Az Union Berlin-futballszurkolók, akik sem vért, sem verítéket nem sajnálnak a csapatért

Az Union Berlin drukkerei szó szerint vérüket adták a csapatért. Németországban fizetnek egy kisebb összeget a véradásért, így a klub szurkolói ezt a szokatlan módszert választották, hogy pénz szerezzenek csapatuknak. Mindezt azért tették, mert a csapat fennmaradása volt a tét.

Nemcsak a szurkolók, de a klub is nagyot menetelt az elmúlt időszakban. 2019 májusában első kelet-berlini csapatként feljutottak a Bundesligába. Jelenleg a 12. helyen, a középmezőnyben állnak a német bajnokságban.

A klub a szurkolóké

Szurkolók nélkül nem lenne sehol a csapat – vallják ezt a labdarúgásban sokan, és ugyanúgy igaz ez az Union Berlinre is. Stadionjuk, a Stadion An der Alten Forsterei tartópillérei megereszkedtek, emiatt 2008-ban felmerült, hogy akár az engedélyüket is elveszíthetik. Ekkor jöttek a klub drukkerei, és mintegy 2500 rajongó önként vállalta a stadion újjáépítését, 140 ezer munkaórát áldozva ezzel a csapat fennmaradásáért. Páratlan ez az önfeláldozás és szeretet, amelyet a csapat a szurkolóktól kapott ekkor és kap azóta is.

Képtalálat a következőre: „bleed for union”

A stadion megmentését követően a Hertha BSC elleni barátságos mérkőzésen a rajongók, akik előtte a stadionon dolgoztak, piros építősapkát viseltek, igazán megható volt ez a mérkőzés, szem nem maradt szárazon… Nemcsak a 2008-as év volt válságos a klub életében, több olyan időszak is akadt, amikor a csőd szélére került a csapat. Az egyik ilyen „vészhelyzetben” adott vért több ezer szurkoló, és az ezért kapott pénzt a klubnak adományozták. Az Union Berlin kommunikációs igazgatója, Christian Arbeit elmondta, hogy a „Bleed for Union” kampányt a rajongók indították, elmondása szerint az akció nagyon erős szimbolikus értékkel bír: megmutatja, hogy mi mindent képes megtenni egy szurkoló a szeretett csapatáért.

A szurkolók szeretete karácsonykor sem hagy alább, évekkel a véradás előtt történt ugyanis, hogy egy szurkolói csoport „betört” a stadionba, hogy boldog karácsonyt kívánjanak egymásnak – azóta ez már hagyománnyá vált.

A karácsonyi betöréshez fűződő történet így szól: a szurkolók annyira csalódottak voltak, hogy az ünnepek előtti utolsó mérkőzést elveszítették, hogy hazamentek, anélkül hogy elköszöntek volna egymástól. Aztán rájöttek, hogy nem kívántak egymásnak boldog karácsonyt, így visszamentek, „betörtek” a stadionba forralt borral és süteményekkel, karácsonyi dalokat énekelve a stadion félpályáján.

Képtalálat a következőre: „union berlin fan”

Erős érzelmek – ez az, amiről az Union szól

Egy rajongó így fogalmazott egyszer: „Amikor csapatot választottam, nem volt kérdéses, melyik berlini klub legyen az. Sose felejtem el, amikor először mentem ki a lelátóra. Erős kötelék van a  szurkolók között, mindenki ismer mindenkit, és mindenki egyenlő. Mintha a lelátón megszűnnének köztünk a társadalmi különbségek. Az Union Berlin szurkolótábora olyan nekem, mint egy ritka sziget, ahol meg lehet és meg kell élni az érzelmeket, ahol számít a hang és a kreativitás. Az emberek a társadalomban midig olyan helyeket keresnek, ahol számítanak ők maguk mint emberek és nem mint fogyasztók – ez az a hely.

Az Union Berlin a ma is használt nevét 1966 óta viseli, előtte több különböző néven tűntek fel a bajnokságban.

Mindig is olyan klub volt, amely képviselte az embereket, így a hidegháború időszaka alatt is. Hosszú hajú, nagy szakállas emberek, akik az Unionba mentek, mind szabadságot akartak, lázadni egy kicsit. Az Union mindig otthont adott ennek az életérzésnek.

Szereplés a Bundesligában

A csapat a Bundesligában hazai pályán 40-os vereséggel kezdett az RB Leipzig ellen  de még érdekesebb volt, ami a lelátón történt: kb. 500 képet emeltek magasba a rajongók a szurkolókról, akik már nem lehetnek közöttük, hogy lélekben ők is ott lehessenek velük a csapat első Bundesliga-szereplésén.

Képtalálat a következőre: „union berlin fan”

A rajongók felkészültek, hogy nagyon nehéz év vár rájuk az első osztályban, és a végsőkig kell küzdeniük, hogy bent maradhassanak a következő szezonban is.  Egyelőre nem állnak rosszul, a szezon felénél a középmezőny nem rossz teljesítmény  a frissen feljutott csapattól. A szurkolókon biztosan nem fog múlni a bentmaradás…

Forrás: bbc.com

Képek forrása: dw.com, vaaju.com, shutterstock.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]