Néhány nap és itt a BL-döntő!

Melyik a legfontosabb trófea egy sportoló, jelen esetünkben egy profi labdarúgó pályafutásában? Laikusként az a véleményem, hogy a „hazai” bajnokság megnyerése talán még a dobogóra sem fér fel, hisz ott van a világbajnokság, az Európa-bajnokság, és talán még az olimpia is. A szombaton Madridban sorra kerülő Bajnokok Ligája döntője azonban biztosan minden európai topklub játékosának szeme előtt lebeg. Európa legjobb csapatának lehet tagja az a játékos, aki megnyeri ezt a bizonyos kupát, de mit kell tenniük ezért?

Engedjétek meg, hogy mielőtt a saját kérdésemre válaszolnék, kicsit bemutassam a Bajnokok Ligájának szépségét, illetve, hogy miért is ilyen fontos serleg a labdarúgók életében. A Real Madrid tavalyi címvédéséig nem volt arra példa, hogy egy csapat két éven belül kétszer nyerje meg a sorozatot. A himnusz, a közeg, az európai kupasorozatot körbejáró hangulat az, ami magával ragadja a nézőt és a sportolót is, de hogy tudta ezt felépíteni az UEFA?

Mikor hatékony egy liga? Ha minden meccsen telt ház van a stadionban, ha sokan nézik a TV-ben, ha a csapatok és így a liga is sok profitot szerez, jó játékosok játszanak a ligában, élvezhetők a meccsek. Az itt felsorolt állítások mind kellenek, hogy egy sorozat sikeres, jó és hatékony legyen, de hogy éri el ezt évről évre a Bajnokok Ligája? A csapatok, a bajnokságok azért alakultak, mert igény volt rájuk, valaki sportolni akart, valaki meg inkább csak nézni, szurkolni szeretett volna. Tegyétek fel magatoknak a kérdést, miért ültök le ősztől tavaszig kedd, illetve szerda esténként a BL-meccs elé? Az én szerény példám, hogy a világ legjobb játékosait láthatom egymás ellen játszani, és évről évre más csapatok jelennek meg a futballtérképen.

A 2019.06.01 21.00-kor kezdődő BL döntőn ismét telt ház lesz! 67.829 fő biztos a stadionban szurkolja végig az angol házi döntőt! Fotó: Google

A 2019.06.01-én 21.00-kor kezdődő BL-döntőn ismét telt ház lesz! 67.829 fő biztosan a stadionban szurkolja végig az angol házi döntőt
Fotó: Google

Június 1-én viszont teljesen más szemmel ülök le a TV elé, és fogom végigizgulni a 90-egynéhány percet. Ennek „oka” Garreth Bale nyilatkozata, mely így hangzik: „Mintha robotok lennénk. Megmondják, mikor és hová kell mennünk, mikor ehetünk, mikor kell az edzőknél lennünk… Gyerekként csak élvezed a futballt, de a folyamatos nyomás, a kritika és az elvárások miatt ez az érzés eltűnik.” Tudom, vagyis inkább sejtem, mi lehet a legtöbb ember első gondolata a nyilatkozat után. Kedves Bale, ha annyira nem érzed jól magad, akkor töltsd meg a kádadat az egy nap alatt megkeresett bankjegyekkel, majd ülj be a legújabb sportkocsidba, hidd el, jobban fogod magad érezni ezek után! A 15 éves sportolói karrierem után nekem is átvillant ez a gondolat az agyamon, amiért kicsit szégyellem is magam. Gondoljatok bele, napi hány órát kell edzésen lenniük, odafigyelniük a táplálkozásra, pihenésre, és tényleg – kis túlzással – fogják a kezüket az edzők, minden másodpercük be van táblázva.

