Koronavírus a sportvilágban

A gyorsan terjedő világjárvány a sportvilágot is tetőtől talpig felforgatta. Bajnokságok felfüggesztése, sportesemények elhalasztása, sportolók megbetegedése, sportszervezetek gazdasági lejtője. Pár hónappal ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy ilyen kár éri a sportot és az egész világot. Most közös erővel lassíthatjuk a terjedését, hogy mihamarabb visszaálljon a régi kerékvágás. Barátokkal sportolás, közös szurkolás a helyszínen vagy egy pubban, szerdai és csütörtöki fájdalmas koránkelés a BL után. Mennyivel jobban csengenek ezek, mint a jelenlegi helyzetet leíró események. Nem tehetünk mást, mint hogy otthon maradunk, otthon sportolunk, és kezet mosunk!

2019 novemberében Vuhan városából indult a koronavírus (COVID-19). Napról napra nőtt a fertőzöttek száma, újévre már meghaladta a 400 főt. Rövid időn belül Kínán kívül is találtak vírussal fertőzötteket, Ausztráliától Amerikáig mindenhol. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította gyors terjedése és halálozási rátája miatt. Európába a mára már teljesen lezárt Olaszországon keresztül rohamtempóban jutott el. Megfékezésére az érintett országok az oktatási intézmények, színházak és minden egyéb közösségi helyek bezárásával, esetenként házi karanténnal reagáltak. Hazánkban betiltották a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri programokat. Az interneten a járvány gyorsaságával majdnem megegyező tempóban terjed az egyre népesebb kampány, a #stayathome. Ennek következtében a világgazdaság elindult lefelé a lejtőn.

üres stadion

A vírus gyors terjedése a sportvilágot sem kíméli. Az első fertőzöttek közé tartozik Daniele Rugani, a Juventus labdarúgója. A klub azonnali hatállyal az egész csapatot karantén alá vonta. Európa másik négy nagynevű klubja – Real Madrid, Inter, Arsenal, Chelsea – is elrendelte a karantént. A hír hallatán az olasz labdarúgó-bajnokság felfüggesztésével nem is vártak tovább. Az UEFA szintén egyből megszakította a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is. Ezek után olvashattunk az NBA első betegéről, Rudy Gobertről is, mely megbetegedés következménye szintén a bajnokság (NBA) felfüggesztése volt. Ezeken kívül minden amerikai bajnokságot felfüggesztettek, és lassan minden európai bajnokság is erre a sorsra jut. Hazánkban még megrendezésre került a labdarúgó NB1 25. fordulója, amivel az 55 labdarúgó bajnokságból ahhoz az öthöz tartozott a magyar, amit még nem függesztettek fel. (A másik négy ilyen ország: Oroszország, Ukrajna, Törökország, Szerbia.) Azonban a 26. fordulóra jó ideig várni kell, mivel a legfrissebb hírek szerint az MLSZ előre nem látható ideig beszüntette a labdarúgó mérkőzéseket. Rengeteg sporteseményt halasztottak el hazánkban. Ilyenek például a Giro d’Italia, a budapesti ATP-tenisztorna, a labdarúgó EB-pótselejtező és a vizes EB. A legnagyobb kérdés még mindig megválaszolatlan: vajon mi lesz a 2020-as olimpiával?!

Ezek a rendeletek óriási kihatással vannak a sportgazdaságra. A sportszervezetek a fő bevételeiktől – jegybevétel, merchandising, vendéglátás, hirdetések, szponzorációs és közvetítési díjak – mind elesnek hosszú ideig. Mit jelent ez számokban? Vegyük például a nagy rajongótáborral rendelkező Borussia Dortmundot. Mérkőzéseikre 82 000 ember szokott kilátogatni, ami mérkőzésenként 4-5 000 000 €-t jelent. Ebben az ínséges időben már csak hab a tortán, hogy a játékosok fizetését is teljesíteni kell, ami még nagyobb fejtörést okoz a gazdasági részleg vezetőinek. Ebből következik, hogy nemcsak a sportszervezeteknek jár a hidegzuhanyból, hanem a szórakoztatóipar főszereplőinek, a sportolóknak is. A küzdősportot űzők mérkőzések után kapják meg fizetésüket, illetve kapnák meg, ha a mérkőzések megrendezésre kerülnének. Lebron James, talán a mai játékosok közül a legismertebb kosaras, minden elmaradt mérkőzéssel 400 000 $-t bukik. Érdekes következményeket szülhet a későbbi sporteredmények alakulásában is ez a gazdasági zuhanás. Mint ahogy a sportélet másik hatalmas problémája, az edzések hiánya is. A különböző rendeletek által lezárt létesítményekben nem hajthatják végre a megszokott edzéseket a sportolók, ezért a sport szerelmesei elindították saját kampányukat a világhálón, az úgynevezett #trainathome-ot. Ezt begépelve számtalan edzős videót találhatunk az általunk kedvelt sportolókról. Ez a mozgalom a sportszakemberek elkötelezettségét, rugalmasságát igényli. A profi sportolók számára a kialakult helyzetre való tekintettel dolgoznak ki egyéni edzésterveket, amivel átvészelhetik a közösségi sport nélküli időt.

otthon edzes

A mozgás szerelmeseinek ez egy roppant nehéz időszak, de ne keseredjünk el! Vegyünk példát a sportolókról, akik az otthoni edzéseken verejtékeznek nap mint nap! Otthon keressünk egy kis helyet, ahol tudunk guggolni, fekvőtámaszozni, vagy az internetről ellesett különböző gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, esetleg jógázhatunk is. Ha D-vitaminnal szeretnénk töltődni, akkor üljünk kerékpárra vagy kiránduljunk a szabadban. Fontos, hogy kerüljük a tömeget, mossuk és fertőtlenítsük kezeinket!

Képek forrása: newyorktimes.com, magyarhirlap.hu, pickhandball.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]