Robert Kubica újra a Formula-1-ben – Göröngyös út a balesettől a nagy visszatérésig

Robert Kubica nyolc éve szenvedett balesetet az olaszországi Ronde di Andora nevű raliversenyen, melynek következményeként a jobb karja súlyosan megsérült, és fel kellett hagynia az autóversenyzéssel. Hosszú rehabilitáció után vasárnap lesz itt az ideje a nagy visszatérésnek a Williams csapatában. A Forma-1-es szezon az Ausztrál Nagydíjjal Melbourne-ben veszi kezdetét 2019. március 17-én.

A 34 éves lengyel 2006-ban debütált a BMW Sauber csapatában az első lengyel pilótaként. Hétvégén immáron már a Williams színeiben tér vissza Kubica a Forma-1 versenyzői közé. A végzetes napot megelőzően a lengyel pilóta generációja legjobbjai közé tartozott: a 2008-as kanadai Grand Prix győzelme mellett 12 dobogós helyet tudhatott magáénak. A 2010-es szezon végén a Renault csapatából előszerződést kapott a 2012-es szezonra a Ferraritól. Az ígéretes jövőnek azonban leáldozott a 2011 februárjában elszenvedett baleset következtében, ráadásul egy olyan raliversenyen, melyen csak szórakozásból vett részt Skoda Fabia típusú autójával. A hosszan tartó műtétek nem jósoltak szép jövőt a karrierjének. A beavatkozások során a jobb alkarjának egy részét amputálták, nyílt csonttörése volt, és rengeteg vért vesztett. Műtétek sora következett… 2013-ban azt nyilatkozta, hogy a Forma-1-es visszatérése közel lehetetlennek bizonyul, de nem adja fel. „Nem nyersz és nem is fejlődsz, ha feladod” – mondta – „Szembe kell néznem a valósággal, el kell fogadnom, ami történt, továbblépni és csak előre tekinteni.” Elmondta továbbá, hogy a balesetet követő időszak pszichésen volt számára a legmegterhelőbb. Újra meg kellett ismernie a testét, felismerni mozgásának határait. Sokáig bal kézzel rázott kezet, sőt, megtanult vele írni is. „Rájöttem, hogy az agy mennyi mindenre képes. Hihetetlen, milyen gyorsan alkalmazkodik, és milyen óriási fejlődésre képes rövid idő leforgása alatt.”

4814_RobertKubica-GB-2014_001_896x504

Az alkalmazkodóképessége volt a legnagyobb előnye a küzdelme során. „Az a folyamat, mikor nem csak testileg, de mentálisan is alkalmazkodni kell, az volt a legnehezebb. Fizikai problémák megoldódnak, de mikor a műtétek után a folyamatos próbálkozások ellenére sem fejlődsz, inkább csak visszaesel… ennek a kezelése kemény mentális feladat. Erősnek kell lenned. Nincs egyszerű karakterem, de mégis ez a személyiség nagy segítségemre volt a felépülés során.” 2013-ban visszatért a raliversenyzéshez. 2015-ben célként tűzte ki, hogy visszatér a Forma-1-be. 2017-ben tesztelte a 2012-es Renault autót. „Csodálatosan éreztem magam újra a volán mögött. Néhány kör után olyan ismerős volt az egész, mintha a hat év kihagyás meg sem történt volna, csak pár hónapnak tűnt. Ez volt az a pont, amikor rájöttem, talán sikerülhet a visszatérés.” – nyilatkozta. Kubica autóvezetése pontos, könnyed, a legjobbat akarja kihozni magából. Elismeri, hogy már „70%-ban balkezes”, ami a többi versenyző számára szinte elképzelhetetlen lenne.

A rehabilitáció során Toszkánában a Formula Medicin orvosával, dr. Riccardo Ceccarellivel, sporttudományi specialistával dolgozott együtt, aki korábban már 70 F1-esnek is segített a felépülésben. Esetét egyedülállónak tartotta, hogy egy ilyen súlyos sérülésből így sikerült felépülnie. „Nehéz helyzetben is képes kizárni a külvilágot, a stresszt, és csak a vezetésre koncentrálni”– mondja a pilótáról az orvos – „Fizikai korlátai ellenére is képes versenyautót vezetni.” Williams hírének jót tesz most a nyilvánosság, és hogy a lengyel náluk folytatja, különösképp, hogy a tavalyi szezont utolsóként zárták. A Williams biztos Kubicában, erős visszatérésében és a sikeres szereplésében.

f1-abu-dhabi-november-testing-2017-robert-kubica-williams-fw40-6661127

„Amikor bejelentettem, hogy a 2019-es szezonban indulok a Williams csapatában, az emberek gratuláltak, és azt mondták, kemény munka áll mögöttem, mely meghozta gyümölcsét. De erre én csak azt feleltem, hogy az igazán kemény munka csak most kezdődik…

Kíváncsian várjuk, hogy az új F1-es szezon milyen meglepetéseket tartogat magában, Kubica visszatérése mennyiben befolyásolja majd a mezőnyt. Vasárnap üljön mindenki a tévé elé, indul a Formula-1 2019-es szezonja: magyar idő szerint reggel 6:10-kor, Ausztrál Nagydíj!

Forrás: theguardian.com

Képek forrása: motorsport.com, autoweek.com, grandprix247.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]