Önvédelmi képzés az ELTE-n

Az ELTE Sportiroda szervezésében múlt kedden a Gólyavárban első alkalommal került sor önvédelmi képzésre, kizárólag lányok számára. A résztvevők a rendezvény során elméleti előadásokat hallgathattak meg, majd különböző önvédelmi technikákkal is megismerkedhettek.

Az ELTE Sportiroda, együttműködésben a BEAC-cal és a HÖK-kel, első alkalommal rendezett önvédelmi képzést. A jelentkezők száma meghaladta az előzetes várakozásokat, több mint 800-an regisztráltak. Az esemény első részében elméleti előadásokra került sor, majd bemutatók és gyakorlati rész következett.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjéből megtudhattuk, rektor úr maga is kedvelője a harcművészeteknek, karatéval és aikidóval is foglalkozik. A karatét a latin nyelvhez hasonlította, mindkettő alapjait gyorsan el lehet sajátítani. Míg az aikido a görög nyelvvel áll párhuzamban, hosszú, kitartó munka során érhetünk el előrelépést. Köszöntője befejeztével rektor úr rövid bemutatót is tartott, melynek során különféle védekező mozdulatokat ismerhettünk meg.

A köszöntő után a rendezvény főszervezője, az ELTE Sportiroda vezetője, Ilyash György a két partner, a HÖK és a BEAC képviselőjét konferálta fel. Horváth Mihály, a HÖK elnöke kiemelte, a hallgatók érdekei mellett biztonságuk is kiemelt fontossággal bír. Simon Gábor, a BEAC ügyvezetője hangsúlyozta, a tavaly 120 éves születésnapját ünneplő BEAC mindig is nagy tisztelettel bánt a harcművészetekkel, a judo az ELTE-nek köszönhetően honosodott meg Magyarországon.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, kosárlabdapálya és tömeg

A köszöntők után a nap első előadója, Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, az egyetemi ombudsmanról beszélt. Magyarországon elsőként az ELTE-n jött létre az egyetemi ombudsman intézménye. Három történetet hallgathattunk meg, mely bemutatta, hogyan segíti az ombudsman az egyetemisták jogi méltóságának védelmét. Kiemelte, az ombudsman független szereplő, így bátran fordulhatunk hozzá jogi önvédelemért.

A következő előadó, Dr. Ambrus István, a jogos önvédelem hazai szabályozásába avatott be minket. Az utóbbi időben a jog a védekező fél mellett áll, mindenkinek joga van a jogtalan támadás elhárításához, azaz a védekezéshez. Jogtalan támadással szemben a sértett komplex védelmet kap.

A kriminológiai tanszékről érkező Dr. Inzelt Éva előadásából megtudhattuk, az agresszió nem egyenlő az erőszakkal, mondhatni „minden erőszak agresszió, de nem minden agresszió erőszak.” Majd az erőszak típusairól tett említést, végül érdekes kriminológiai statisztikákat mutatott a résztvevőknek.

Ezt követte Kiss Kálmán rendőr alezredes Reális önvédelem, avagy hogyan működünk veszélyes helyzetekben című előadása. Kiemelte, önvédelmi ismereteinket más edzőteremben használni, mint valós veszély esetén. Az életben az olyan érzelmi faktorok, mint a félelem, megnehezítik a racionális gondolkodást, s az önvédelmet.  Ezt a helyzetet egy példával támasztotta alá. Feltett egy kérdést, miszerint 10000 Ft-ért ki mászna fel egy gerendára. A lányok jelentős része jelentkezett. Ugyanezt a kérdést feltette úgy is, hogy mi lenne, ha a gerenda 20 méter magasan lenne. Így már senki sem vállalta volna a feladatot. Kiss Kálmán rendőr alezredes kiemelte, az önvédelem legfontosabb része a megelőzés. Végül a rendőrség képviselői pár egyszerűbb önvédelmi fogást is bemutattak.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

A rendezvény zárásaként az érdeklődők gyakorlati oktatásban is részesültek. A BRFK és a BEAC különböző harcművészeti szakosztályai tartottak bemutatót, illetve a résztvevők kisebb csoportokban hasznos önvédelmi technikákat sajátíthattak el.

Ha valaki önvédelmi célból közelebbről is megismerkedne a harcművészetekkel, a BEAC számos lehetőséget kínál. További információkat a BEAC oldalán találhattok.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]