Ez aztán a stadion!

Az egész világon épülnek modernebbnél modernebb stadionok. Oroszországban a 2018-as, Katarban a 2022-es világbajnokságra készülnek, Amerikában pedig az NFL komplexumai újulnak meg. Idén augusztusban adták át az Atlanta Falcons csapatának létesítményét, amely innentől fogva már nem csak egy-egy mérkőzés megtekintésére szolgál!

Közel négyéves tervezőmunka és kivitelezés után 1,6 milliárd dollárból épült fel a Mercedes Benz Aréna. A stadionban olyan különlegességek lathatóak, mint az üvegfedelű széthúzhatós tetőszerkezet vagy a 6000 négyzetméteres kivetítő (Halo Board), amely egyszerre akár 8 különböző képet tud mutatni. Ha a kijelzőt az élére állítanánk, az USA 10. legmagasabb épülete lenne. Mérete háromszor akkora, mint a jelenlegi második helyezetté, amely Jacksonville városában található.

A mai modern létesítményekben elengedhetetlen a WiFi. Atlantában 40 gigabájt sebességű internet várja a szurkolókat. Egy telt házas mérkőzésen 71 ezer rajongó foglalhat majd helyet, de a befogadóképesség 83 ezerre bővíthető.

A labdarúgás az USA-ban még gyerekcipőben jár, de már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengeren túlon is. Az Atlanta United csapatának labdarúgói (becenevükön: a sólymok) 42 500 szurkoló előtt játszhatják a mérkőzéseiket. Megjegyzendő, hogy magyar vonatkozása is van az új létesítmények:  a főbejárat előtt a Szőke Gábor Miklós által tervezett 13 méteres szobor áll.

AzIBM egy új applikációt is kifejlesztett, melynek lényege, hogy a látogatók közvetett módon kérdezhetnek a klub tulajdonosától, Arthur Blanktól, aki a lehető legjobb módon oldotta meg az új stadion kivitelezését.

082717 mercedes benz fans ba10

Az 1,6 milliárd dolláros beruházásból „csak” 200 millió dollárt fizetett úgy, hogy csapatának nem kell sem ingatlanadót, sem pályabérlést fizetnie. A fennmaradó részt ugyanis Atlanta városa és az adófizetők hitelezték. Azzal számolva, hogy szinte minden mérkőzésen telt ház lesz, s ezáltal a fogyasztás is igen magasra nő, minden olyan ember, aki megvesz egy hamburgert, hozzájárul a hiteltörlesztéshez. A mezekből és az ajándéktárgyakból befolyt összeg is folyamatosan csökkenti az adósságokat.

A médiában megjelenő hírek és a televíziós közvetítések Georgia állam fővárásának hírnevét öregbítik. A városvezetésnek – az olimpiai épületek után – az amerikai focicsapat a második legnagyobb turistalátványossága, ezért a tervezők megpróbáltak mindent bevetni annak érdekében, hogy ez legyen a város első számú látványossága. Aki befizet egy stadiontúrára, nem csak a létesítményt nézheti meg, hiszen – az átlátszó falak miatt – kiváló városi panoráma fogadja a turistákat. A stadiont gyalogoshíd köti össze a parkolóval, közvetlen környezetében pedig parkok terülnek el, amelyek a város látképét szépítik, így hát kiváló helyszíne lesz majd a 2019-es Super Bowlnak.

Az USA több városában is megpróbáltak az adófizetők pénzéből sportkomplexumokat felhúzni, azonban ez különféle okok miatt legtöbbször megbukott. Ezért is nagy tett Arthur Blanké, hiszen amíg nálunk az állam épít stadionokat, ez a tengeren túlon kuriózumnak számít.

Forrás: theguardian.com

2248

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]