Sport a porondon

A Fővárosi Nagycirkusz a vírus okozta helyzetben sem hagyta cirkuszi élmények nélkül a rajongóit. A Nagycirkusz minden csütörtökön online jelentkezik a porondról, s ennek köszönhetően izgalmas műsorszámokkal, valamint a színfalak mögötti élettel kápráztatják el a nézőket. A cikk a május 21-i Cirkusz+ adást mutatja be – melynek témája a sport és a cirkusz kapcsolata volt –, kitérve a két terület kapcsolódási pontjaira.

A Fővárosi Nagycirkusz többször is tett kísérletet rendezvényeivel a sport és a cirkusz együttműködésére. 1952-ben például a magyar sport legsikeresebb olimpiájának (Helsinki) alkalmából a Fővárosi Nagycirkusz az Artista olimpia című műsorszámmal fejezte ki tiszteletét és örömét a magyar sportolók előtt. Az 1980-as moszkvai olimpia előtt a Magyar Televízió és a Fővárosi Nagycirkusz közös produkcióval állt elő az olimpiára készülő magyar sportolók számára, amelyben korábbi olimpiai és világbajnoki helyezett sportolók léptek fel. 2013-ban a magyar jégkorong-válogatott egy hokimeccs formájában lépett fel a nagyérdemű előtt a frissen elkészült cirkuszi jégpályán. A jelenlegi együttműködést pedig az igazolja, hogy 2019 februárjában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) bejelentették, hogy közösen munkálkodnak a cirkuszművészet és a sportutánpótlás területén. Ennek az együttműködésnek egyik kézzelfogható bizonyítéka volt a május 21-i Cirkusz+ adás.

Az ugródeszka csapat produkciója

A cirkusz és a sport kapcsolatának összefüggéseiről Kasza Róbertet, csapat- és váltóvilágbajnok öttusázót kérdezte a Cirkusz+ műsorvezetője, ám mielőtt erre a kérdésre választ kaphatnánk, az adás Richter Kevin és ugródeszkacsoportja izgalmas bemutatójával kezdődött. Kevin a híres lovasakrobata Richter család sarjaként méltóan folytatja a cirkuszdinasztia (például nagypapája, Richter József az első Kossuth-díjas artistaművész) hagyományait, ugyanis nevéhez egy artista Guinness-rekord is fűződik. A rekordot a Lovas Posta számban állította fel, melynek lényege, hogy a porondra egyesével befutó lovak az egy-egy lábbal a két lovon álló artista lábai alatt futnak el, aki elkapja az átszaladó ló vezetőszárát. Kevin ezt a mutatványt húsz lóval mutatta be, amivel beállította a Guinness-rekordot, később megdöntötte saját csúcsát, és már huszonöt lóval tartja a világrekordot.

Richter Kevin

Kevin, hódolva gyerekkori vágyainak, ugródeszkacsoportjába is sok energiát fektet, ami a Cirkusz+ csütörtöki adásában meg is nyilvánult. A kommentátor szerint a műsorszám egyedisége abban rejlett, hogy a produkció remekül ötvözte a hagyományos (emberekre való ugrás) és az új stílusú ugrásokat (matracra ugrás). A fiatalokból álló, nagy jövőjű csapat egy „félelmetes” produkcióval állt ki a porondra, ahol az obermannok 4-5 ember magasságáig is dupla- és triplaszaltóztak, olykor biztonsági kötél nélkül, mindezt rendkívüli lendülettel és lazasággal.

Az ugródeszkacsoport után a műsor tematikájához illeszkedve az adás nyereményjátékai következtek, amelyek különböző sporttörténeti kérdéseket tartalmaztak az olimpiákról, az öttusáról és Balczó Andrásról, valamint a cirkusztörténeti kérdések is illeszkedtek a sport témájához. A heti kérdésből az is kiderült, hogy id. Baross Imre, a Magyar Artistaképző Intézet alapítója tornászként kezdte pályafutását, ráadásul igen magas szinten űzve a sportágat, hiszen kvalifikálta magát az 1936-os berlini olimpiára.

Tehát a sport és a cirkusz kapcsolata ilyen szempontból is kötődhet egymáshoz, ami nem véletlen, hiszen a mozgáskultúra, a sport és az előadóművészet, a szórakoztatás egyre inkább összefonódik. Így nem ritka az sem, hogy profi sportolók (főleg tornászok, lásd Baross Imre) az artistaszakmát választják később hivatásuknak. Baross Imrén kívül Pelle István kétszeres olimpiai bajnok tornász a második világháború után szintén artistaként járta körbe a világot. Pataki Ferenc olimpiai bajnok szertornász pedig egy cirkuszban látott artistamutatvány után döntötte el, hogy a szertorna sportágat választja.

