A Nagy Edzéskóstolás, 3. rész – Ilyen egy nagypályás fociedzés a BEAC-on

Az ELTE Sport7 keretein belül nyílt lehetőségem az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályára ellátogatni, ahol az egyik BEAC-os csapattal vehettem részt egy nagypályás fociedzésen. A cikk beszámol arról, hogy milyen is egy BEAC-os fociedzés, valamint arról is, hogy milyen érzés bekapcsolódni egy teljes értékű edzésmunkába.

A foci iránti rajongásomnak eddig a hobbiszinten űzött kispályás bajnokságokon való részvétellel, valamint a tévék és a kivetítők előtti szurkolással hódoltam. Így a BEAC-os nagypályás fociedzésre mondhatni zöldfülűként érkeztem, hiszen ez előtt nem nyílt alkalmam arra, hogy nagypályán is kipróbálhassam kedvenc sportomat. A kispályás gyakorlások és a sportolói múltam miatt a koordinációs képességek és a labdakezelési technikák alapjaival rendelkeztem, de kíváncsian, és persze kicsit aggódva vártam, hogy hogyan tudom ezeket a kvalitásaimat kamatoztatni a nagypályán, egy profi csapat mellett.

Már az is újdonságot hozott a számomra, hogy egyáltalán stoplis cipő lehet a lábamon, hiszen eddigi „futballkarrierem” során nem volt szükség ilyen típusú cipőre. A cipő kitapasztalása után már teljes fegyelemmel koncentrálhattam az edzésre. Az edzők és a játékosok is szívélyesen fogadtak minket, „újoncokat”, teljes értékű csapattagként tekintettek ránk abban a másfél órában. A mestereknek viszont nem volt könnyű dolguk az edzéstervvel, hiszen a Sport7 kínálta lehetőség miatt a szokásos csapaton felül még 14-en érkeztünk az edzésre, így majdnem kétszeresére nőtt a szokott létszám.

Rövid újratervezés és megbeszélés után kezdődhetett az edzés első – és egyik legfontosabb – része, a bemelegítés. Egy kis páros kedvcsináló passzolgatás után következhettek a futógimnasztikai gyakorlatok: térd- és sarokemelés, sasszé, indiánszökdelés, sprint, támadó-, védekező- és fejelő mozdulatok követték egymást, egyre gyorsabban és egyre intenzívebben. Mikor már azt hittem, hogy minden izmomat megfelelően átmozgattam, következett egy újabb szint, amikor újra párokban, a labda segítségével dolgozhattuk meg lábizmainkat különböző technikai gyakorlatokkal. A futógimnasztika alatt még nem ütközött ki annyira a fizikumomnak a hiánya, azonban a labdás feladatoknál már egyre nehezebben mozogtam, valamint éreztem, hogy technikai képességeim is lemaradásban vannak, de semmiféle rossz szót vagy negatív kommentet nem kaptunk azért, mert éppen valamit elrontottunk, így bátran állhattunk neki újra és újra a gyakorlatoknak.

Nagypályás játék

A technikai rész után a nagy létszám miatt két részben folytattuk az edzést. A cseréig a csapat egyik része játszott, a másik része pedig különböző koordinációs gyakorlatokat végzett. A feladatok során különböző koordinációs eszközök – mint például a koordinációs létra és -gyűrű – segítették a mozgás és az egyensúly fejlesztését, olyan gyakorlatokkal például, mint az egy lábon való szökdelés vagy a gyors és pörgős lábemelés. A koordinációs gyakorlatok után a passzok közbeni mozgásokat és a kényszerítőket gyakoroltuk, amelyek a meccsek során is hasznosíthatók.

A hét a hét elleni meccsre már a legutolsó energiatartalékaimat is mozgósítanom kellett. Különböző technikai okok miatt ugyan csak a pálya felét használhattunk a játékra, de a fél nagypálya „bejátszása” is igen-igen megterhelő volt számomra.

Persze azt tudtam, hogy a nagypályához egészen más játékintelligenciával kell rendelkezni, mint egy kispályához, de élőben megtapasztalni még inkább megdöbbentő volt. A nagyobb területek átjátszása, a területek levédekezése egészen új kihívások elé állított, persze így is remek élmény volt ezt a számomra újfajta játékmódot is kipróbálni.

1

Az edzés során végig, ahogy a játék alatt is, folyamatosan kaptuk a jó tanácsokat és a segítséget, hogy hogyan is hajtsuk végre jobban a gyakorlatokat, vagy hogy hova is helyezkedjünk és hova passzoljunk, nem csak az edzőktől, de a társaktól is. Így összességében nagyon jó hangulatban eltelt, ugyanakkor fárasztó és kemény, de jóleső edzésen vehettem részt, amelyre sokáig emlékezni fogok.

Nagyszerű érzés volt egy edzés erejéig az ELTE-BEAC focicsapatának részévé válni, így tapasztalatból, jó szívvel tudom ajánlani a csapatot mindazoknak, akik szeretnék a focitudásukat fejleszteni, és részesei lenni egy összetartó közösségnek.

A jelentkezés részleteit, az elérhetőséget és az edzésidőpontokat az alábbi linkekre kattintva találhatjátok meg:

https://www.beac.hu/szakosztalyok/labdarugo-szakosztaly/

https://www.facebook.com/ElteBeacLabdarugas/

https://www.beacfoci.hu/

Képek forrása: beac.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]