A BL-döntősök menetelése a győzelem felé

Idén sem kellett unatkoznia a futballkedvelőknek a Bajnokok Ligája-elődöntők során, kiélezett párharcok zajlottak a döntőbe jutásért. Már most, a döntő előtt több rekord is megdőlt, és május 26-án továbbiak kerülhetnek ugyanerre a sorsra. Lássuk, a két finalista hogyan is érte el a kijevi döntőt!

ELSŐ MÉRKŐZÉSEK


Liverpool – AS Roma

Az első mérkőzésen a Liverpool fogadta a Barcelona ellen csodát tevő AS Roma csapatát, a mérkőzés kezdetén a szembenállók néhány lövésváltással mutatták be hozzáállásukat a meccshez, ami ezen kísérletek eredménytelensége ellenére meg is látszott mind a mérkőzés során szerzett, mind az összesített gólok számán. Az angolok hamar elveszítették az egyre jobb formában játszó Oxlade-Chamberlaint, méghozzá az egész szezonra, a középpályára így Lallana és Emre Can kiesése után újabb ütést mért a balszerencse, Wijnaldum azonban még bevethető volt. A Liverpool ezt követően Mané löketeivel ijesztgette a Roma-szurkolókat, melyek kimaradtak, nem úgy Salah óriási, kétkapufás találata a hosszú felsőbe, majd a félidő végén Firmino passza után bepöckölt labdája, amivel megadta az alaphangot a mérkőzésnek. A Roma vehetett egy nagy levegőt a félidőben, ami azonban nem sokat segített, a Pool bevágott még hármat zsinórban, az olaszok szétestek a második félidő elején. Az eredmény láttán azonban a Liverpool is visszavett, amit a Roma Lovren hibája után ki is használt Dzeko szépítésével, a meccs végén pedig egy büntetőt is kaptak Milner kezezése után, az így kialakult 5-2-es végeredmény után tehát még mindig csodára lett volna szükségük a visszavágón, de legalább nem a csodák csodájára.

Bayern München – Real Madrid
A szerdai mérkőzésen a Bayern München fogadta az immár zsinórban a harmadik BL-trófeáért küzdő Real Madridot, várható volt, hogy a bajorok revansot kívánnak venni a tavalyi negyeddöntőben elszenvedett vereségért, ami meg is látszott a játék képén. A bajorok próbálták dominálni a mérkőzést, ami egy darabig sikerült, Kimmich váratlan lövésével pedig a vezetést is megszerezték. Nem álltak le ezt követően sem, önbizalommal tele nyomták a királyiakat, amit Marcelo unt meg egy óriási bombával, ami védhetetlenül vágódott az alsóba, 1-1. A második félidőben szintén nyomott a Bayern, majd szintén gólt lőtt a Real, ki nem kényszerített hiba után a csereként beálló Asensio fejezte be higgadtan a támadást, ezzel ki is alakította az 1-2-es végeredményt, egyúttal a királyiak 150. BL-győzelmét.

 

VISSZAVÁGÓK


Real Madrid – Bayern München

A visszavágón sem sikerült megtörnie a Real-átkot a bajoroknak, noha ugyanúgy minden mutatóban felülmúlták ellenfelüket. Kimmich védő létére ismét betalált egy beadást követően a meccs elején, gyorsan jött azonban a válasz Benzemától, aki Marcelo mintaszerű ívelése után fejelte be a labdát. A félidő végéig főleg a bajorok vezettek támadásokat, amúgy is legalább két gólért jöttek, a második játékrész elején azonban Ulreich óriási hibáját követően már ez is kevésnek tűnt. A Madridból érkező, remekül játszó James az egyenlítést még megszerezte ugyan a 62. percben, az ezt követő hihetetlen izgalmak azonban nem hoztak változást a végeredményben, a Real profin védekezett, a fontos pillanatokban sem jöttek zavarba a játékosok. 5695ad325aea4423963002ac52c80986

AS Roma – Liverpool
A Liverpool nagy reményekkel érkezett Rómába, de érezhető volt, hogy bármi megtörténhet a találkozón, a farkasok is ezt akarták éreztetni a mérkőzés elején, birtokolták a labdát, és veszélyes támadásokat vezettek, a Pool nem erőltette a megszokott Gegenpressinget, inkább nyugodt védekezéssel számoltak. Amikor azonban először vezettek támadást, a labda úgy kötött ki a hálóban néhány passz után, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne BL elődöntőben betalálni, a rómaiaknak így már négyet kellett volna lőniük. A Liverpool átvállalta tőlük ezt a feladatot a 15. percben, Lovren felszabadítása elemi erővel pattant Milner fejére, majd a hálóba, a mérkőzését feszültségét jelzi, hogy nem állt meg a játék percekig tartó röhögés miatt, a „találat” pedig érdemes lett volna rá. Az angolok nem akarták a véletlenre bízni az eredményt, a 26. percben Wijnaldum használta ki a szöglet utáni kavarodást. Egyre nehezebb helyzetbe került a Roma, új lendületet adott azonban Dzeko találata, aki egy kipattanó labda után emelt higgadtan a felsőbe, majd fordítani is tudtak a farkasok Nainggolan kegyetlen lövése után, Kariusnak esélye sem volt beleérni, de lehet hogy így jobban is járt. Még mindig két találat kellett volna a továbbjutáshoz, és nagyon szorított az idő, így az utolsó pillanatban befújt büntető sem segített a Román, ami végül hihetetlen, 7-6-os összesítéssel esett ki.
Real Madrid – Liverpool-mérkőzés következik tehát a döntőben, a Real szokásos bitangerős kerettel és profi mentalitással várja a történelmi sikert, látszólag akkor sem lehet kiejteni őket a BL-ből, ha gyengén játszanak, C. Ronaldo esetleges semlegesítése sem állítja meg a csapatot, minden hibát kegyetlenül kihasználnak, és nem remeg a lábuk a legfeszültebb helyzetben sem. A Liverpool a 2005-ös isztambuli csoda megismétlését várja, támadósora elképesztő formában van. A Salah–Mané–Firmino hármas eddigi 29 gólja a ligában rekord (amit éppen a királyiak támadótriójától vettek el), ahogy a csapat által összesen szerzett 46 gól is, emellé az előző években megszokottnál jóval stabilabb védelmet is sikerült összeraknia Kloppnak, a játékosok pedig tűzbe mennének a sikerért. A végeredmény kérdéses, az izgalmak azonban az eddigiek alapján szinte garantáltnak mondhatók a döntőben.
Képek forrása: Mighty Tips, Sport Bible

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]