Lionel Messi keresete jelenlegi szerződése alapján. Fotó: Google

Lionel Messi keresete jelenlegi szerződése alapján
Fotó: Google

Szurkolóként a játékosok fizetésével nagyjából tisztában vagyunk, de a legtöbben úgy gondolják, hogy ezért a pénzért ők edzenek napi 2 x 2 órát, plusz hétvégén egy mérkőzés, és ennyi volt a „munkahét”. A Liverpool és a Tottenham játékosai ebben a szezonban lejátszottak 38 Premier League mérkőzést, 12 Bajnokok Ligája összecsapást, és a hazai kupasorozatban is sokáig meneteltek – ne beszéljünk a válogatott mérkőzésekről –, és most szombaton vár rájuk a szezon legfontosabb mérkőzése. Butaság lenne azt gondolni, hogy ekkora terhelést kibírnának a fent említett edzésmennyiséggel. Bizony hatalmas munkát tesznek le az asztalra hétről hétre, de nagyon sok mindenről nem tudunk: hogy pihennek, étkeznek, mit csinálnak két edzés között. Néhány példa nem csak a futball világából: Cristiano Ronaldo egy korábbi interjúban a goal.com-nak nyilatkozott arról, hogy a Realnál edzés közben sok olyan gyakorlatot végeznek, amelyeket később otthon vagy a konditeremben, de akár a szabadban is elvégezhet. Ha kondis edzést tart, akkor a kardió és a súlyzós edzéseket váltogatja. A futás vagy az evezőpados gyakorlat javítja az állóképességét, mindenekelőtt azonban nagyon figyel, hogy tréning előtt megfelelően bemelegítsen, csökkentve ezzel a sérülés kockázatát. LeBron James a Sports Illustrated-nek elárulta, hogy az étrendjének átalakításával adta le a felesleges kilókat. „Nem ettem semmi olyat, amiben cukor, tejtermék vagy szénhidrát van”, mondta a Cleveland Cavaliers 30 éves vezére. „Csak húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam. Ennyi. 67 napon keresztül.”
Tegyétek fel a kérdést, ti mennyit áldoznátok fel a sikerért? Képesek lennétek lemondani a kedvenc ételetekről a siker érdekében? Véleményem szerint ezek a „színpad mögött játszódó” események tudnak különbséget jelenteni játékos és játékos között. Sokkal többet nyomnak egy játékos megítélésében, mint az, hogy mennyit edz a csapattal.

És nehogy azt higgyük, hogy Bale az egyetlen sportoló, aki túlmegy ezen és ki meri mondani. Kevin Love, a Cleveland Cavaliers jelenlegi dollármilliókat kereső játékosa írt egy „cikket, bejegyzést”, ami kicsit kinyithatta a szurkolók szemét! Bale is említette mekkora nyomásnak vannak kitéve. A 29 éves kosárlabdázó érett férfiként vall arról, hogy egy mérkőzés közben pánikrohamot kapott. Vajon mi vezethetett idáig? Személy szerint én a rájuk nehezedő nyomást emelném ki. Az élsportolók a 21. században bármikor, bárhol elérhetőek a közösségi média segítségével. Képzeljétek el, a fent említett kosarast 3,8 millió ember követi a Twitteren. 3,8 millió ember követi mindennapjaid rezdüléseit, próbál kapcsolatot teremteni veled, szól be vagy ír épp egy kedves üzenetet. Love azt emelte ki nyílt levelében, hogy rossz értelemben a mindennapjaivá vált a kosárlabda. Az egész élete a sport körül forog. Végez egy edzéssel, és nem azt eheti, amit épp megkíván, hanem az előre kiírt diéta szerinti menüt kell ennie. Nem mehet el csak úgy szórakozni – bowlingozni, mozizni, esetleg meginni egy sört –, mert az nem „sportolói életmód”. Így leélni 25-30 évet – a legtöbb elitsportoló 7-8 éves korától sportol – nagyon megterhelő tud lenni, és ez még nagyobb teret kap az internet megjelenése óta, ugyanis nincsenek titkok.

A sportolóknak testük mellett az elméjüket is fel kell készíteniük a rájuk nehezedő nyomásra!  Fotó: Google

A sportolóknak testük mellett az elméjüket is fel kell készíteniük a rájuk nehezedő nyomásra
Fotó: Google

Másodszorra végigolvasva Bale elkeseredett szavait, hasonló érzései lehetnek, mint Love-nak, és egy kiégett sportoló benyomását kelti bennem. Mintha már munkaként fogná fel a szeretett sportját, és nem élvezné azt. Több éve koptatom különféle egyetemek padjait, ahol több tanár kiemelte, próbáljunk a diplománkkal olyan helyen elhelyezkedni, ahol jól érezzük magunkat, és örömmel járunk be dolgozni. Ugyanez igaz a sportolókra is, de hajlamosak vagyunk őket „gépnek” tekinteni, nem véletlen, hogy a modern kor gladiátorainak tűnnek. Egyet viszont ne feledjünk! Ők is emberek! És itt jön egy újabb életigazság, hogy a pénz nem minden, nyilván az európai topligákban játszó futballisták gyermekeiknek is tudják biztosítani a komoly anyagi hátteret, viszont, ha már csak a pénzért „dolgozik”, akkor könnyen meghasonlik, és romlani kezd a teljesítménye. Egy biztos, a győzelemnél nincs jobb gyógyír, hisz 2019. 06. 01-én 23.00 óra körül az Atletico Madrid stadionjában lesz egy nagyon boldog csapat, ahol a játékosok egy estére biztosan elfelejtik a sok meghozott áldozatot, de a vesztesnél valószínűleg lesz egy-két játékos, aki megkérdezi magától:

Megérte?

Őszintén remélem, hogy szombaton egy élvezetes mérkőzést fogunk látni, ahol a foci fog számítani. Abban viszont biztos vagyok, hogy bármi legyen az eredmény, innentől kezdve máshogy fogok tekinteni a játékosok teljesítményére, mert:

„Everyone is Going Through Something!”

Hajrá, Bajnokok Ligája! Győzzön a jobb csapat!

Forrás: https://www.theplayerstribune.com/en-us/articles/kevin-love-everyone-is-going-through-something

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]