázsa, azt gondolom. Arról nem is beszélve, hogy eléggé pénztárcabarát áraink vannak, pont azért, hogy minél többen tudjanak sportolni.

Említetted, hogy a közösségformálás fontos szempont nálatok. Azzal, hogy a járvány miatt nem lehetett összegyűlni, és online edzésekre kellett átállnotok, pont a közös edzés öröme veszett el. Hogyan tudtatok átállni arra, hogy kamera előtt kellett órákat tartanotok?

Szerintem nagyon jól ment a dolog. Mi is átléptük a határainkat azzal, hogy online edzéseket kezdtünk csinálni. Nem gondoltuk volna, hogy online is működhet. Tényleg együtt vészeltük át ezt az időszakot azokkal, akik szeretnek mozogni. Azt látom, hogy akiknek fontos a sport, és szeretik az edzéseinket, ők kitartottak velünk. Mi lehetőséget nyújtottunk, hogy a korábbi bérleteseink továbbra is tudjanak mozogni, és újak is tudtak csatlakozni. Először ingyenes edzéseket töltöttünk fel, majd a bérleteseink számára folytatódtak az órák.

3

 

Kaptatok pozitív visszajelzéseket az online edzéseket illetően?

Nagyon sokat kaptunk, sőt kérdőívet is kitöltettünk. A legtöbben persze arra voksoltak, hogy térjünk már vissza a személyes edzésekre. De erre egy ideig ugye nem volt lehetőségünk. Sok kedves üzenetet kaptunk, azt gondolom, hogy akik mozogni akartak, jól esett számukra, hogy a karantén alatt is szakmai irányítás alatt edzhettek. Nem mindegy, hogy kinek az edzésére mozogsz: akik már régóta tagjaink, ragaszkodnak hozzánk annyira, hogy online is csatlakoztak az óráinkhoz. Természetesen megértették, hogy ez a legtöbb és legjobb, amit nyújthattunk, ennél többet nem tudtunk szervezni.

Júliustól viszont visszatértek a személyes edzésekhez, ugye?

Igen, nyári bérletünkkel július-augusztusban végre közösen is mozoghatunk. Az iskolák nyárra bezárnak, ezért nem minden helyszínen lesznek edzéseink, de a BEAC-on, a Mérnökben és szabad téren is tervezünk órákat.

aerobik-nyar-fb-cover2

Te hogyan kezdtél az aerobikkal foglalkozni?

A BEAC-ban kezdtem sportösztöndíjasként. Másodjára kaptam meg a sportösztöndíjat, közben elvégeztem az aerobikedzőit. Amikor először nem nyertem, úgy voltam vele, nem baj, én akkor is oktatni fogok. Ingyenes edzéseket hirdettem a BEAC-on, magam csináltam plakátokat, meg minden. Ez az időszak nem tartott sokáig, a következő évben elnyertem a sportösztöndíjat, és elkezdtem edzéseket tartani. Tulajdonképpen azóta itt ragadtam, egyre jobban belefolytam a dolgokba, egyre inkább építeni tudtam meglátásaimmal, ötleteimmel.

Milyen változásokat észlelsz a kezdetekhez képest?

Mikor bekerültem, úgy kezdtük, hogy volt 2-3 edző, 2-3 helyszín, és olyan 5-6-an látogatták az edzéseinket. Most ott tartunk, hogy a kollégiumokkal együtt majdnem 10 helyszínen tartunk órákat. Vannak 100, 50 és 20 fős óráink, de a kolikban is sokan tartanak velünk. Azt gondolom, büszkék lehetünk, hogy egyre több embert meg tudunk mozgatni. Ráadásul nem csak az egyetemistáknak szólnak az óráink – bár elsősorban ők a célközönség –, külsősök is jöhetnek, van külsős bérletünk is, újbudaiaknak kedvezményesen. Szóval most már ebben is előre tudtunk lépni, hogy nem kizárólag az egyetemi sportot szolgáljuk.

A szakosztály elnevezése „BEAC Aerobik – Mozogni boldogság!” Miért tartottátok fontosnak, hogy a névben ezt a kedves kis mottót is feltüntessétek?

Azt gondolom, hogy aki eljár edzeni, az érti ezt. Valahol egy kicsit hívogató mondatnak is szántuk, hogy aki nem mozdul meg, hátha egy apró plusz löket elég ahhoz, hogy az edzést válassza. Annyira fel tud oldódni az ember a mozgással, főleg ha kedves edzők vezetésével teszi, hogy teljesen ki tud cserélődni, és át tud alakulni. A mozgás örömforrás, és azt hiszem, nem túlzás, hogy az egész életedet boldogabbá teszi.

CP1_0390-3

Akik még nem látogattak el az Aerobik szakosztály edzéseire, nekik miért ajánlanád magatokat?

Azt mondanám, jöjjenek el hozzánk, és próbálják ki az óráinkat, mert nagyon széles a paletta. Nem klasszikus edzőtermi órákat tartunk, ahol sokan feszengenek, nem érzik annyira jól magukat. Mi egy nagyon elfogadó közösség vagyunk, mind az edzők, mind akik hozzánk járnak. Senki sem néz csúnyán, megvetően. Szerintem ebben is különlegesek a mi edzéseink, hogy senki sem ítélkezik.

Milyen jövőbeli terveitek vannak? Hogyan terveztek még fejlődni?

Nagyon széles az edzői gárdánk, vannak sportösztöndíjas edzőink, és olyanok is, akik valaha sportösztöndíjasként kezdték, de szerencsére itt ragadtak, mert annyira jól érzik itt magukat, és mi is elégedettek vagyunk velük. Természetesen, hogyha az infrastruktúra engedi, akkor szívesen bővülünk még, bár azt gondolom, hogy ezzel a lépéssel, amit bő egy éve tettünk, hogy Pesten is több helyszínen tartunk órákat, most eléggé lefedtük a várost. De azért azt gondolom, hogy mindig van hova fejlődni, mindig van igény a mozgásra. Nem zárkózunk el semmi ilyesmitől, akár új óratípusokat is behoznánk, akár még több edzőt. Nagyon konkrét terveink most épp nincsenek, szeretnénk továbbra is jól csinálni. De hát ki tudja, mit hoz a jövő.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a BEAC Aerobik szakosztálya, az alábbi oldalon találsz bővebb információkat az órákról, helyszínekről, bérletekről!

http://www.beac.hu/aerobik/

Képek: Simó Szabolcs/BEAC

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]