Mi áll a Mezőkövesd remek idei szereplése mögött?

Az idei NB I-es szezon meglepetéscsapata kétségkívül a Mezőkövesd. A borsodi alakulat a koronavírus miatt félbeszakadt NB I-ben stabilan őrizte 3. helyét, az újraindulást követő sűrű menetrendet viszont nehezen bírják, de ennek ellenére minden esélyük megvan, hogy történelmük során először dobogón végezzenek, és elinduljanak a nemzetközi kupaporondon. Ebben a cikkben utánajárunk, minek köszönhető a matyói gárda kiváló szereplése.

Először is az edző. Kuttor Attila jelenleg a legrégebb óta dirigáló szakember az első osztályban, 2017. október 17. óta vezeti a mezőkövesdieket. Kuttor Attila felnőtt szinten egyedül a Haladásnál dolgozott, de csak egy meccsen vezette a szombathelyi csapatot. Kuttor Attila az első nem teljes idényében vállalta, amire megbízták, bent tartotta az együttest az NB I-ben. A következő szezonban a Mezőkövesd már feljebb lépett egy szintet, a kiesés nem igazán veszélyeztette Kuttor Attila fiait, és történelme legjobb eredményét érte el a klub a 6. helyezéssel. Az idei szezonban pedig minden úgy néz ki, hogy a Kövesd ennél feljebb fog végezni, a kérdés már csak az, hogy az 5., a 4. vagy a 3. helyen. Kuttor Attila nyilatkozataiban, megszólalásiban egy rendkívül elegáns, szimpatikus edző benyomását kelti, aki képes volt arra, hogy valódi összhangot hozzon létre a csapaton belül. Miután legyőzték a Ferencvárost 3:0-ra parádés játékkal, arról beszélt a mérkőzést követő interjújában, hogy nem szeret szerepelni, nem szereti a reflektorfényt, a munkában hisz, és azon van, hogy csapata minél jobb teljesítményt nyújtson. Ez a fajta szerénység, alázat pedig meg is látszik a csapatán és sikerein.

Kuttor Attila végre olyan edző a magyar közegben, aki rendelkezik valamilyen elképzeléssel arról, milyen futballt is szeretne látni a csapatától. A Mezőkövesd akkor érzi magát igazán elemében, amikor nem náluk van a labda, le lehet támadni az ellenfelet, és lehet kontrázni. Legnagyobb sikerüket hazai pályán érték a Ferencváros ellen, amikor 3:0-ra verték a zöld-fehéreket. Bátor, agresszív letámadással lepték meg a vendégeket, a címvédő pedig nem is tudott ezzel mit kezdeni.
A képen látható, hogy három Mezőkövesd játékos letámad, Dibusz Dénes megzavarodik, elpasszolja a labdát, és gólt is szereznek belőle a hazaiak.

1.

A harmadik gól előtt is látni, hogy mennyire fent vannak a hazaiak. A Fradi szeretné kihozni a labdát, a kövesdiek körülzárják a középen lévő játékost, a középpályáról nagy lendülettel érkezik egy hazai játékos, megszerzi a labdát, a rendezetlen védelmet pedig könnyen kijátssza a Mezőkövesd, és Cseri Tamás be is rúgja a harmadik hazai gólt.

2.

