A tél királynője – Marit Björgen

Bemutatjuk minden idők legeredményesebb téli olimpikonját, Marit Björgent, aki Phjongcshangban nem csak hogy beérte norvég honfitársát, Ole Einar Björndalent, de immáron több éremmel is rendelkezik nála.
Következzen egy összeállítás a 37 esztendős norvég sífutó, Marit Björgen 15 olimpiai érméből (8 arany, 4 ezüst, 3 bronz), melyeket összesen öt olimpiáról és három kontinensről gyűjtött össze, külön kiemelve az aranyérmes versenyek történeteivel!

1) EZÜST, Salt Lake City 2002, váltó

2) EZÜST, Torino 2006, 10 km-es egyéni indításos

3) BRONZ, Vancouver 2010, 10 km-es egyéni indításos

4) ARANY, Vancouver 2010, sprint

A sprintversenyek a távjuk rövidsége miatt nem csupán egy futamból állnak, hanem három plusz egy kört kell sikerrel megvívni, hogy ő legyen a legjobb. 2010. február 17-én Björgen érinthetetlen volt. A selejtezőben, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a fináléban is ő volt a leggyorsabb, így megérdemelten szerezte meg első aranyát a téli játékokról.

björgen2

5) ARANY, Vancouver 2010, síatlon

A korábban csak üldözéses versenyként számon tartott, mai nevén síatlonnak nevezett 15 kilométeres versenyszám azért különleges, mert a táv első felét klasszikus, a másodikat pedig szabad stílusban teszik meg a versenyzők, vagyis csak egy olyan versenyző nyerheti ezt a számot, aki kellően sokoldalú. Mondanunk sem kell, Björgen ebbe a kategóriába tartozik. Ezt a számot majdnem egy teljes célegyenesnyi előnnyel húzta be 2010-ben.

6) ARANY, Vancouver 2010, váltó

Björgennek hatalmas szerencséje van, hogy nem mondjuk Bulgáriába született, hanem norvég földön látta meg a napvilágot, ahol kis túlzással sífutó léccel a lábukon születnek az emberek, így Norvégia színeiben sokkal könnyebb volt másik három nagy képességű sífutót találnia maga mellé, akik a 4×5 kilométeres váltót sikerrel tudják venni az oldalán. Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Steira volt az a szerencsés három hölgy, akik Björgen oldalán felállhattak a dobogó legfelső fokára.

7) EZÜST, Vancouver 2010, 30 km

8) ARANY, Szocsi 2014, síatlon

Mivel a svéd Charlotte Kalla ezúttal csak megkergetni tudta hősünket, megelőzni már nem, ezért jött a jól megérdemelt címvédés az orosz üdülővárosban. Björgen Oroszországban vagy aranyérmes lett, vagy nem került fel a dobogóra, szóval Szocsit nyugodtan nevezhetjük a „szélsőségek olimpiájának”, ha az eredményeiről szeretnénk beszámolni.

9) ARANY, Szocsi 2014, csapat sprint

A csapatsprint egy olyan versenyszám, ahol a sífutók párokba rendeződnek, és mindenki három-három kört futva próbál meg odakerülni a legjobbak közé. A 2014. február 19-én ihletett formában lévő Ingvild Flugstad Östberg és Björgen az egyes résztávok folyamán fokozatosan szakította le vetélytársait és növelte előnyét a végére kilenc másodpercesre a végül másodikként célba érő finn duóval (Aion-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen) szemben.

björgen3

10) ARANY, Szocsi 2014, 30 km

Ez már tényleg egy olyan hosszúságú verseny, melyre meg kell érni, hogy valaki élvezettel tudja végignézni az egészet. Az uraknak a leghosszabb távja 50 kilométer, szóval arról már nem is beszélve. A nagy táv ellenére Szocsiban csak az utolsó emelkedőn dőlt el a verseny, Björgen itt szakította le magáról a szintén norvég Therese Johaugot, megszerezve hatodik ötkarikás aranyérmét.

11) EZÜST, Phjongcshang 2018, síatlon

12) BRONZ, Phjongcshang 2018, 10 km-es egyéni indításos

13) ARANY, Phjongcshang 2018, váltó

Csak elképzelni tudjuk, mennyire éghetett a bosszúvágy a 2014-es olimpia eseményei miatt Björgenékben, ahol a nagy rivális Svédország győzött, míg ők csak az ötödikek lettek. Miután Ingvild Flugstad Östberg és Astrid Jacobsen átadták a képzeletbeli stafétát az idei versenyen, most is úgy tűnt, hogy megint nem lesz norvég arany a váltóban, azonban jött előbb Ragnhild Haga, aki ledolgozta több, mint 20 másodperces hátrányát, majd Björgen lehajrázta a svéd Stina Nilssont, visszaültetve Norvégiát a trónra.

14) BRONZ, Phjongcshang 2018, csapat sprint

15) ARANY, Phjongcshang 2018, 30 km

Björgen búcsúja királynőhöz méltóra sikeredett, ugyanis a 30 kilométeres klasszikus stílusú versenyen – mely egyébként az egész téli olimpia záró versenyszáma volt, nem csak sífutásban – tönkreverte a mezőnyt, 1 perc 49 másodpercet adva az ezüstérmes pozícióban záró finn Krista Parmakoskinak, egalizálva a szintén sífutó Björn Dahlie és a biatlonos Ole Einar Björndalen 8-8 aranyérmének a számát az örökranglistán.

Képek forrása: WFLA, Reuters

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]