Öt angol csapat a BL egyenes kieséses szakaszában

Először fordul elő ilyen a történelem során. Mire számíthatnak a csapatok?

A Bajnokok Ligája fennállása óta egyszer sem volt olyan jó mutatója a Premier League csapatainak, mint ebben a szezonban. Persze a csoportkörök után óvatosan kell bánni a liga további kimenetelét illető jóslatokkal, a statisztikák azonban idén különösen kedvező képet mutatnak az angol csapatokra nézve. Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham – a csapatok jelen formáját tekintve nem tűnik meglepőnek, hogy nem kellett búcsúzniuk a csoportkörben, azonban eddig még olyan sem fordult elő a BL fennállása óta, hogy öt Premier League csapat egyáltalán a csoportkörig eljutott volna, idén a PL helyezés alapján történő bejutás mellett a Manchester United az Európa Liga győzteseként kvalifikálta magát.
A számok nem csak angol viszonylatban számítanak kiugró adatnak, eddig egyszer sikerült egy nemzeti bajnokságból öt csapatnak eljutnia BL csoportkörbe, a 2015–16-os szezonban az Atletico Madrid, a Barcelona, a Real Madrid és a Valencia mellett szintén az Európa Liga győztes Sevilla volt képes erre. Olyan azonban még egyszer sem történt, hogy az öt főtáblás csapat közül valamennyi tovább is jutott volna, az említett szezonban ugyanis a Sevilla és a Valencia kénytelen volt búcsúzni az egyenes kiseséses szakasz előtt (igaz, ebben az évben így is két madridi csapat játszotta a döntőt).
A további statisztikákat megvizsgálva nem állítható, hogy az angolok eddigi BL szereplése idén a véletlen műve lenne, a csoportkörben a Tottenham szerezte a legtöbb pontot (16-ot), ráadásul abban a csoportban, aminek a címvédő Real Madrid és a Borussia Dortmund is tagja volt, a Liverpool pedig a második legtöbb gólt (23) szerezte a PSG után (ők 25-öt lőttek). A Chelsea csapatát leszámítva valamennyi angol klub csoportelsőként jutott tovább, ilyen legutóbb a 2006–07-es szezonban történt. További érdekesség, hogy a Premier League csapatok összesített győzelmi aránya eddig 70%-os, amit kétszer sikerült túlszárnyalnia egy nemzet gárdáinak, a 2013–14-es szezonban az angol, a 2014–15-ös szezonban a spanyol csapatok tudtak elérni ennél magasabb, 70,8%-os összesített arányt a csoportkörben._99099063_tottenham
Mire lehet ebből következtetni? Természetesen a statisztikák nem funkcionálnak jósgömbként, azonban talán kijelenthető, hogy az angoloknak eddig nem lehetett oka panaszra, amikor valamennyi csapatuk sikerrel vette a csoportköröket (ez eddig hétszer fordult elő). A legutóbbi hat ilyen alkalomból ötször jutott el angol csapat a döntőig, a 2013–14-es idényben a Chelsea az elődöntőig menetelt. A döntők terén kicsit árnyaltabb a statisztika, ezen idények közül csak kettőt sikerült angol csapatnak nyernie (2004-05-Liverpool, 2007-08-Manchester United). Ugyanakkor az elmúlt évek arányait tekintve feltehetően már a döntőbe jutással sem lennének elégedetlenek az angol csapatok kedvelői.
Nem lesz könnyű dolga azonban a továbbjutott Premier League kluboknak, az idei BL szezonban ugyanis rendkívül erős csapatok szorultak csoportjuk második helyére, ez a tény pedig komoly relevanciával bír, tekintve, hogy négy angol csapat lett csoportelső, melyek ellenfelei a csoportmásodikok közül kerültek kisorsolásra. Másodikként végzett a Bayern München, a Juventus és a Real Madrid is, ezenkívül pedig a Sevilla, a Porto, a Shakhtar Donetsk és a Basel együttese, melyek közül csak azzal nem kerülhetett szembe a nyolcaddöntőben az adott angol csapat, amelyik éppen mögötte lett második a csoportkörben. Ezen angol klubok közül végül csak a Tottenham kapott közös nyolcaddöntőt a három legerősebb csoportmásodik egyikével, a Juventussal, ugyanakkor a csoportmásodik Chelsea kilátásai sem sokkal bíztatóbbak, ők feltehetően erősen reménykedtek, hogy a Besiktas ellenfeleivé válnak, a sors azonban úgy hozta, hogy a Barcelona együttesével kell megbirkózniuk a negyeddöntőért. A nehéz helyzetet az edzők is elismerik, nyilatkozataik egybehangzók abban a tekintetben, hogy nemhogy a győzelemig, vagy a döntőig vezet rögös út, de a negyeddöntőig való továbbjutás is emberfeletti teljesítményt követelhet meg csapataiktól. Természetesen azért valamennyien hangot adtak annak is, hogy bármelyik ellenfél dolgát meg tudják nehezíteni, ez a kijelentés pedig az angol csapatok eddigi teljesítménye alapján, mint láttuk, nem tűnik légből kapott megállapításnak.

Forrás: BBC

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]