Hogy ezt tudja játszani a Mezőkövesd, több dologra is szükség van. Egyrészt a letámadásoknak jó összhangban kell működniük, hiszen ha akár egy játékos is elcsúszik, rossz ütemben támad le, akkor oda az egész, és könnyen ki lehet játszani a kövesdieket. Ehhez a fajta játékhoz hihetetlen sok futásra, erőnlétre van szükség. A Mezőkövesd most háromnaponta játssza a meccseket, érhető, hogy a játékosok nem bírják ezt a fajta terhelést. Ha az ellenfél betömörül a saját tizenhatosa elé, nem lesz elég terület, ahova be lehet játszani a labdát, és sikeresen meg is ölik a Mezőkövesd játékát. Jól meg lehetett figyelni ezt a Honvéd elleni kupadöntőn, ahol a Kispest visszavonult a saját tizenhatosára, és várta, hogy jöjjön a Mezőkövesd. Kuttor Attila csapata hiába birtokolta a labdát, komoly helyzetig nem tudott jutni. Mindenféleképpen szükség lesz valamilyen ellenszerre a védekezőcsapatok ellen, mert az agresszív, letámadásra épülő játék a Ferencváros, a Fehérvár ellen működni tud, de a kis csapatok ellen már nem hatékony.

Ha egy játékost kellene kiemelni a Mezőkövesdből, az mindenképpen a csapatkapitány, Cseri Tamás lenne. A középpályás karrierje meglehetősen érdekes sok szempontból is. Cseri eléggé későn, huszonkilenc évesen tudott csak az első osztályban bemutatkozni. Cseri Győrben nevelkedett együtt Németh Krisztiánnal, Lencse Lászlóval, Nikházi Márkkal, őket az MTK elvitte, amíg Cserit a Fradi és az Újpest is hívta, végül a Ferencváros mellett döntött. Végül a zöld-fehéreknél nem vitte sokra, Mosonmogyoróvárra került, utána visszatért Győrbe, egy ligakupameccsen elszakadt a keresztszalagja, de ebből hamar felépült. Ezek után átkerült Pécsre, de az a kaland nem sült el jól, ezt követően a BKV játékosa lett, majd átkerült Gyirmótra. A Gyirmóttal nem sikerült a feljutás, ahogyan a Kisvárdával sem. 2017 nyarán megcsörrent a telefon. Mezőkövesdről hívták, és leszerződtették. Ezzel a döntéssel mind a csapat, mind a játékos a lehető legjobban járt. Elmondása szerint a szerződés aláírása a második legjobb döntése volt, az első, hogy összeházasodott a feleségével. A család, a gyermekei megváltoztatták életét, felfogását, és ez a pályán is látszik. Kiváló formájának köszönhetően, szóba került a neve a válogatottnál is, Marco Rossi szövetségi kapitány jó eséllyel be is hívta volna a Bulgária elleni mérkőzésre, de a koronavírus közbeszólt. Cseri Tamásnak így is megvan minden esélye, hogy bemutatkozzon a válogatottban, abszolút megérdemelné. De mitől is ennyire jó játékos, miért fontos ennyire ő a Mezőkövesdnek?

A pálya minden pontján feltűnik. Aki nézte a Magyar Kupa döntőjét, láthatta, nem volt olyan helye a focipályának, ahol ne jelent volna meg Cseri. Rengeteget mozgott, hol jobbról, hol balról, hol középről irányította a csapatát, és soha nem lehetett kiszámítani, hol fog felbukkanni.
Cseri Tamás kivételes technikai képzettségekkel rendelkezik, és képes meghúzni a legváratlanabbat is. Az alábbi képen az ötös sarkára emel majd be tökéletes labdát a szemben lévő Berecz Zsombornak, aki azonban elhibázta a lövést.

3

A Fehérvár elleni kupaelődöntő visszavágóján parádés mozdulattal adott egy remek labdát, amelyből gólt is szerzett a Mezőkövesd.

4.

Cseri Tamás gólerős is, a második legeredményesebb játékos csapaton belül a hét szerzett góljával. Kiváló rúgótechnikával is rendelkezik, jól cselez, gyors, jól lát a pályán. Íme egy kis videó-összeállítás is a teljesítményéből.

A Mezőkövesd üde színfoltja az idei NB I-es szezonnak, de figyelniük kell, hiszen sok pontot elvesztettek az előző meccseken, és a Puskás Akadémia és a Diósgyőr is közel van hozzájuk.

Kiemelt kép forrása: mezokovesdzsory.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]