1 este, 20 sportág, 1000 élmény ‒ Ilyen volt az idei FIT Night

Aki ismer, az tudja, hogy a labda nélküli sportok meglehetősen távol állnak tőlem, az erősítő, kondicionáló edzéseket pedig kimondottan nem szeretem. Még akkor sem, ha tudom, hogy mennyire hasznosak egyébként. Mindezek ellenére úgy döntöttem, hogy a csütörtök estémet egy olyan rendezvénynek szentelem, amelynek középpontjában pont az ezekhez hasonló mozgásformák állnak. És hogy megérte-e? Száz százalékig igen!

A tavalyi évben sajnos csak kis időre tudtam belekóstolni a FIT Night nyújtotta lehetőségekbe és hangulatba, ezért úgy döntöttem, hogy idén nagyobb szeletet vágok le belőle magamnak. Ehhez mérten már egész korán odamentem, hogy minél több, számomra ismeretlen mozgásformát ki tudjak próbálni, de sajnos ez még így sem sikerült teljesen. A kilátogatók annyi izgalmasabbnál izgalmasabb sportággal, eszközzel, valamint bemutatóval találkozhattak, hogy szinte fizikai képtelenség volt mindent kipróbálni. Még egy edzett test számára is komoly erőpróba a több különálló, egyenként is meglehetősen fárasztó edzés teljesítése egymás után. Kicsit egy kiadós ebéd utáni sütemény-effektusra hasonlított a helyzet, amikor a szem még akkor is kívánja az ételt, ha a test már nem bírja. De azért valahogy mégis jó volt.

A legelső impulzus, ami a 7. FIT Night-tal kapcsolatban ért, az a felismerés volt, hogy a „fesztiválhangulat”, amivel sokan jellemezték a rendezvényt, egyáltalán nem túlzó. Amint beléptem a BEAC falai közé, egyből érezhető volt az emberekből sugárzó pozitív energia, bármennyire is közhelyesen hangzik. Akivel csak találkoztam, mindenki vidám volt, örült, hogy itt lehet, mozoghat, rekreálódhat, olyan mozgásformákat kipróbálva, amelyeknek létezéséről eddig esetleg nem is hallott, vagy épp ellenkezőleg, már régóta érdeklődött irántuk, de még nem volt lehetősége kipróbálni. Ami engem illet, én mindkét tábort erősítettem, ugyanis a stability workout névre hallgató egyensúlyozós edzés kipróbálása már nagyon régóta vonzott, ellenben az air jóga nevű fantasztikus sporttal itt találkoztam először.

Ami a résztvevők számát illeti, talán a létező legideálisabb volt, ugyanis kellően sokan voltak ahhoz, hogy átjöjjön, ez tényleg egy nagy kaliberű „sportfesztivál”, így megkönnyítve az átszellemülést, de nem volt annyira zsúfolt a terem, hogy bántó legyen a tömeg. Egy-két kivétellel szinte minden edzésbe be lehetett csatlakozni akár ott helyben is, ami egy hatalmas pozitívum azoknak, akik hozzám hasonlóan mindig elfelejtenek előzetesen regisztrálni.

És hogy mégis mit lehetett csinálni? Nos, a lehetőségek palettája annyira széles volt, hogy egyetlen cikk nem is elegendő ahhoz, hogy érdemben beszéljünk mindegyikről. Én azalatt a néhány óra alatt, amíg ott voltam, részt vettem egy komplett stability workout edzésen, egy spinning órán, bokszoltam, air jógáztam, cheerleader, jazzbalett, valamint saját testsúlyos edzésbemutatót néztem, utóbbit a méltán híres Bartendaz Hungary előadásában, de mindezek mellett felálltam egy fitnesz labdára, ugróköteleztem egy bosu labdán, valamint még számos olyan feladatot teljesítettem, amelyről korábban azt gondoltam, hogy nem tudnám megcsinálni. Ezzel egyébként, mint kiderült, nem voltam egyedül. Egészen biztosan van valami abban, ahogyan a jókedv, úgy az emberek energiája is ragadós, máskülönben nem lehetett volna végigcsinálni ezt az estét. Egymás lelkesedéséből merítettünk, és bár sokszor volt, hogy azt éreztük, itt a vége, azért pontosan ugyanakkora lendülettel mentünk bele a következő érdekesnek tűnő órába, gyakorlatba vagy kihívásba.

Hogy milyen hangulatban töltöttem tehát a csütörtök estémet? Szórakoztam, sportoltam, új mozgásformákat ismertem meg és próbáltam ki, átléptem a saját határaimat, találkoztam régi és új barátokkal, törődtem az egészségemmel, izgalmas és sokszor lélegzetelállító előadásokat néztem, és végül, de nem utolsósorban, rengeteg élménnyel gazdagodtam. Rájöttem, hogy már nemcsak a súlyzók emelgetésével lehet erősíteni, és nem kell mindenáron labda ahhoz, hogy játékosságot és kihívást találjak egy sportban, és arra is, hogy manapság már tényleg annyi újdonság van a sport világában, hogy minden érdeklődési kört ki tud elégíteni. Mindezt egy helyen, egy rendezvényen, a 7. ELTE FIT Night-on. Összességében a rendezvény akkora élmény volt, hogy eldöntöttem: a következőre akkor is elmegyek, ha az izomlázam még jövő év ilyenkorra sem múlik el.

Rónaszéki Rómeó

Fotó: Csomos Attila

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]