Öt kérdés a US Open kezdete előtt

Jön az év utolsó Grand Slam tornája, a US Open, amely megannyi izgalommal és érdekességgel kecsegtet! Nézzük meg, mi mindenre érdemes figyelni a következő két hét során, a torna legfontosabb kérdései következnek!

A „nagy hármas” vagy valaki más?

Az idei szezont tekintve hatalmas meglepetés lenne, ha nem a „nagy hármas” valamelyik tagja nyerné a US Opent. Novak Djokovic győzött az Australian Openen és Wimbledonban, Rafael Nadal a Roland Garroson, Roger Federernek egyelőre egy wimbledoni fináléval kell beérnie. A szezon eddigi három Grand Slam tornája közül mindössze a Garroson döntőzött a „nagy hármason” kívüli játékos, de Dominic Thiem fináléja egyáltalán nem meglepő salakon. Ezúttal is kisebbfajta csoda lenne, ha nem Djokovic, Nadal vagy Federer emelhetné magasba a trófeát, kevés játékosról lehet elképzelni, hogy meg tudná törni a dominanciát.

Roger Federer Rafael Nadal Novak Djokovic

Mire mennek a hazai versenyzők?

Az amerikai lányok hatalmas reményekkel várják a hazai Grand Slam-tornát, meglepetés lenne, ha egyiküknek sem jönne ki jól a lépés. Miközben Serena és Venus Williams továbbra is magas színvonalon játszanak, a fiatalabb amerikaiak is remek formában vágnak neki a US Opennek. Madison Keys Cincinattiben aratott győzelmével bejelentkezett a torna esélyesei közé, ő korábban játszott már finálét Flushing Meadowsban, idén minden esélye megvan egy hasonlóan jó szereplésre. A korábbi US Open-bajnok, Sloane Stephens, első ránézésre kevésbé tűnik esélyesnek, ő azonban bármikor képes a semmiből előtűnni, ahogyan azt két éve is tette. Szintén figyelni kell Sofia Keninre. A 20 éves játékos remek formában játszik, idén folyamatosan hozza a jó eredményeket, a US Opent felvezető tornákon két elődöntőt is játszott. Coco Gauffról sem szabad megfeledkeznünk. A 15 éves amerikai a wimbledoni torna egyik legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy fiatal kora ellenére, többek között Venus Williamst legyőzve, a harmadik fordulóig jutott. Kíváncsian várjuk, mire megy hazai környezetben. A történethez hozzátartozik, hogy a szintén remek szezont futó Amanda Anisimova családi tragédia miatt visszalépett a versenytől. Anisimova édesapja, aki egyben edzőjeként is tevékenykedett a torna kezdete előtt egy héttel váratlanul elhunyt.

 

Képtalálat a következőre: „madison keys cincinnati”

Meddig jut a női címvédő?

Januárban úgy tűnt, Naomi Osaka személyében olyan csillaga született a női tenisznek, aki hosszú távon uralhatja a mezőnyt. Ha azt nézzük, hogy Osaka jelenleg is vezeti a világranglistát, ez részben valóban megtörtént, a japán azonban Australian Open-diadala óta kevésbé találja formáját, csúnya szakítása korábbi edzőjével, Sascha Bajinnal, erősen megviselte, depresszióval és a túl nagy nyomással is küzdött. Osaka első alkalommal indul címvédőként egy Grand Slam-tornán, ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy nem egészségesen áll rajthoz New Yorkban. Cincinattiben a negyeddöntőben térdsérülése miatt feladni kényszerült a Kenin elleni mérkőzését, kérdéses mennyire sikerült rendbe tenni a lábát, egyáltalán nem biztos, hogy Osaka sérülés nélkül indul el a címvédésért.

Képtalálat a következőre: „naomi osaka”

Meddig jut a titkos favorit Bianca Andreescu és Danill Medvedev?

Ha a női és a férfi mezőnyben is egy nevet kellene megemlíteni, aki meglepheti a legnagyobb esélyeseket, az Bianca Andreescu, illetve Danill Medvedev. Andreescu kevés tornán indult idén, sérülésekkel is küszködött, ahol azonban játszott, általában kiemelkedő eredményt ért el. Márciusban még hatalmas meglepetésre diadalmaskodott Indian Wellsben, az, hogy a US Opent felvezető torontoi tenisztornát is behúzta, már kevésbé lepte meg a tenisztársadalmat. A mindössze 19 éves kanadai többször bizonyította, hogy bármikor képes előhúzni egy nagy menetelést a kalapból, kíváncsian várjuk, mire megy a US Openen.

Daniil Medvedev azzal a bravúrral, hogy egymás után három döntőt játszott az elmúlt hetekben, a nagy hármas legnagyobb kihívójává nőtte ki magát. Washingtonban Kyrgiosszal szemben, Montrealban pedig Nadal ellenében ugyan még alulmaradt, Cincinattiban azonban már nem talált legyőzőre, pályafutása legnagyobb sikerét aratta az 1000-es torna megnyerésével. A fiatal orosz stabilitásával és higgadtságával a US Openen is messze juthat, a legnagyobb kérdés, mennyire fárasztotta le az emúlt három hét fantasztikus menetelése. Ha kipihenten érkezik New Yorkba, Medvedev bízhat benne, hogy megjavítja pályafutása eddigi legjobb Grand Slam-szereplését, ami egy nyolcaddöntő az idei Australian Openről.

Avatnak-e új Grand Slam-győztest?

A férfiaknál viszonylag kevés rá az esély, hogy valaki az idei US Openen szerzi meg pályafutása első Grand Slam-győzelmét. Azon játékosok, akik képesek lehetnek arra, hogy megszakítsák a nagy hármas uralmát, nincsenek igazán jó formában. A top tízből Dominic Thiem inkább salakon esélyes, Alexander Zverev pocsék szezont fut, Stefanos Tsitsipasnak az utóbbi hetekben kevésbé ment jól, Kei Nishikori formája szintén nem túl stabil. Talán Medvedev lehet képes rá, hogy meglepje a mezőnyt, illetve honfitársa, Karen Khachanov tűnik erősnek, az ő győzelme azonban hatalmas meglepetés lenne.

A nőknél teljesen más a helyzet. Senki sem lepődne meg, ha olyan játékos emelné magasba a US Open-trófeát, aki korábban még nem tette meg ezt. Első ránézésre Keys és Andreescu tűnhet nagy esélyesnek, de rajtuk kívül Karolina Pliskova és Elina Svitolina régóta bejelentkeztek már a hőn áhított Grand Slam-diadalra. Miért ne jöhetne össze nekik most? A világranglista alapján az ő győzelmük kevésbé jelentene meglepetést, de természetesen azt sem lehet kizárni, hogy valaki a top tízen kívül kifog két remek hetet, s a győzelemig meg sem áll. A nőknél tényleg nem túlzás állítani, hogy bárki győzhet!

Az biztos, hogy izgalmas két hét vár minden teniszrajongóra, érdemes hétfőtől a képernyők elé ülni, még a félév kezdete előtt!

Képek forrása: loophaiti.com, express.co.uk, wtatennis.com, edition.cnn.com, indiatoday.in

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]