Itt az e-sport új királya?

Aki akár csak szurkolói, vagy könnyed érdeklődési szinten kapcsolódik az e-sport világához, annak sem a League of Legends, sem a Counter Strike: Global Offensive nem idegen név. Ez a két játék uralja ugyanis jelenleg a versenyszerűen űzött kompetitív videójátékok világát. Mire számíthatunk tehát akkor, ha a League of Legends alkotója, az e-sport univerzumának egyik legjelentősebb szereplője, a RIOT Games fogja magát, és csinál egy olyan játékot, amely a LOL univerzumára épül, de az alapélménye mégis olyan, mint a CS:GO-nak? Nos, valószínűleg kasszasikerre. Egyelőre pedig úgy néz ki, ez borítékolható is.

A RIOT Gamesről sokáig úgy beszélhettünk, mint arról a fejlesztőgárdáról, akiknek volt egy nagyon nagy dobásuk, onnantól kezdve pedig inkább minden erejükkel arra törekedtek, hogy a győztes recepten nem változtatva csak építgessék-szépítgessék a sikerük kulcsfiguráját. Most azonban minden megváltozott. A RIOT ugyanis számos új játékot dob a piacra, közülük pedig az egyik bár még meg se jelent, de már most lázban tartja a gamereket világszerte. Ez nem más, mint a Valorant névre hallgató és a Counter Strike küllemére erősen hajazó FPS (First Person Shooter) játék, amely során úgy, mint a LOL-ban, 5 az 5 elleni küzdelmekben vehetünk részt. A CS-n és a LOL-on kívül egyébként kapunk még az e-sport tortájából szintén elég nagy szeletet kihasított APEX Legendset és Overwatchot is, ugyanis a Valorant egy úgynevezett „heroshooter” lesz, igaz, valamelyest speciális módon. Ennek lényege, hogy nem csak különböző fegyverekkel esünk egymásnak, hanem mindenki által használható különleges képességekkel is. Fontos azonban, hogy nem mindenki adott képességekkel dolgozik, hanem ezeket minden kör elején, csakúgy, mint a stukkereinket, megvásárolhatjuk. Így tehát akár körről körre változtathatjuk különleges képességünket, hogy az a lehető legjobban alkalmazkodjon a csapattársainkhoz és az adott ellenfélhez.

ckp

És hogy miért gondolhatjuk, hogy a Valorant fenekestül fel fogja forgatni az e-sport világát? Nos, egyrészt, mert az alkotó RIOT Games nemcsak hogy a szegmens egyik legnagyobb tapasztalattal bíró csapata, de elmondásuk alapján már a projekt nulladik lépésétől kezdve az lebegett a szemük előtt, hogy egy igazi e-sport szellemiséggel átszőtt kompetitív játékot alkossanak, amely majd képes lesz arra, hogy emberek tömegei üljenek le a twitch és az egyéb közvetítések elé követni a versengéseket. Egyelőre pedig a számok a fejlesztőket igazolják. Hivatalosan még meg sem jelent a játék, de már most világszerte Valorant-lázban ég mindenki. Európában és Észak-Amerikában már zárt béta fut, amelyre többen 40-50 hivatalos stream előtt töltött órát sem voltak restek rááldozni, hogy hátha kapnak egy bétakulcsot, amivel kipróbálhatják ők is a játékot, a várakozók száma pedig még a mai napig félelmetesen nagy. A következő lépés pedig még csak most jön, ugyanis a játék május 5-től lesz csupán elérhető Brazíliában, Latin-Amerikában, valamint Koreában. Utóbbi miatt egyébként rendkívül izgatottak a RIOT-nál, ugyanis a Valoranthoz rendkívül hasonló Overwatch e-sport szcénájában egészen elképesztő koreai dominancia van. Érdekes lesz tehát a kérdés, hogy az ország játékosai átpártolnak-e a Valoranthoz és hogy ott is képesek lesznek-e ugyanilyen sikerekre.

Ugyanez a kérdés persze szinte minden nagy FPS e-sport játéknál felmerül. Kik lesznek vajon a Valorant első királyai? Vajon már ismert, és valamilyen játékban hírnevet szerzett gamerek váltanak pályát, vagy eddig még teljesen ismeretlen új arcok robbannak be? Már most számos másod-harmadrangú e-sport csapat bejelentette a váltást, de már néhány relatíve ismertebb név is elkezdett ismerkedni a játékkal. A mozgolódás pedig azért is rendkívüli, mert a játék hivatalosan még meg sem jelent. Ez az új hullám azonban hazánkat is elérte, ahol nemcsak hogy már több, a magyar e-sport életben nevet szerzett játékos is elkezdett kiemelt figyelmet fordítani a Valorantra, de a Nice Gaming jóvoltából már meg is alakult hazánk első hivatalos, igazolt Valorant csapata.

A szkeptikusok persze még mindig mondhatják, hogy amíg hivatalosan nem jelent meg a játék, addig nem zárhatjuk ki, hogy a Valorantnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Az azonban szinte minden kétséget kizáróan bizonyos, hogy a RIOT már most telinek érezheti a zsebeit, ugyanis ha hosszú távon a Valorant nem is fogja tudni betölteni a neki szánt szerepet az e-sport világában (bár erre azért ne fogadjunk), de jelen állás szerint szinte teljesen biztosan óriási durranás, ezáltal pedig óriási kasszasiker lesz.

Kép forrása
Fejléckép forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]