A nyereményjátékkal párhuzamosan az együttműködés jegyében a KSI fiatal tornásza, Balzsay Hanna, valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadóművészeti Szakgimnázium két tanulója, Györe Nóra és Szegő Sarolta léptek fel, akik tehetségükről és egyensúlyérzékükről tettek tanúbizonyságot. Balzsay Jázmin, ifjú öttusázó pedig szintén a KSI színeiben lépett a porondra, és remek célzóképességét csillogtatva a lövészetet mutatta be a Cirkusz+ nézőinek. Az sem mellékes, hogy az Artistaképző Intézetben olyan edzésprogram folyik, ami nagyon hasonló az élsportolókéhoz: napi négy óra edzés, erősítés, nyújtás. Ezen kívül a növendékek olyan eszközökkel is megismerkednek, mint például a gyűrű, a kötél, az ugródeszka, a trambulin, az egykerekű és a kerékpár.

Kasza Róbert a műsor alatt készített interjúban mondta el véleményét a sport és a cirkusz kapcsolatáról. Ezenfelül arról is beszélt, hogy a koronavírus hogyan változtatja meg egy élsportoló életét. Robi félig viccesen azt mondta, hogy körülbelül huszonöt éve kezdte meg a felkészülést az egy évvel elhalasztott (már ha egyáltalán meg lesz tartva) tokiói olimpiára. Nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte minden sportoló élete, kiváltképp az öttusázóké a rengeteg szabálymódosítás miatt az alkalmazkodásról is szól, tehát mindegy, hogy milyen szabályok vannak, „meg kell oldani az életet és a felkészülést”. Szerinte ugyanerről szól a koronavírus alatti sportélet is: „Valahogy meg kell oldani. Tulajdonképpen szerencsém van, mert tudok szabadtéren futni, az uszodát múlt héten kinyitották, a lövészetre egy hazacsempészett pisztollyal és táblával tudtam készülni. Van szúrókarom is, amelyen a vívást tudtam gyakorolni, tehát mondhatom, hogy majdnem mindent tudtam csinálni. Robi természetesen azt is kiemelte, hogy ez az otthoni felkészülés egyáltalán nem 100 %-os, és nem lehet úgy tenni, mintha zökkenőmentesek lennének az edzések. Saját elmondása szerint viszont augusztusra már teljes értékű munkát fognak tudni végezni, addig pedig igazából fizikai és technikai „karbantartás” folyik.

Kasza Róbert

Kasza Róbert a cirkusz és a sport közötti kapcsolatot két kulcsfogalommal jellemezte: adrenalin és munka.Az adrenalin, az izgalom a nézők szempontjából. Az előző produkció alatt konkrétan leizzadtam, úgy féltem, hogy ki ne törje valaki a nyakát. Valamint fontos az is artistaként, hogy minden előadásra precíz és felkészült legyél. Ezt a háttérmunkát igazából nem is látják az emberek, csak a produkciónak a legvégét. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen tökéletes produkciót hajtsunk végre, ahhoz rengeteg alázatos munka szükséges.” Csattanóként Robi egyensúlyérzékét tesztelték még a cirkusz képességfejlesztéssel foglalkozó munkatársai. Egy golyó nevezetű, 30 kg-os artistaeszköz segítségével tapasztalhatták meg a nézők, hogy egy sportoló hogyan is bánik egy cirkuszi eszközzel.

Ahogy Robi is elmondta, a cirkuszi mutatványok sok mindenben hasonlítanak a sportolók felkészüléséhez, nagy mértékű munkát, időt, energiát és hitet igényelnek, de szükséges a folyamatos koncentráció is, hiszen egy-egy hiba komoly következményekkel is járhat. Nem is beszélve a fizikai képességekről: izomzatról és állóképességről. A cirkusz és a sport összekapcsolódása tehát megmutatkozik mind mentálisan, mind fizikailag. Ráadásul az artistamutatványok nagy része kölcsönöz a különböző sportágaktól bizonyos elemeket. Például egyes labdajátékokat előszeretettel szerepeltetnek a cirkuszok műsorlistáján; a kosárlabdával való játék és trükközés szinte állandó eleme egy cirkuszi show-nak. Ezt a területet aknázza ki az ukrán Flying Ball csapat, akik a kosárlabdázást keverik az akrobatikával, de ugyanilyen tematikát választott magának a magyar Face Team Acrobatic Basketball Team is, akik 2012-ben a Britain’s Got Talentben mutatták be képességeiket, amit a zsűri négy igennel díjazott. De ezenkívül a cirkuszművészetben olyan önálló számok is megjelennek, mint a fitneszlabda-számok, a motoros kaszkadőr show-k és freestyle focis bemutatók.

A Flying Ball csapat

Akinek az érdeklődését felkeltettem a Cirkusz+ heti programjai, vagy a Fővárosi Nagycirkusz lehetőségei iránt, annak ajánlom a cirkusz honlapját és Facebook-oldalát bővebb információkért:

https://fnc.hu/

https://www.facebook.com/nagycirkusz/

Képek forrása: richterfloriancirkusz.hu, fnc.hu, kulturaonline.hu, pentathlon.hu, facebook/flyingball, facebook/nagycirkusz

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]